Direct naar content

Van alle verkochte woningen en vastgoed is naar schatting ongeveer 25% een appartement. De betalingsbereidheid voor een appartement zou de afgelopen jaren (gemiddeld genomen) meer zijn toegenomen dan bij andere woningen. Vanzelfsprekend zijn er appartementen in diverse prijsklassen.

Wie een appartement bezit, heeft te maken met een aantal specifieke regels. Dat komt doordat de eigenaar automatisch lid is van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze VvE regelt de rechten en plichten van de eigenaar. Houdt u er in ieder geval rekening mee dat er sinds 2018 strakke regels gelden voor het onderhoud van het gebouw. Hieronder leest u over een aantal regels bij appartementen.

Vereniging van Eigenaars (VvE)

Wat is een VvE precies en waar zorgt een VvE voor? Hieronder enkele pagina’s met enkele interessante en nuttige, algemene informatie:

Onderhoud

Onder andere is de verplichte minimale reservering per jaar voor het onderhoud van het gebouw een belangrijk aspect. Om te voorkomen dat het gebouw te maken krijgt met achterstallig onderhoud, moet elke VvE dan ook jaarlijks een bedrag reserveren voor groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. U leest er meer over op de pagina’s Geld reserveren voor groot onderhoud appartementengebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Kan ik een lening of subsidie krijgen voor onderhoud van mijn monument? van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Daar leest u onder andere ook over de mogelijkheden voor een VvE om geld te lenen voor groot onderhoud en duurzaamheidsmaatregelen. Mogelijk kunt u subsidie krijgen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dan leveren energiebesparende maatregelen niet alleen comfort maar ook financieel voordeel op. U leest er meer over op de pagina Energiebesparen voor Vereniging van Eigenaren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Goede voorbereiding

Voor een appartement gelden onder andere de fiscale regels voor een eigen huis, evenals bij andere woningen. Denk onder andere aan het eigenwoningforfait en eventueel de hypotheekrenteaftrek. De aspirant-koper van een appartement(srecht) kan zich dan ook maar beter goed voorbereiden op de aankoop van de woning en zo veel mogelijk de ontwikkelingen in de wetgeving zo goed mogelijk (laten) volgen. En niet op de laatste plaats tijdig hierover sparren met en advies vragen aan deskundigen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.