Direct naar content

De koersen op de aandelenbeurzen zijn de afgelopen weken flink gekelderd. Het Coronavirus en de daling van de olieprijs zijn de belangrijkste aanleidingen. Dit brengt sommige beleggers op het idee om juist nu beleggingen te schenken aan kinderen. Wat zijn daarbij de aandachtspunten voor de schenkbelasting?

Let op, dit is geen voorspelling!

Om direct een mogelijk misverstand te voorkomen; u hoort mij niet zeggen dat de daling van de aandelenkoersen achter de rug is. Een dergelijk voorspellende gave heb (ook) ik niet. Of dit moment een goed moment is, kunnen we alleen achteraf vaststellen. Wel kunnen we objectief constateren dat veel aandelen flink lager staan dan zeg een maand geleden.

Het is mogelijk om beleggingen te schenken

Is het mogelijk om beleggingen te schenken? Dat is mogelijk. U kunt bijvoorbeeld aandelen Unilever overboeken van uw eigen beleggingsdepot naar dat van iemand anders. De bank zal hier kosten voor rekenen. Maar het is dan niet nodig dat u de aandelen verkoopt, geld schenkt en de aandelen opnieuw worden aangekocht door de ontvanger.

Regels van de schenkbelasting

De schenkbelasting knoopt aan bij de waarde van de aandelen op het moment van de schenking. Voor aandelen die zijn genoteerd aan de Euronext effectenbeurs in Amsterdam geldt een aparte waarderingsregel. De waarde van deze aandelen wordt gesteld op “de slotnotering die is vermeld in de prijscourant die betrekking heeft op de laatste beursdag voorafgaande aan de dag van de verkrijging”.

Meer voor minder?

Het is dus mogelijk om aandelen te schenken voor de waarde op dit moment. Twee invalshoeken hierbij:

  1. U kunt hetzelfde aantal aandelen schenken voor een lagere waarde dan een tijd geleden; of
  2. U kunt voor dezelfde waarde meer aandelen schenken dan een tijd geleden.

Na de schenking vindt een eventueel koersherstel plaats in het vermogen van de ontvanger. Maar let op; de ontvanger heeft ook het risico van een verdere koersdaling overgenomen.

Nog enkele aandachtspunten

Afsluitend geef ik u nog een aantal aandachtspunten mee.

  1. Het schenken van beleggingen vergt mogelijk enige voorbereiding. Zo moet de ontvanger een beleggingsrekening hebben en afhankelijk van de aard van de beleggingsdienstverlening moet er een risicoprofiel zijn vastgesteld en de kennis en ervaring worden getoetst.
  2. Schenken is vermogen weggeven. Dat moet passen in uw financiële plaatje.
  3. De vrijstellingen voor de schenkbelasting in 2020 vindt u hier. U treft daar ook een berekening aan van het mogelijke voordeel dat schenken kan hebben voor de erfbelasting.
  4. De situatie van de ontvanger is ook relevant. Er kan reden zijn om clausules aan de schenking te verbinden. Denk aan een uitsluitingsclausule, een herroepingsclausule en/of een bewindregeling.

De daling van de beurskoersen kan aanleiding zijn na te denken over het schenken van beleggingen. Maar zorg ervoor dat u weloverwogen beslissingen neemt. Stem dit idee dus goed af met uw beleggingsadviseur en fiscaal adviseur.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.