Direct naar content

Eind 2019 heeft ons parlement onder andere de tarieven voor de vennootschapsbelasting voor de jaren 2020 en 2021 vastgesteld. Maar of de beoogde tariefsverlaging voor BV’s en andere betalers van deze winstbelasting per 2021 doorgaat, is inmiddels onzeker.

Als de regering hier niet op terugkomt, dan dreigen de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA namelijk dit najaar tegen de nieuwe belastingplannen van de regering voor 2021 te stemmen. Waarom is dat belangrijk? Waarom wil de regering deze belastingverlaging voor bedrijven? Hoe hoog zijn deze tarieven in andere Europese landen? Wat kunnen we verwachten?

Twee tarieven in de vennootschapsbelasting

Onder andere BV’s en NV’s betalen over hun belastbare winst vennootschapsbelasting. In 2020 is het tarief 16,5% voor de eerste € 200.000. Voor zover de winst hoger is, is het tarief 25%. Op basis van de belastingplannen die vorig jaar zijn aangenomen, gaan deze tarieven per 2021 (verder) omlaag naar respectievelijk 15% en 21,7%. Deze tarieven staan daardoor al vast. Maar vastgestelde wetgeving kan altijd weer veranderen. Als het aan genoemde linkse partijen ligt, gebeurt dat ook dit jaar.

Verlaging van hoge tarief staat ter discussie

De discussie gaat over de verlaging van het hoge tarief voor de vennootschapsbelasting met 3,3%-punt (van 25% naar 21,7%) in 2021. GroenLinks, SP en PvdA willen het bedrag van 2,4 miljard euro dat daarmee is gemoeid, niet besteden aan deze tariefsverlaging. Maar als extra impuls uitgeven aan belangrijke thema’s als klimaatbeleid, woningmarkt, natuur, onderwijs en zorg.

Twee saillante details hierover. Onlangs pleitten de PvdA-prominenten Vermeend (onder andere oud-staatssecretaris van Financiën) en Van der Ploeg (econoom), in hun column nog voor een simpele vennootschapsbelasting met een tarief van 15% tot 20%. En GroenLinks hielp vorig jaar de regering in de Eerste Kamer nog aan een meerderheid voor haar belastingplannen, waarin deze tariefsverlaging is opgenomen.

Waarom wil de regering deze belastingverlaging voor bedrijven?

In het recente verleden heeft de regering zich sterk gemaakt voor lagere tarieven voor de vennootschapsbelasting. Daar zijn diverse redenen voor.

Zo is het belastingvoordeel van een aantal fiscale faciliteiten voor bedrijven beperkt, waardoor deze bedrijven ook al over een hoger bedrag vennootschapsbelasting betalen. Volgens de regering is het een internationale trend dat deze maatregelen die de belastinggrondslag verbreden, gepaard gaan met tariefsverlagingen.

Daarnaast is het belangrijk dat een hoge belastingdruk op onder meer bedrijfswinsten het investeringsklimaat minder aantrekkelijk maakt en ten koste gaat van de economische groei. Aantrekkelijke vestigings- en investeringslanden om ons heen streven naar lagere tarieven. Een aantrekkelijk tarief in de vennootschapsbelasting is belangrijk voor binnenlandse en buitenlandse investeerders. Op dit bijgevoegde overzicht staat meer informatie over de tarieven van de winstbelasting in landen binnen Europa.

Belastingplannen

Op Prinsjesdag, dinsdag 15 september a.s., zal de regering haar nieuwe kabinetsplannen voor 2021 bekendmaken. Die stelt de regering nu op. Ik ben benieuwd of de regering het hoge tarief van de vennootschapsbelasting voor 2021 gaat aanpassen. Zoals het er nu uitziet, is dat nodig om de steun te krijgen van genoemde linkse oppositiepartijen. Het huidige kabinet heeft namelijk zelf geen meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer komt het inmiddels 1 zetel en in de Eerste Kamer 6 zetels tekort voor een meerderheid.

Vooral in de Eerste Kamer kan het nog spannend worden. Zowel GroenLinks als PvdA, maar ook Forum voor Democratie (FvD) kunnen het kabinet daar zelfstandig aan een meerderheid helpen voor de kabinetsplannen. Andere partijen gezamenlijk met één of meer andere partijen. De beoogde tariefsverlaging staat nu op losse schroeven, het kan nog alle kanten op. Maar de verkiezingscampagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, uiterlijk op woensdag 17 maart 2021, lijkt begonnen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.