Direct naar content
  • Auteur

Later. Dat klinkt misschien nog ver weg. Toch is het slim om daar zo nu en dan eens over na te denken. Hoe wilt u wonen? Waar wilt u wonen? En hoe wilt u geholpen worden als u wat meer zorg nodig heeft?

Een prachtig huis, rustige buurt en veel ruimte. U geniet met volle teugen van uw huis. Maar heeft u er al wel eens over nagedacht of dat ook zo kan blijven? Over tien of twintig jaar?

Die mooie diepe tuin moet u dan ook blijven onderhouden, geen winkels in de buurt is misschien niet zo handig en alle trappen in uw grote huis komt u niet meer op. De vraag is dus wat u wilt gaan doen later. Is de locatie nog ideaal als u ouder bent? Kan het huis eventueel aangepast worden om levensloopbestendiger te worden? Wilt u dichter bij uw kinderen gaan wonen?

Grote kans dat u nog helemaal geen zin heeft om hier over na te denken als u zich nog jong en fit voelt. Maar een verbouwing van uw huis is nu misschien geen big-deal, maar als u 75 bent en het noodzakelijk is, wellicht wel.

Wilt u liever in een zorgvilla terecht komen als u zorg nodig gaat hebben? Dan is het slim om daarvoor alvast een deel van uw vermogen te reserveren. En wat doet u als één van de kinderen een oogje in het zeil wil komen houden? Wordt die daarvoor gecompenseerd in uw testament? En is er iets geregeld als u het zelf allemaal niet meer kunt beslissen?

Later lijkt nog zo ver weg. Maar, zoals Harry Jekkers ooit zei: later is allang begonnen. Goed om daar even bij stil te staan.

Maar u bent nu nog zo jong en vitaal ...Nadenken over later? Terwijl u nu nog midden in het leven staat? Dat kan nog wel even wachten, zal u denken. Waarschijnlijk is dat ook zo. Toch is het voor zestigers al eens goed om na te gaan wat de opties zijn en na te denken over waar u zich prettig bij zou voelen. Later bij de kinderen in de achtertuin of liever zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen? Een verzorgingstehuis of liever de zorgvilla? Bij verschillende wensen horen namelijk ook verschillende financiële plaatjes. En hoe ouder u bent, hoe beter u daarvoor het budget kunt bepalen.

Kijkt u ook eens naar de plek waar u nu woont. Is dit de handigste plek wanneer u wellicht over een tijdje meer hulp of zorg nodig heeft? Of is het slimmer om alvast de eerste stappen te zetten naar een nieuwe leefomgeving?

En wat gebeurt er als u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen? Denk na over het opstellen van een levenstestament. Bedenk u ook dat er misschien nog een aantal ‘dure’ jaren aan gaan komen. Zeker als u uw laatste dagen op een comfortabele wijze wilt slijten, kost dat geld. Zorg dus dat u daarvoor een potje heeft.

Later is allang begonnen … En het wordt heel wat gemakkelijker als u zich er al eerder goed op heeft voorbereid.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.