Direct naar content

Uw buitenlandse vakantiehuis verzekeren in het land zelf? Dat lijkt misschien voor de hand te liggen. Maar dan realiseert u zich niet hoe verwend wij Nederlanders zijn met onze particuliere schadeverzekeringen.

Nederland is een bijzonder land als het om de verzekeringsmarkt gaat. Er bestaan in ons betrekkelijk kleine land een zeer groot aantal schadeverzekeraars; van zeer grote “massaverzekeraars” tot hele kleine onderlinge maatschappijen die zich vaak richten op een beperkte, lokale markt. Hoe komt dat? Enerzijds verzekeren Nederlanders graag risico’s. Anderzijds heerst er op de verzekeringsmarkt een hoge mate van concurrentie. Het gevolg is een woud aan creatieve productvarianten, waaronder exotica als de Elfstedentochtverzekering en de Hole in One-polis. Des te opmerkelijker is dat het aantal vaderlandse maatschappijen dat bereid én in staat is uw buitenlandse vakantiewoning te verzekeren, op een paar vingers te tellen is. Los van de vraag wat daar de oorzaak van is, is voor u zelf wellicht de vraag interessanter: wat zijn de voordelen van zo’n Nederlandse polis? Is die Franse, Spaanse of Italiaanse verzekering niet net zo prima?

Goed beschouwd sluit u een verzekering voor risico’s die u niet voor eigen rekening wilt of kunt nemen. Het afsluiten van een opstal (en inboedel-)verzekering is bovendien een vanzelfsprekendheid waar u niet lang over zult nadenken. De doorslaggevende criteria waarop u het productaanbod beoordeelt, bestaan uit drie P’s: product, prijs en prestatie. Laten we per criterium eens nagaan hoe uw Nederlandse verzekering scoort ten opzichte van het buitenlandse aanbod.

Product: betere dekking met Nederlandse polis

Dat een Nederlandse polis een betere dekking geeft dan bijvoorbeeld een Spaanse of Franse, lijkt misschien een boude bewering. Toch is dit vrijwel altijd het geval. Wij Nederlanders zijn een verwend volk als het gaat om opstal- en inboedelverzekeringen. Dekking tegen alle van buiten komende onheilen (“all risks”) is immers de norm. Deze dekkingsvariant is in het buitenland echter meestal onbekend. Op een moderne Nederlandse brandverzekering is eigenlijk iedere vorm van schade gedekt en de uitkering door de verzekeraar is veelal gebaseerd op nieuwwaarde. Hoe anders is het vaak in veel Europese landen: een beperkte dekking op basis van “benoemde gevaren”, een waslijst aan dekkingsbeperkingen en gemaximeerde uitkeringen, en vaak een aftrek wegens ouderdom. Met polisvoorwaarden die niet in uw moedertaal gesteld zijn. In de praktijk leidt dat vaak tot ongemakkelijke discussies met een tussenpersoon en de verzekeraar. Maar daar komt u pas achter als het kwaad geschied is en u een schadeclaim hebt ingediend bij de buitenlandse maatschappij.

Prijs: goedkoop is duurkoop

Wij Nederlanders scheppen graag op over de lage rente op onze hypotheeklening of de bodempremie voor onze autoverzekering. De kwaliteit van het product komt vaak op de tweede plaats. Terwijl “alle waar is naar zijn geld” toch een oer-Hollands gezegde is. Wanneer u uw Franse villa met een geschatte herbouwwaarde van € 750.000 voor € 350 per jaar verzekert bij een Franse verzekeraar, kunt u niet verwachten dat u een polis krijgt van het kaliber dat u in Nederland gewend bent. Want, zoals ik eerder schreef, die wordt in Frankrijk eigenlijk niet aangeboden.

Prestatie: service en ondersteuning bij schade

Een schadegeval is de lakmoesproef: pas dan weet u of de verzekering die u ooit afsloot doet wat u ervan verwacht, namelijk snel en geruisloos de schade vergoeden. Maar wat niet in de kleine lettertjes staat, is wat er gebeurt als u alarm slaat. Wie moet u benaderen als u daadwerkelijk een blikseminslag hebt gehad en alle elektrische apparatuur de geest gegeven heeft? Wat is ‘stormschade’ in het Italiaans? Hoe handelt u bij een forse waterschade? Wie mag u wanneer inschakelen? Moet er eerst een schade-expert komen kijken of mag u meteen een aannemer bellen?

Bij een schade krijgt u te maken met de taalbarrière, de bereikbaarheid van uw lokale assurantieadviseur en, last but not least, de lokale “assurantiefolklore”. Wat als uw polis een naturaverzekering blijkt te zijn en uw tussenpersoon zonder uw medeweten een reparateur in schakelt? Of uw Franse woning staat op een van de monumentenlijsten en een architect die de Franse overheid heeft aangewezen, gaat zich bemoeien met het schadeherstel?

Natuurlijk biedt een Nederlandse polis niet op alle punten uitkomst. Maar zoals u ziet kan zo’n polis op het gebied van product, prijs en prestatie in veel gevallen de concurrentie met het buitenlandse aanbod gemakkelijk aan.

Maak dus een bewuste afweging wanneer u uw buitenlandse vakantiehuis gaat verzekeren, zodat uw tweede huis u écht de fijne jaren gaat brengen die u zo zijn gegund!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.