Direct naar content

Overweegt u om vermogen op te bouwen voor uw kind? Dat kan verstandig zijn, gelet op toekomstige uitgaven zoals rijlessen, een studie of het kopen van een huis. Voor u het weet, heeft u te maken met dit soort zaken. En hoe mooi is het als uw kind dankzij uw ondersteuning dan in mogelijkheden kan denken en niet in beperkingen? Wij geven u hierna een aantal overwegingen mee, zodat u kunt bepalen welke oplossing het best bij u past.

Kleine kinderen worden groot…

Ouders van jonge kinderen denken vaak aan een rekening voor hun kind om op te sparen en/of te beleggen. Denkt u daar ook aan? Stelt u zich dan ook de situatie voor dat uw kind ouder is. Uitgangspunt is dat het geld vrij beschikbaar komt aan uw kind op zijn of haar 18e verjaardag. Ouders van heel jonge kinderen vinden dat vaak geen probleem. Ouders van kinderen van 17 jaar denken daar vaak genuanceerder over. Geregeld zouden zij de leeftijd waarop het geld vrijkomt graag nog met een paar jaar verlengen.

Zeggenschap over het vermogen

Vindt u 18 jaar ook wat jong om het geld vrij te laten komen aan uw kind? Dan kunt u denken aan een schenking met bewind. Daarmee kunt u de leeftijd waarop het geld aan uw kind vrij komt, verlengen tot bijvoorbeeld 25 jaar. Let er wel op dat een bewind bij de eerste schenking aan uw kind geregeld moet worden. Geld dat u in het verleden hebt geschonken zonder bewind, kunt u later niet alsnog onder bewind plaatsen.

Wetenschap van het vermogen

Maar bedenkt u zich dat uw kind op zijn of haar 18e te weten komt dat er vermogen is en hoeveel dat is. Dat kan invloed hebben. Het zal niet voor het eerst zijn dat een 18-jarige dan denkt ‘’zoooo, ik hoef niet meer te werken’’. Of kan uw kind  zijn gedachten over het vermogen opzij zetten en denken ‘’ik kan hier juist mooi gebruik van maken en een mooie studie van betalen om mijn ambities/passie waar te maken’’?

Sparen op naam van uw kind?

Ook de omvang van de vermogensvorming voor uw kind is een factor. Heeft u een beperkt bedrag in gedachten? Dan is een rekening op naam van uw kind wellicht de meest logische oplossing. En als het geld niet verstandig wordt besteed? Dat is dan geen ramp en kan zelfs leiden tot het leren van waardevolle lessen. Fietsen leer je ook niet uit een boekje, is daarvoor een mooie en relativerende gedachte.

Gaat het u om vermogensvorming bij uw kind?

Het wordt anders als uw doel is om structurele vermogensoverdracht te realiseren. Wellicht neemt u zich voor om het jaarlijks vrijgestelde bedrag voor de schenkbelasting te geven aan uw kind (hier vindt u de actuele schenkingsvrijstellingen). Over een periode van 18 jaar kan dat tot een groot bedrag leiden, zelfs bij de huidige lage rentestand.

De aspecten ‘zeggenschap over het vermogen’ en ‘wetenschap van het vermogen’ komen hier naar voren. Een denkspoor kan zijn om de schenking juridisch goed dicht te timmeren met bewind en eventueel een herroepingsclausule. Met die laatste clausule heeft u als het ware een noodrem om aan te trekken als de situatie helemaal mis loopt.

Toch sparen op uw eigen naam?

Een ander denkspoor kan zijn dat u vermogen opbouwt op uw eigen naam. U kunt dat dan in de toekomst schenken, met gebruikmaking van de (eenmalig verhoogde) schenkingsvrijstellingen op dat moment. Wilt u het geld gebruiken als studietoelage? Dan is dat in de regel geen schenking, dus dat kan een extra overweging zijn om vermogen op uw eigen naam op te bouwen.

Wat wordt uw plan?

In een notendop geef ik hier overwegingen die ouders vaak maken. Het is mooi om financiële ruimte voor uw kind te creëren, maar dat kan ook een keerzijde hebben. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Mijn oproep is dat u tijd neemt om hierover een standpunt voor uzelf te bepalen.

Tot slot treft u hierna enkele links aan waarmee u bij meer informatie uitkomt over deze zaken:

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.