Direct naar content
  • Auteur

De top van het bedrijfsleven is vaak nog een mannenwereld. Maar dat is niet het geval bij deze familiebedrijven. Daar hebben de dochters de touwtjes stevig in handen. En in de meeste gevallen worden hun zonen en dochters alweer klaargestoomd om het roer dadelijk over te nemen.

FF0415-Top5-samengesteld

BMW
Altana Johanna Quandt & kinderen

Johanna Quandt is de weduwe en gedeeltelijke erfgenaam van Herbert Quandt, de man die autofabrikant BMW in 1959 voor de rand van de afgrond weghaalde en het maakte tot de wereldspeler die het vandaag is. Haar kinderen Susanne Klatten en Stephan Quandt delen inmiddels het aandeelhouderschap met Johanna. Beide kinderen zitten tegenwoordig, net als hun moeder voorheen, in de raad van toezicht van BMW.

Johanna Quandt overleed op 3 augustus 2015 op 89-jarige leeftijd. Dit nieuws bereikte de redactie van Financial Focus op het moment dat het magazine al gepubliceerd was - red.

CARLSON COMPANIES
Marilyn Carlson & Diana Nelson

Marilyn Carlson is de dochter van de oprichter van Carlson Companies, een van de grootste familiebedrijven in de VS. Carlson Companies is vooral actief in de hotel- en reiswereld. Marilyn is samen met haar zus Barbara erfgenaam en bestuurder van het Carlson Inc. Eerstgenoemde trad in 2013 terug als voorzitter van de raad van bestuur, ten faveure van haar dochter Diana. Met zoon Curtis Carlson Nelson is de relatie heel anders: hij is onterfd.

HEINEKEN
Charlene de Carvalho Heineken & Alexander de Carvalho

Heineken ligt natuurlijk voor de hand. Het is misschien wel het bekendste Nederlandse familiebedrijf. Charlene de Carvalho-Heineken erfde bij zijn dood in 2002 het aandelenpakket van haar legendarische vader Freddy Heineken. Charlene is directeur van de Heineken Holding en droeg in 2013 haar oudste zoon Alexander de Carvalho voor als niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van die holding. Het is onduidelijk of Alexander bij het overlijden van zijn moeder ook grootaandeelhouder wordt, want hij is één van vijf kinderen.

MARS
Jacqueline Mars & Stephen Badger

Jacqueline Mars is de kleindochter van Frank Mars, de man die aan de basis stond van het grootste snoepconcern in de wereld. Ze is lid van de raad van bestuur van Mars Inc. en heeft daar ook haar zoon Stephen Badger geïntroduceerd. Badger heeft net als zijn moeder niet de directe leiding over het concern en houdt zich liever bezig met documentaires maken, maar heeft als familielid vermoedelijk wel aanzienlijke informele invloed.

ASITO
Monique van Riemsdijk

Dit is de kinderloze eend in de bijt. Asito is een schoonmaakbedrijf afkomstig uit het oosten van Nederland. De naam is een acroniem voor ‘alle stof in Twente opruimen’, maar inmiddels is het bedrijf in een groter gebied actief dan deze regio. Dochter Monique erfde samen met haar twee broers alle aandelen in het bedrijf. Nadat ze haar broers uitkocht, is zij enige eigenaar en ook lid van de raad van bestuur. Monique heeft bij herhaling gezegd dat verkopen voor haar ondenkbaar is. Asito moet volgens Monique een familiebedrijf blijven, geen discussie over mogelijk.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Gerelateerde artikelen