ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Tweede huis in Frankrijk

Als u een tweede woning in het buitenland bezit, heeft dat financiële en fiscale gevolgen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Wat de gevolgen precies zijn, verschilt per land. Ook Frankrijk heeft zo zijn eigen regels. Hier leest u meer over een tweede woning in Frankrijk.

Veel fiscale veranderingen

In Frankrijk hebben de laatste jaren veel fiscale wijzigingen plaatsgevonden. Als u een tweede woning in Frankrijk heeft, hebben sommige maatregelen ook gevolgen voor u.

Verkoopwinstbelasting

Neem bijvoorbeeld de ‘taxe sur la plus-value’, de belasting die u in Frankrijk moet betalen als u uw tweede woning in Frankrijk met winst verkoopt. Deze verkoopwinst is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Waarbij u bij de koopprijs bepaalde kosten mag optellen, bijvoorbeeld de aankoopkosten en kosten voor verbouwingen. Ook van de verkoopprijs mag u bepaalde kosten aftrekken, zoals makelaarskosten. Als inwoner van een EU-land betaalt u momenteel 19% belasting.

We nodigen u graag uit

We bieden u graag de kans tijdens een event live met specialisten in gesprek te gaan over een tweede huis in Spanje of Frankrijk. We zien er naar uit u eind september te ontmoeten.

Meld u vrijblijvend aan als u op de hoogte gehouden wilt worden over dit event. U hoort zo snel mogelijk weer van ons.

Extra belasting

Maakt u meer dan € 50.000,- winst, dan betaalt u extra inkomstenbelasting. Bij een winst tot € 100.000,- bedraagt de extra heffing 2%. Daarboven loopt het tarief stapsgewijs op tot maximaal 6%, als de winst meer dan € 250.000,- is.

Sociale bijdragen

Over de verkoopwinst heft Frankrijk naast inkomstenbelasting ook 17,2% sociale bijdragen. Sinds 2012 legt Frankrijk deze heffing ook op aan niet-inwoners met een tweede woning in Frankrijk. Echter, het Europese Hof van Justitie heeft op 26 februari 2015 beslist dat Frankrijk geen sociale bijdragen mag heffen over inkomsten van personen die onderworpen zijn aan het socialezekerheidsstelsel in een andere EU-lidstaat. Frankrijk heeft inmiddels zijn wetgeving zodanig aangepast dat het vanaf 2016 toch sociale bijdragen van niet-inwoners kan heffen. Volgens Frankrijk handelt het nu niet langer in strijd met het EU-recht.

Lees meer over de heffing van sociale bijdragen door Frankrijk

Geen heffingen meer na lange bezitsperiode

Heeft u de tweede woning In Frankrijk langer dan 5 jaar in uw bezit gehad? Dan neemt het bedrag waarover u belasting moet betalen jaarlijks met een bepaald percentage af. Tot de heffingsgrondslag uiteindelijk nul is geworden, en u dus niets meer hoeft te betalen.

Sinds de laatste wijziging per 1 september 2013 is de periode waarin de heffingsgrondslag voor de inkomstenbelasting tot nul daalt 22 jaar. Voor de sociale bijdragen duurt het 30 jaar voordat de heffingsgrondslag nul is geworden.

 

Hervorming vermogensbelasting

De meest recente belangrijke wijziging in Frankrijk betreft de hervorming van de vermogensbelasting. De ‘impôt de solidarité sur la fortune’ (ISF)  is per 2018 vervangen door de ‘Impôt sur la fortune immobilière’ (IFI). De tarieven en vrijstellingen zijn op zich niet veranderd. Wel is de aftrek van schulden beperkt.

Lees ook de informatiekaart tweede woning in Frankrijk (pdf)


 • Heeft u een vraag over dit artikel?

  Via onderstaand formulier kunt u uw vraag aan ABN AMRO MeesPierson stellen.
  René Bruel of een van zijn collega's beantwoordt deze graag.

  René Bruel

  René Bruel is werkzaam binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies. Hij houdt zich met name bezig met internationale vraagstukken op het gebied van vermogensstructurering en estate planning. Daarbij bouwde hij een bijzondere expertise op over financiële en fiscale aspecten bij het tweede huis in het buitenland.

 • We gebruiken de persoonlijke informatie die u invult, om uw verzoek (of aanvraag) te verwerken. Wilt u meer weten over hoe we omgaan met uw persoonlijke informatie? Lees meer in ons privacy statement.
Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van René Bruel
René Bruel DGA en BV, internationale belastingen

René Bruel is werkzaam binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies. Hij houdt zich met name bezig met internationale vraagstukken op het gebied van vermogensstructurering en estate planning. Daarbij bouwde hij een bijzondere expertise op over financiële en fiscale aspecten bij het tweede huis in het buitenland.

Van gedachten wisselen met een specialist?

 • Wanneer het u uitkomt
 • Vrijblijvend
 • Persoonlijk
Tweede huis in Frankrijk
4.1/5 score (23 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus