Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Tweede huis in Frankrijk

Als u een tweede woning in het buitenland bezit, heeft dat financiële en fiscale gevolgen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Wat de gevolgen precies zijn, verschilt per land. Ook Frankrijk heeft zo zijn eigen regels. Hier leest u meer over een tweede woning in Frankrijk.

Veel fiscale veranderingen

In Frankrijk hebben de laatste jaren veel fiscale wijzigingen plaatsgevonden. Als u een tweede woning in Frankrijk heeft, hebben sommige maatregelen ook gevolgen voor u.

Taxe sur la plus-value

Neem bijvoorbeeld de ‘taxe sur la plus-value’, de heffing die u in Frankrijk moet betalen als u uw tweede woning in Frankrijk met winst verkoopt. Deze verkoopwinst is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Waarbij u bij de koopprijs bepaalde kosten mag optellen, bijvoorbeeld de (werkelijke of forfaitaire) aankoopkosten en kosten voor verbouwingen. Van de verkoopprijs mag u bepaalde kosten aftrekken, zoals makelaarskosten. Vervolgens wordt de heffingsgrondslag – het bedrag waarover de heffing wordt berekend – lager naarmate u de woning langer in bezit hebt gehad (zie hierna).

Inkomstenbelasting

Als inwoner van een EU-land betaalt u 19% inkomstenbelasting over de gecorrigeerde verkoopwinst. Maakt u meer dan € 50.000,- winst, dan betaalt u extra inkomstenbelasting. Bij een winst tot € 100.000,- bedraagt de extra heffing 2%. Daarboven loopt het tarief stapsgewijs op tot maximaal 6%, als de winst meer dan € 250.000,- is.

Sociale bijdragen

Over de verkoopwinst heft Frankrijk naast inkomstenbelasting ook sociale bijdragen. Sinds 2012 legt Frankrijk deze heffing ook op aan niet-inwoners met een tweede woning in Frankrijk. Echter, het Europese Hof van Justitie heeft op 26 februari 2015 beslist dat Frankrijk geen sociale bijdragen mag heffen over inkomsten van personen die onderworpen zijn aan het socialezekerheidsstelsel in een andere EU-lidstaat. Per 2016 wijzigde Frankrijk vervolgens zijn wetgeving. Volgens Frankrijk was de heffing vanaf 2016 niet langer in strijd met het EU-recht. Maar er volgde opnieuw gerechtelijke procedures. Inmiddels heeft Frankrijk per 2019 zijn wetgeving opnieuw aangepast en bepaalde elementen van de sociale bijdragen geschrapt voor personen die aantonen dat zij in een andere EU-lidstaat sociaal verzekerd zijn en niet in Frankrijk. In plaats van het normale tarief van 17,2% betaalt men dan alleen nog een soort van solidariteitsbijdrage van 7,5%.

Lees meer over de heffing van sociale bijdragen door Frankrijk

Geen heffingen meer na lange bezitsperiode

Heeft u de tweede woning in Frankrijk langer dan 5 jaar in uw bezit gehad? Dan neemt het bedrag waarover u inkomstenbelasting en sociale bijdragen moet betalen jaarlijks met een bepaald percentage af. Tot de heffingsgrondslag uiteindelijk nul is geworden, en u dus niets meer hoeft te betalen.

Het tempo waarin de grondslag daalt, is voor de inkomstenbelasting sneller dan voor de sociale bijdragen. Sinds de laatste wijziging per 1 september 2013 is de periode waarin de heffingsgrondslag voor de inkomstenbelasting tot nul daalt 22 jaar. Voor de sociale bijdragen duurt het 30 jaar voordat de heffingsgrondslag nul is geworden.

 

Hervorming vermogensbelasting

Een andere belangrijke wijziging in Frankrijk betreft de hervorming van de vermogensbelasting. De ‘impôt de solidarité sur la fortune’ (ISF)  is per 2018 vervangen door de ‘Impôt sur la fortune immobilière’ (IFI). De tarieven en vrijstellingen zijn op zich niet veranderd. Wel is de aftrek van schulden beperkt.

Lees ook de informatiekaart tweede woning in Frankrijk (pdf)

Dit artikel hebben wij recent bijgewerkt.

 

 

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van René Bruel
René Bruel DGA en BV, internationale belastingen

René Bruel is werkzaam binnen het Kenniscentrum. Hij houdt zich met name bezig met internationale vraagstukken op het gebied van vermogensstructurering en estate planning. Daarbij bouwde hij een bijzondere expertise op over financiële en fiscale aspecten bij het tweede huis in het buitenland.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus