Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning stopt

Het was eigenlijk al bekend, maar nu is het definitief: de verruimde schenkingsvrijstelling van maximaal € 100.000 voor de eigen woning wordt niet verlengd en eindigt daardoor op 31 december 2014.

Wat heeft de schenkingsvrijstelling opgeleverd?

Het is moeilijk in te schatten hoeveel er inmiddels is geschonken met behulp van de schenkingsvrijstelling. Banken zien bijvoorbeeld wel dat er wordt afgelost op woningleningen, maar weten niet altijd of het geld afkomstig is van een schenking of uit eigen spaargeld. De Belastingdienst krijgt de aangiften schenkbelasting binnen, waarin mensen een beroep doen op de vrijstelling. Van een schenking in 2014 moet uiterlijk 1 maart 2015 aangifte worden gedaan. Het duurt dus nog even voordat de Belastingdienst een compleet beeld heeft.

De schenkingsvrijstelling is populair

Wel is bekend dat de Belastingdienst tot 1 juli 2014 al 50.000 aangiften binnen heeft, een ruime overtreffing van de vooraf ingeschatte 20.000. De regeling van de schenkingsvrijstelling is dus duidelijk populair. Overigens heeft dit waarschijnlijk geen grote gevolgen voor de overheidsbegroting. Aan de ene kant zal de overheid in de toekomst minder erfbelasting ontvangen. Aan de andere kant is er minder hypotheekrenteaftrek. Volgens minister Dijsselbloem heeft de verruimde vrijstelling het herstel van de woningmarkt een kickstart gegeven. En dat was precies de opzet van de regeling.

De schenkingsvrijstelling kan erg ingewikkeld zijn

Wie de schenkingsvrijstelling wil benutten, krijgt te maken met een ingewikkelde regeling. Dat er een aantal voorwaarden geldt en er verschillende bestedingsdoelen zijn, is al lastig. Maar het kan echt ingewikkeld worden als er sprake is van een gezamenlijke woning. Hier kunt u daar meer over lezen.

Een schenking die in 2014 heeft plaatsgevonden voor een verbouwing of woning in aanbouw, mag overigens ook na 31 december 2014 worden besteed. Dat vloeit voort uit de bestaande regeling. Het is geen overgangsrecht of een verlenging van de regeling. Bij de schenking voor een woninglening moet rekening worden gehouden met de afhandelingsperiode door de bank.

Woningvrijstelling in 2015

In 2015 keert de woningschenking ‘oude stijl’ terug. Dit is een verruiming van de eenmalig verhoogde vrijstelling tot ruim € 52.000,- voor kinderen (of hun partners) tussen 18 en 40 jaar, met ook een bestedingseis voor de woning. Deze vrijstelling vervalt als er al eerder een eenmalig verhoogde vrijstelling is benut, zoals de verruimde woningvrijstelling.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Tjarko Denekamp
Tjarko Denekamp Schenken, erven, zorg

Studeerde Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is hierna als Estate Planner aan de slag gegaan bij ABN AMRO MeesPierson. Momenteel is hij werkzaam als Specialist Estate Planning.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus