Direct naar content

De meeste mensen die een huis kopen hebben niet veel keuze. Die moeten aankloppen bij de bank voor een hypotheek. Als je zelf of je familie – privé of in een BV – over vermogen beschikt, zijn er veel meer mogelijkheden om de aankoop van een woning te financieren. In een korte serie artikelen gaan we in op een aantal deelvragen:

In dit derde deel kijken we naar de vraag wanneer het voordelig is om te lenen van je eigen BV, gesteld dat je die hebt natuurlijk.

Privé dezelfde fiscale gevolgen

Als je BV over structureel overtollige middelen beschikt, kan de BV die middelen op een spaarrekening aanhouden of gaan beleggen. Maar de BV kan dit vermogen ook aan jou uitlenen. Wanneer de rente die je aan de BV betaalt gelijk is aan de rente die je aan de bank zou moeten betalen, maakt het voor jou als privépersoon in zoverre niet uit. De rente is net als bij een woninghypotheek van de bank gewoon aftrekbaar. Op voorwaarde dat je in je belastingaangifte gegevens verstrekt aan de Belastingdienst over de lening die je met de BV hebt gesloten (informatieverplichting).

Meer of minder rendement voor de BV

Voor de BV kan uitlenen van geld aan jou als aandeelhouder een voor- of een nadeel opleveren. Als de rente waartegen de BV het geld aan je uitleent hoger is dan het rendement dat de BV anders zou maken, heeft de BV – en daarmee uiteindelijk ook jijzelf als aandeelhouder – een voordeel. Maar als het rendement dat de BV kan behalen door te beleggen hoger is, dan betekent dat een nadeel voor de BV.

Lage rente niet per se voordelig

De rente die je aan de BV betaalt komt in plaats van het rendement dat de BV anders zou maken op dat vermogen. De BV betaalt hierover 15% vennootschapsbelasting in 2021 (winst tot € 245.000). Wat overblijft kan de BV als dividend uitkeren. In 2021 betaal je daarover 26,9% box 2-belasting. De totale belastingdruk op de rente die door de BV heen stroomt komt zo op circa 37,9%. Namelijk 15% plus 26,9% over de resterende 85%.

Anders dan veel mensen denken, is lenen bij je BV voor je eigen woning tegen een zo laag mogelijke rente niet per se voordelig. Verreken je de hypotheekrente tegen het basistarief in box 1 (2021: 37,1%)? Dan is de belasting die je bespaart bijna gelijk aan de belasting die in totaal afgaat van de rente die de BV ontvangt (circa 37,9). De hoogte van de rente is dan nauwelijks van invloed op het financiële resultaat. En wordt de belastingaftrek in de hoogste tariefschijf in box 1 verrekend? Dan kan de fiscale besparing (2021: maximaal 43%) zelfs hoger zijn dan de belasting die in totaal afgaat van de rente als deze door de BV heen stroomt. Dan is een hoge rente zelfs voordeliger dan een lage!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.