Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Alex van Hooff (45) is directeur van Burgers’ Zoo, het Arnhemse dierenpark dat zich sinds 25 maart 2013 ‘Koninklijk’ mag noemen. Behalve dat hij druk bezig is met het leiden van deze zeer succesvolle publiekstrekker, is hij ook een enorme natuurliefhebber. In 2006 besloot hij namens Burgers’ Zoo hoofdsponsor te worden van ‘Future For Nature’, een internationaal platform voor jonge natuurbeschermers onder de 35 jaar dat jaarlijks drie prachtige aanmoedigingsprijzen toekent.

Sleutelmoment

2006: oprichting Future for Nature

Dierentuindirecteur Alex van Hooff kon er niet van slapen en bleef maar draaien.

De oprichting van Future For Nature was een nieuwe ervaring voor hem. ‘Ik kon geen rust vinden. Overweldigd als ik werd door de enorme mogelijkheden van Future For Nature, maar ook door de financiële last.’

50.000 euro

Stichting Future For Nature reikt jaarlijks de Future For Nature Awards uit aan drie jonge, succesvolle, internationale natuurbeschermers die aansprekende resultaten hebben geboekt op het gebied van natuurbescherming. Naast de Future For Nature Award ontvangt elke winnaar een bedrag van 50.000 euro dat zij aan hun natuurbeschermingswerk kunnen besteden.

Wat is het sleutelmoment in jouw loopbaan?

Zonder twijfel de oprichting van ‘Future For Nature’.

Waarom steekt die oprichting er voor jou bovenuit?

Ik kan me herinneren dat ik er écht wakker van lag, terwijl ik juist een goede slaper ben. De potentie van ‘Future For Nature’ wond me vanaf het begin zó op, dat het me gewoonweg niet meer losliet. Die intensiteit van die ervaring was voor mij helemaal nieuw.

Zo’n oprichting gebeurt niet op één dag. Wat was binnen dat proces van oprichting het absolute sleutelmoment?

Het moment dat je, na een serie bijeenkomsten met mensen uit de wereld van natuurbescherming en -behoud, de knoop écht doorhakt. De daad bij het woord voegt. In dit geval: hoofdsponsor worden van ‘Future For Nature’. Tien jaar lang garant staan voor 150.000 euro, bij elkaar dus 1,5 miljoen euro.

Wat ging er door je heen toen je dat besluit nam?

Angst en opwinding. Ik dacht: hoe gaan we dit allemaal van de grond tillen en organiseren? Maar tegelijkertijd kon ik niet wachten om die fantastische jonge natuurbeschermers – ik noem ze ook wel eens ‘idioten’ – het steuntje in de rug te geven, dat ze zo verdienen.

Hoezo ‘idioten’?

Vergis je niet. Om de natuur te beschermen, moet je soms héél ver durven gaan. Plannen van de overheid saboteren, bijvoorbeeld. Je hebt het dus over een categorie mensen, die extreem bewust, gemotiveerd, grensverleggend en creatief is. Ik neem aan dat dit sleutelmoment voor jou belangrijk is omdat het veel verder reikt dan het persoonlijke. Absoluut.

Eén van de gedachten bij ‘Future for Nature’ was dat een generatie van beroemde natuurliefhebbers als Jane Goodall en David Attenborough, wereldwijde iconen, letterlijk aan het uitsterven is. En dat de planeet nieuwe gezichten nodig heeft, die de ‘zaak’ van natuurbescherming met nieuw elan kunnen voortzetten en communiceren. Instituten zijn belangrijk, maar zonder die gezichten ga je het niet redden.

Heb je een voorbeeld van zo’n inspirerende natuurbeschermer?

Eén van de interessantste voorbeelden is misschien Mohammad Farhadinia, een Iraniër, die mede dankzij onze prijs een BI-er – Bekende Iraniër – is geworden. En nu een belangrijke adviseur is voor de Iraanse regering op het gebied van natuurbeleid.

Waar ben je na al die jaren ‘Future For Nature’ het meest trots op?

Op de laatste prijsuitreiking, met Koning Willem-Alexander, toen alle oud-winnaars waren uitgenodigd. Op het moment dat die één voor één de zaal binnenkwamen, dus voor het eerst in één ruimte bij elkaar waren, voelde je een enorme ‘fl ow’ van positieve energie op gang komen. Iedereen begreep: dit heeft betekenis! Hier gebeurt iets! Dat we zo’n impact hebben gecreëerd voor deze jonge helden, en daarmee voor de natuur in de wereld, was een geweldige ontlading.

Winnaars 2017

Eén van de drie prijswinnaars van 2017 is de Indonesische Farwiza Farhan. Zij zet zich in voor het Leuser Ecosystem in Indonesië, een plek waar tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans nog samen leven. De tweede winnaar is Hana Ridha, die in Irak de door de oorlog getro en natuur bestudeert. Prijswinnaar drie is Shahriar Caesar Rahman, een natuurbeschermer in Bangladesh die de uitsterving van de Aziatische reuzenschildpad probeert te voorkomen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.