Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Deze vijf kunstwerken kent u wellicht. Maar kent u ook de bijzondere verhalen achter deze werken?

We houden bijna allemaal van kunst. Maar we houden niet allemaal van dezelfde kunst. Wat kunst een van de meest geliefde onderwerpen van gesprek maakt. Financial Focus ging op zoek naar bijzondere en onbekende verhalen achter kunstwerken die we vrijwel allemaal goed kennen. Dit is onze top vijf.

top5-Opmerkelijkekunstwerken1. De nachtwacht, Rembrandt van Rijn

Drie keer werd De Nachtwacht beschadigd door vandalen. In 1911 hakte een man met een schoenmakersmes in op het schilderij en in 1975 wist iemand met een tafelmes het doek te beschadigen waardoor een stuk van het doek los kwam te hangen. Tenslotte werd De Nachtwacht in 1990 besproeid met zoutzuur. Omdat een van de suppoosten direct water op het doek spoot, werd alleen de vernislaag hierdoor aangetast. Overigens vond de grootste beschadiging van de De Nachtwacht veel eerder plaats. In 1715 werd er namelijk een stuk van het oorspronkelijke werk afgesneden zodat het doek zou passen op het stadhuis op de Dam, het huidige Paleis op de Dam. De Nachtwacht is door deze gebeurtenissen het schilderij dat vermoedelijk het vaakst moedwillig beschadigd is.

2. Mona Lisa, Leonardo da Vinci

In 1911 werd de kunstwereld opgeschrikt door de diefstal van de Mona Lisa van Da Vinci. De diefstal van één van de beroemdste schilderijen ter wereld uit het Louvre in Parijs was zo ondenkbaar, dat men pas de volgende dag ontdekte dat het schilderij was verdwenen. De dief (Vincenzo Peruggia) ontvreemdde het kunstwerk door zich in het museum te verstoppen en het schilderij onder zijn jas mee naar buiten te smokkelen. Peruggia werd betrapt toen hij het probeerde te verkopen.

3. The Card Players, Paul Cézanne

The Card Players is een serie van vijf olieverfschilderijen van de Franse postimpressionist Paul Cézanne. Eén van de schilderijen werd in 2011 verkocht aan de Royal Family of Qatar, voor een recordbedrag tussen de 250 en 300 miljoen dollar (het precieze bedrag is onbekend). Het was daarmee, voor zover bekend, het duurste schilderij ooit. Het lijkt er overigens op dat die eer inmiddels is overgegaan naar Paul Gauguin: vorige maand zou zijn werk Nafea Faa Ipoipo uit 1892 voor een bedrag van ongeveer 300 miljoen dollar zijn gekocht. Naar alle waarschijnlijkheid door iemand uit - wederom - Qatar.

4. For the love of God, Damien Hirst

For the Love of God werd gemaakt in 2007 in samenwerking met het Britse juweliersbedrijf Bentley & Skinner. Het werk bestaat uit een platina afgietsel van een mensenschedel (afkomstig van een Europese man die leefde tussen 1720 en 1810) bedekt met 8.601 diamanten (1.106,18 karaats in totaal). Het is daarmee het bekendste kunstwerk dat met de duurste materialen ooit is gemaakt. De schedel bevat nog steeds de originele tanden.

5. Sugababe, Diemut Strebe

De Duitse kunstenares Diemut Strebe heeft het oor dat Vincent van Gogh bij zichzelf afsneed in 1888 opnieuw opgekweekt. Dat deed ze met behulp van DNA van Lieuwe van Gogh, een achterachterkleinzoon van de schilder. Het oor werd in juli 2014 tentoongesteld in het Centrum voor Kunst en Mediatechnologie. Het kunstobject moet aanzetten tot het nadenken over de vervangbaarheid van dingen maar is tegelijkertijd ook waarschijnlijk het meest bizarre kunstwerk ooit.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Meer over dit onderwerp