Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Groot. Groter. Grootst. Met dat doel deed de internationale optiekketen GrandVision de afgelopen jaren allerlei overnames. Tot het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en EyeWish in juli aankondigde zelf overgenomen te worden.

GrandVision is de tweede optiekspeler wereldwijd. Het bedrijf is momenteel actief in 44 landen in Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Azië, exploiteert 34 winkelformules, heeft meer dan 7.000 winkels, ruim 37.000 medewerkers en (in 2018) een jaaromzet van 3,8 miljard euro. In Nederland is GrandVision vooral bekend van de optiekketens Pearl en EyeWish. Eigenaar van de internationale brillengigant is HAL Investments, een beursgenoteerde investeringsmaatschappij, waarin de Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm een controlerend belang heeft.

HAL nam in 1996 een belang van 60 procent in Pearl Nederland en bouwde vervolgens aan een optiekimperium. In hoog tempo zijn sindsdien bedrijvenovergenomen en belangen uitgebreid. Bovendien zorgde HAL, als groot-aandeelhouder in Pearl Europe B.V. én GrandVision S.A., in 2011 voor de samenvoeging van deze twee bedrijven. GrandVision B.V. ontstond en was direct een van de grootste optiekketens ter wereld.

In september 2014 besloot HAL om GrandVision naar de beurs te brengen. Vanaf 6 februari 2015 is het op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. Met de beursgang wilde het concern, dat op allerlei manieren streeft naar groei, onder andere meer naamsbekendheid genereren. De aandelen van GrandVision werden voor 20 euro in de markt gezet. Investeerder HAL bracht 51 miljoen aandelen GrandVision in omloop, met een optie voor 7,65 miljoen additionele aandelen. Dat kwam neer op zo’n 23 procent van het totaal aantal aandelen GrandVision. Exclusief de opties brachten de aandelen iets meer dan een miljard op. Na de beursgang hield het investeringsbedrijf nog een belang van 75,6 procent in GrandVision over.

De waarde van het aandeel nam na de beursgang toe, met een waarde van 27,66 euro op 31 december 2015 als hoogtepunt. In de jaren daarna was er enkel sprake van een daling. In de eerste helft van 2019 schommelde de waarde van het aandeel rond de 20 euro. Hier kwam deze zomer abrupt een verandering in toen de geruchten van een mogelijke overname de kop op staken. Beoogd koper is EssilorLuxottica. Deze Frans-Italiaanse brillen- en lenzenproducent is onder meer bekend van de zonnebrillen van Ray-Ban. Beide partijen zijn er al uit, nu is het wachten op goedkeuring van toezichthouders wereldwijd. De koers van GrandVision steeg en blijft – vooralsnog – stijgen. De 28 euro, die EssilorLuxottica wil betalen per aandeel GrandVision, heeft het aandeel nog niet aangetikt, maar het komt al wel in de buurt. Hiermee ligt een definitieve overname wel in het vizier.

grafiek memorabel aandeel

1989
Oprichting GrandVision S.A.

1996
Pearle Europe B.V. wordt opgericht en bouwt in diverse landen een marktpositie op.

2011
HAL Investments, grootaandeelhouder in GrandVision én Pearle, voegt de twee bedrijven samen.

2015
HAL brengt een deel van GrandVision naar de beurs. Zelf houdt het nog een belang van 75,6%.

2019
EssilorLuxottica neemt voor zo’n € 5,5 miljard het aandelenbelang van HAL in GrandVision over.

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.