Direct naar content

Al als klein meisje droomde Adrienne de Jonghe (49) van een leven als arts in Afrika. Toch koos ze tijdens haar studie geneeskunde voor een ander pad. Begin vorig jaar werkte ze een week mee aan een medisch project voor de Masai in de Chyulu Hills in Kenia. Ze wist onmiddellijk weer waarom ze dit altijd al had gewild. Nu ruim een jaar later zet ze zich vanuit haar eigen stichting Health Yetu Foundation met geld, middelen en vrijwel al haar vrije tijd in voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kwetsbare mensen.

Arts in hart en nieren

Tijdens haar geneeskundestudie liep ze stage in Nairobi. Vol bevlogenheid besloot ze de tropenartsopleiding te gaan doen. Maar ze kwam bedrogen uit. In haar geliefde Kenia zou ze met haar Nederlandse papieren nooit als arts aan de slag kunnen. Ze liet Afrika voor wat het was en koos voor coschappen in de geriatrie. Haar werk als verpleeghuisarts doet ze tot op de dag van vandaag met veel plezier. Ook haalt ze veel voldoening uit haar functie als SCEN-arts; dit staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland. “Ik ben een dokter in hart en nieren. Toen ik zes was, was dit al duidelijk.”

Doneren en participeren

Vorig jaar vielen er voor Adrienne meerdere puzzelstukjes op hun plek. “Dat weerzien met Afrika heeft veel in mij losgemaakt. Het jaar ervoor had ik mijn ouders kort na elkaar verloren. Het deed mij meer dan ooit beseffen dat we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om geld, middelen maar ook kennis aan elkaar door te geven. Niet alleen binnen je eigen familie maar ook daarbuiten.” Vanuit de Health Yetu Foundation zet ze zich - samen met haar oudste dochter Bastienne en goede vriend Doeke Hekstra - vol bevlogenheid in voor de gezondheid van kwetsbare mensen, op dit moment vooral in Kenia. De stichting doneert niet alleen geld, het driekoppige bestuur werkt op elk project actief mee.

 

 

Oprichting van de stichting

Op advies van haar private banker ging Adrienne voor de oprichting van de stichting in gesprek met Filantropie Advies. In een inspirerende workshop ontwikkelde het beoogde bestuur samen met twee filantropiespecialisten het beleidsplan. Zo’n plan is nodig om de notaris de statuten te laten opstellen. Adrienne kijkt met tevredenheid terug. “Het was heel fijn om met elkaar alle bestaande ideeën te kanaliseren, en zelfs nieuwe ideeën toe te voegen.” De filantropiespecialisten zijn zowel kundig in het proces als in de inhoud. “Ze hebben ons hier ontzettend goed mee geholpen”, gaat Adrienne verder. “Ze weten precies welke stappen je moet doorlopen om een ANBI-stichting op te richten. Ook zijn ze in staat om je drijfveren te doorgronden en deze te vertalen in een stichting die heel dicht bij je staat.”

Kies voor een doel of project waar je zelf passie voor hebt. Het is veel werk, zonder bevlogenheid houd je het niet vol.

Meer over de Health Yetu Foundation

Stichting Health Yetu Foundation heeft als doel om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kwetsbare mensen in binnen– en buitenland te bevorderen. De stichting ondersteunt goede doelen en maatschappelijke organisaties met geld, tijd en middelen en ontplooit zelf projecten. Met haar steun wenst de stichting ondernemende en effectieve organisaties (verder) op te bouwen en mogelijk op te schalen. Het bestuur is actief betrokken en hecht waarde aan meewerken en kennisuitwisseling.

De kinderen actief betrekken

Bij de oprichting van een stichting moet je ook de lange termijn goed in het vizier houden. Voor Adrienne was het belangrijk dat ook de toekomstige betrokkenheid van haar twee andere dochters een plek moest krijgen. “Mijn middelste dochter studeert voor industrieel vormgever en heeft veel affiniteit met wild life in Afrika. Zij wil straks vanuit haar vakgebied en passie een bijdrage leveren aan de Health Yetu Foundation. En ook mijn jongste dochter die een verpleegkundige opleiding gaat doen, moet straks binnen de stichting haar persoonlijke pad kunnen kiezen.” In samenspraak met de specialisten van de bank zijn de missie en visie van de stichting dan ook breed geformuleerd.

Persoonlijk betrokken bij projecten

De projecten van de Health Yetu Foundation zijn afgebakend en schaalbaar. Adrienne: “Samen met de Big Life Foundation hebben we een film gemaakt over geboortebeperking. Voor de Masai is een groot gezin een teken van economische en sociale welvaart. Door voorlichting proberen we dit beeld te veranderen. Op outreaches – dit zijn rondreizende poliklinieken – tonen we deze film op mobiele schermen.” Ook werkt de stichting samen met de RAE Clinic op een eiland in Lake Baringo. “Zij zijn gespecialiseerd in brandwonden en slangenbeten”, vertelt Adrienne. “Wij hebben een verbrandingsoven voor ze geregeld, zodat ze verbanden en ander medisch afval veilig kunnen afvoeren. Om de veiligheid te bevorderen hebben we voor alle kinderen een zonnecellampje georganiseerd.” De reis in juni ging helaas niet door, Adrienne hoopt nu in september samen met het bestuur de laatste Waka Waka lampjes persoonlijk te gaan uitdelen.

 

 

Health Yetu helpt met mobiele klinieken

Een ander mooi project is Safari Doctors. Elke maand vertrekt een boot met medicijnen en een mobiele kliniek naar afgelegen gebieden om steeds zo’n 1.000 mensen medische bijstand te geven. Adrienne heeft vanuit Nederland een team samengesteld. ‘We willen in januari met team medisch specialisten naar Kenia afreizen. Mijn dochter Bastienne, arts in opleiding, en haar vriend die voor mondhygiënist leert, gaan dan ook mee. “Dat wordt geen vakantie”, benadrukt Adrienne. “Het is keihard werken, waarbij we elke drie dagen naar een volgend afgelegen gebied afreizen.” Ook werkt Adrienne samen met de Big Life Foundation en een privaat hospitaal aan Beyond Zero mobile clinics. “Deze grote vrachtwagens zijn volledig ingericht met een behandelkamer en lab voor onderzoek. Op elke auto zit een clinical officer en een verpleegkundige. Vanuit Health Yetu zorgen wij voor de volledig ingerichte trucks, dit kost 40.000 euro per truck. Hiervoor is extra funding overigens zeer welkom.”

 

De kracht van Filantropie

Kort voor het gesprek met Adrienne organiseerde de bank het webinar ‘De kracht van filantropie’. Op de vraag wat voor haar de kracht is, hoeft ze niet lang na te denken. “Voor mij is dat het gevoel dat je iets kunt bijdragen. Het is beperkt wat je in je eentje kunt doen. Door de krachten te bundelen, kun je echt iets betekenen voor andere mensen. Dat geeft mij net zo goed iets, het is ook fijn voor mij dat ik met mijn kennis mensen kan helpen.” Adrienne betrekt haar dochters in alles wat ze doet. “Ik verkeer in gelukkige omstandigheden en heb dat in mijn schoot geworpen gekregen. Dat maakt dat ik de verantwoordelijkheid voel hier netjes mee om te gaan. Ik wil goede dingen doen voor de wereld en ook mijn kinderen hiermee grootbrengen. Het leven doorgeven is voor mij een belangrijke drijfveer.”

Tips van Adrienne voor het opzetten van een stichting

1. Leg de focus op delen, niet op geven

"Weet waar je aan begint en kies voor projecten met een afgerond geheel. Leg de focus op delen en niet geven."

2. Kies voor betrouwbare partners

"Weet goed wat je doet en ga met betrouwbare partners in zee."

3. Kies een doel of project waar u om geeft

"Kies voor een doel of project waar je zelf passie voor hebt. Het is veel werk, zonder bevlogenheid houd je het niet vol."

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.