Direct naar content
  • Auteur

In januari publiceren we een aantal artikelen die afgelopen jaar in ons magazine zijn verschenen. Omdat we vinden dat ze meer dan de moeite waard zijn om te lezen en het jammer zou zijn als u het artikel eerder hebt gemist. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Financial Focus #4 2018.

Schiphol staat op nummer 12 als het gaat om drukste luchthavens wereldwijd. Met name in deze zomermaanden is het een komen en gaan op het vliegveld. De feiten en cijfers van de nationale luchthaven op een rijtje.

De grens van 1 miljard

Het eerste vliegtuig landde op Schiphol op 19 september 1916. Het is de enige luchthaven ter wereld dat nog op de oorspronkelijke locatie opereert. De luchtvaart heeft de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Dat is ook te zien aan de toename in passagiers die via Schiphol vliegen. In 2011 werd de miljardste passagier op de luchthaven welkom geheten. 

Schiphol is de thuishaven KLM. KLM Royal Dutch Airlines werd opgericht in 1919 en is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De eerste KLM-vlucht werd in 1920 geleid door piloot Jerry Shaw en vloog van Londen naar Schiphol.

Geen vliegveld zonder vliegtuigenSchiphol bedient 108 luchtvaartmaatschappijen. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen naar 322 directe bestemmingen in 95 landen. 27 van de bestemmingen zijn alleen voor vracht. KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij van Schiphol.

Schiphol bedient 108 luchtvaartmaatschappijen. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen naar 322 directe bestemmingen in 95 landen. 27 van de bestemmingen zijn alleen voor vracht. KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij van Schiphol.

Passagiers en vluchten

Passagiers en vluchten

In 2017 werden er 68,4 miljoen passagiers vervoerd via Schiphol. Het grootste deel daarvan (48,6 miljoen) vloog binnen Europa. Zo'n 469.784 vliegbewegingen (aankomst of vertrek) vonden vorig jaar plaats via Schiphol. De luchthaven is een belangrijke hub voor reizigers op weg naar andere bestemmingen. Voor bijna 37% van de passagiers was Schiphol niet de eindbestemming.

Vliegbewegingen

Vliegbewegingen

Op 31 juli 2017 was het topdrukte op Schiphol. Zo'n 230.000 passagiers passeerden die dag de luchthaven.

Balans

In 2017 werd een netto-omzet behaald van € 1,46 miljard. Het nettoresultaat was € 280 miljoen.

Bestedingen

Om het wachten te veraangenamen zijn er zo'n 370 winkels op Schiphol. Gemiddeld besteedt een passagier meer dan €18 op Schiphol.

Aandeelhouders

Schiphol Group heeft 4 aandeelhouders.

  • Staat der Nederlanden - 70%
  • Gemeente Amterdam - 20%
  • Gemeente Rotterdam - 2%
  • Aéroports de Paris S.A. - 8%

Stroomuitval

Een stroomstoring bracht op 29 april 2018 de nationale luchthaven een dag lang complete chaos. Ruim 60 vluchten vielen uit; nog veel meer vliegtuigen liepen vertraging op. Ruim 5.500 mensen die zondag niet konden vertrekken zijn omgeboekt naar een vlucht op maandag.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Meer over dit onderwerp