Direct naar content
  • Auteur

Dit zijn de beste landen voor pensionado’s.

Niet de hele warme landen, maar juist de wat koelere landen blijken de beste landen om te wonen en te werken. Althans, volgens de OECD. Die stelt jaarlijks een ranglijst op, waar vermogenden volgens onderzoek graag naar kijken.

A5-landing-wonen over grens ARTIKELDe Better Life Index van de OECD is een begrip onder vermogenden wereldwijd. Jaarlijks publiceert de OECD namelijk deze ranglijst, waar je kunt zien op welke plek op aarde je het beste kunt wonen. Uit onderzoek blijkt dat vrij kort na elke publicatie vermogenden die regio’s opzoeken om te kijken of ze daar kunnen wonen, of een tweede huis kunnen aanschaffen.

De top vijf

  1. IJsland
  2. Canada
  3. Noorwegen
  4. Australië
  5. Zwitserland

Nederland? Op de twaalfde plek.

Ruimte, rust, veiligheid

Het principe van de ranglijst is vrij eenvoudig. Op basis van een flink aantal criteria kunnen ondervraagde mensen aangeven wat ze belangrijk vinden. Op basis daarvan trekt de OECD conclusies. Belangrijke criteria zijn onder meer ruimte, rust, veiligheid, beschikbaarheid van onderwijs, cultuur, toegankelijke natuur, goede gezondheidszorg, politieke en economische stabiliteit, een prettige publieke ruimte, maar ook voldoende werkgelegenheid.

Koude landen!

De wat koudere landen komen jaar in jaar uit als beste uit de bus. Een uitslag die mogelijk niet helemaal strookt met het beeld van veel Nederlanders, die het eigen land het liefst zouden achterlaten om opnieuw te beginnen op een warmere locatie. Het tegendeel blijkt het geval.

Waar woont u het liefst?

U droomt misschien van een oude dag in Spanje of Frankrijk. Maar zijn dit wel de landen die het beste passen bij de aspecten die u belangrijk vindt? Handig: u kunt dit met de index van de OECD zelf uitzoeken. U stelt zelf in wat u meer of minder belangrijk vindt (ruimte bijvoorbeeld, of cultuur), en de index zet de landen die het beste hiermee overeenkomen op een rij.

Denkt u na over een tweede of derde huis? Of over een geschikte stek om van uw oudedag te genieten? De site van de OECD is zeker de moeite waard om even te raadplegen.

Consequenties wonen in buitenland

Wie benieuwd is naar de consequenties van het omzetten van dromen in een daadwerkelijke verhuizing, kan zijn of haar licht eens opsteken bij de private banker. Die krijgt vaker (aanstaande) pensionado’s op bezoek die de OECD-lijstjes hebben bekeken. Hij kan u bijvoorbeeld vertellen of u recht hebt op AWBZ-zorg en welke rechten u nog meer hebt in het land van uw dromen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.