Direct naar content

Wie verdient na zijn dood meer geld: Elvis Presley, Bob Marley of Michael Jackson? Dit zijn de vijf rijkste overleden artiesten.

0-top5-celebsVoor sommige sterren is het de beste carrièremove ooit, althans in financieel opzicht: overlijden. Een ademende celebrity levert in zijn of haar nadagen vaak weinig meer op. Te oud, te gek, te verslaafd, te vergeten of een combinatie van die factoren.

Maar zodra de beroemdheid de laatste adem uitblaast, idealiter op een beetje dramatische wijze en/of op relatief jonge leeftijd, dan kan de ster opnieuw gaan stralen als Legende. Daarbij niet zelden een handje geholpen door zijn of haar nabestaanden natuurlijk.

Heruitgaven van films of muziek. Licenties uitgeven om allerlei hebbedingetjes met de naam van de betreurde erop te mogen verkopen. En zelfs een forse entreeprijs heffen voor het huis van de wijlen entertainer. Het zijn methodes om de herinnering én de cash flow levend te houden.

Overleden artiesten worden tegenwoordig zelfs uit hun graf getoverd, dé trend in post mortem royalties binnenharken is het projecteren van levensechte hologrammen om zo een live-show te suggereren. Een nieuwe betekenis van het woord ‘liveshow’, sinds Britney Spears beweerde zelf alles te zingen.

Wie nog gelooft dat de dood ‘de Grote Gelijkmaker’ is heeft het mis, ook postuum houdt de rat race niet op. Forbes zette de vijf rijkste, maar morsdode beroemdheden, op een rij. Dit zijn ze:

1. Michael Jackson: 140 miljoen dollar

Op 1 staat (natuurlijk) Michael Jackson, overleden in 2009. Ten tijde van zijn tragische dood aan een onopzettelijke overdosis barbituraten (de King of Pop sliep niet meer, maar liet zich onder narcose spuiten) was er van zijn ooit immense fortuin nog weinig over. Het vermoeden bestaat dat zijn financiële positie de reden was dat hij een megalomane concertreeks in Londen had toegezegd, maar het mocht niet zo zijn. Tijdens de repetitieperiode bezweek ‘Wacko Jacko’.

Financieel is hij er meer dan bovenop gekomen, het merk Michael Jackson genereerde het afgelopen jaar 140 miljoen dollar aan inkomsten. Er lag nog aardig wat onuitgegeven muziek op de plank, vandaar, en ook zijn gouwe ouwen Thriller en Bad kregen een sales boost na zijn overlijden. Zijn hologram deed een showtje bij de Billboard Music Awards, op zichzelf geen cash cow maar het zal de verkoop van zijn muziek geen kwaad hebben gedaan.

2. Elvis Presley: 55 miljoen dollar

The King of Pop wordt opgevolgd door de man die simpelweg The King werd genoemd: Elvis Presley was goed voor 55 miljoen dollar. En dat is knap, de man is al 37 jaar dood. Weduwe Priscilla besloot na zijn overlijden de deuren van het landgoed van de Presleytjes, Graceland, open te gooien voor de fans. De betalende fans. Die staan nog altijd in drommen voor de deur van het paleis waar de King op zijn porseleinen troon (Elvis stierf naar verluidt op de WC) het leven liet.

Dit weinig verheffende levenseinde heeft Authentic Brands Group niet afgeschrikt, zij kochten het merk Elvis voor 125 miljoen dollar en ook de suggestieve heupbewegingen van Elvis the Pelvis zullen binnenkort holografisch opnieuw tot leven worden gebracht. Ongetwijfeld in een show te Las Vegas en tegen een forse entreeprijs.

3. Charles Schulz: 40 miljoen dollar

Charles Schulz. Wie? De nummer drie! Zelf geen bekend gezicht dus hologrammen van de man hoeven we niet te verwachten, maar iedereen kent zijn strips over het hondje Snoopy, de in hiërogliefjes tsjilpende vogel Woodstock en de hen omringende vroegwijze kinderschaar onder de naam Peanuts.

De droogkomische beschouwingen van Charlie Brown en het kortaangebonden karakter van Lucy behoren tot het collectieve geheugen van Amerika en grote delen van Europa. Het grote geld voor de erven Schulz zit in een reclamecontract met MetLife verzekeraars en in een filmdeal. Fox komt volgend najaar met een Peanuts 3D-film, met alle merchandise van dien. Voor het afgelopen jaar was Schulz’ creatie goed voor 40 miljoen dollar aan inkomsten. Moeten we de ‘dat is geen Peanuts’-grap nog maken? Wat trouwens ook een mooi verdienmodel zou zijn: stel dat u een euro kreeg van iedereen die vroeger een beker, pen, sleutelhanger of wat dan ook had met Snoopy erop…

4. Elizabeth Taylor: 25 miljoen dollar

Op vier: Elizabeth Taylor. Vinden we een mooi eerbetoon aan een dame die bij leven al een juwelencollectie bezat ter waarde van het BNP van menig middelgroot land; gewoon ook na je dood (2011) hoog blijven staan in lijstjes. Met parfum en oude films, zoals het een diva betaamt. Of we ook een hologram-reprise gaan zien van haar rollen als Cleopatra of Martha is nog maar de vraag, maar een sieradenlijn ligt voor de hand, evenals het gebruik van die stylish verschijning met de onwaarschijnlijk blauwe ogen in allerhande commercials en in mode- en accessoire-lijnen.

5. Bob Marley: 20 miljoen dollar

Ook zo’n icoon dat het grafisch lekker doet qua portret: Bob Marley. Overleed in 1981 aan kanker. Die relaxte grijns, de rood/geel/groene Jamaicaanse vlag erachter en hop, het kan op T-shirts, posters, vlaggen, serviesgoed, you name it. Print er een wietblaadje bij en dan kan het ook nog op aanstekers, asbakken en noem alles maar op waar rebelse jeugd en oudere jongeren van houden.

Oh, en er is een drankje, genaamd Marley’s Mellow Mood (jah man!) waar de erven Marley inderdaad tamelijk relaxed van kunnen leven. Bob had een hoop vrouwen en kinderen maar met een jaaromzet van 20 miljoen dollar hoeven die hun hangmat in principe geen van allen vaak uit. En we zouden het bijna vergeten maar de man was muzikant natuurlijk. Ook zijn platen verkopen nog altijd heel aardig. Daarom staat hij op de vijfde plek in de Dode-maar-Rijke-Mensen-lijst.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.