Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Ondernemers in innovatie

Succesvol investeren in een innovatief bedrijf is een kunst apart. Deze bekende ondernemers hadden genoeg ervaring met hun eigen bedrijf opgedaan om te voorzien welke start-ups het zouden gaan redden (en hopelijk heel groot zouden worden).

Peter Thiel

Peter Thiel was medeoprichter van het online betaalplatform PayPal. In 2002 werd dit bedrijf verkocht aan de online veilingsite eBay. Een deel van de oprichters, waaronder Thiel, vertrok een paar jaar na de acquisitie om andere ondernemingen te starten of in andere bedrijven te investeringen. De groep werd in een artikel van het Amerikaanse tijdschrift Fortune Magazine gedoopt tot de ‘PayPal Mafia’. Thiel is de meest actieve investeerder van dat stel. Hij investeerde onder meer succesvol in innovatieve bedrijven als Yelp, een online platform waar consumenten hun mening kunnen geven over retailers en de zakelijke netwerksite Linkedin.

Rchard Branson

Richard Branson werd bekend door zijn platenwinkel en -maatschappij Virgin Records. De eerste plaat van het label, Tubular Bells van Mike Oldfield, werd direct een hit. Branson breidde zijn imperium snel uit, onder meer met de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic waarmee hij British Airways uitdaagde. Hoewel Branson veel van zijn vermogen aanwendt om zelf nieuwe bedrijven te starten, investeert hij ook in de start-ups van anderen. Zo stak hij bijvoorbeeld geld in het bedrijf Square dat betalingen met een creditcard via een mobiele telefoon mogelijk maakt. Ook investeerde hij in Tumblr, dat uitgroeide tot een populair platform voor blogs.

Elon Musk

Ook Elon Musk maakt deel uit van de ‘Pay-Pal-mafia’. Hij richtte met het geld dat hij verdiende aan de PayPal-deal verschillende andere bedrijven op. Twee bekende ondernemingen zijn SpaceX en Tesla. SpaceX maakt lanceerinstallaties voor raketten en Tesla richt zich op elektrische sportwagens. Als Musk een bedrijf opricht, wil hij er ook graag intensief betrokken bij blijven. Toch investeert hij ook regelmatig in start-ups. Zo stak hij bijvoorbeeld zo’n 40 miljoen dollar in het bedrijfje Vicarious dat zich richt op kunstmatige intelligentie. Het bedrijf probeert de menselijke hersenen te vertalen naar computercode.

Sergey Brin

Samen met Larry Page startte Sergey Brin internetbedrijf Google. Hij is nog altijd een van de grootaandeelhouders van dat bedrijf en actief betrokken bij de bedrijfsvoering. Met het vermogen dat hij heeft opgebouwd investeert hij ook in veelbelovende innovatieve bedrijven. Zo heeft hij onder meer geld gestoken in Tesla, het bedrijf van Elon Musk. Maar hij stak ook in 2008 miljoenen in Space Adventures. Dat bedrijf moet toerisme naar de ruimte mogelijk gaan maken. Samen met Page heeft hij ook geld gestoken in Google.org, de filantropische tak van Google. Via Google. org investeert hij onder meer in bedrijfjes die op zoek zijn naar alternatieve energiebronnen.

Bono

Bono is vooral bekend als voorman van U2. Daarnaast steekt hij veel tijd en geld in filantropische activiteiten. Maar hij investeert ook, via zijn fonds Elevation Partners, onder meer in researchonderneming MarketShare en reviewsite Yelp. Via Marketshare kunnen ondernemingen op eenvoudige wijze lessen trekken uit de vele datastromen die door hun bedrijf lopen. De data wordt geanalyseerd en belangrijke conclusies worden in een dashboard weergegeven. Yelp is een platform waar consumenten hun mening kunnen geven over winkels, bedrijven en restaurants. Daarnaast investeerde Bono in de sociale netwerksite Facebook. Het vermogen van het fonds is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 2 miljard dollar.

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus