Direct naar content

Ik vind het indrukwekkend hoe bevlogen mensen kunnen zijn als het gaat om een rechtvaardige, duurzame en inclusieve samenleving voor iedereen. Hun ideeën en initiatieven kunnen best een steuntje in de rug gebruiken en daarvoor zijn the Spindle Awards in het leven geroepen. Ik mocht voor de tweede keer plaatsnemen in één van de jurypanels. Een erebaan, maar ook een kans om namens de bank iets te kunnen betekenen.

The Spindle Awards werden uitgereikt tijdens het Partos Innovation Festival op 11 oktober in Amsterdam. Partos is de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking die meer dan honderd Nederlandse ontwikkelingsorganisaties verenigt. Tijdens het jaarlijkse festival komen NGO’s, onderzoekers, sociale ondernemers, financiers en de overheid bij elkaar om innovatieve ideeën en trends te delen en inspiratie op te doen.

Gesprekspartner

Partos is ook voor ons een belangrijke gesprekspartner. Niet alle fondsenwervende instellingen die klant bij ons zijn, zijn lid van Partos. En niet alle leden van Partos zijn klant van Instituten & Charitas. Daarom praten we elkaar regelmatig bij over wat er speelt in onze eigen branche. Zo delen we kennis en ideeën, ook als het gaat om innovatie en duurzaamheid. En daar hebben de leden van Partos en de klanten van ABN AMRO MeesPierson baat bij.

Inclusief en duurzaam

Partos wil bijdragen aan inclusieve en duurzame ontwikkeling en doet dat onder meer via het platform The Spindle. The Spindle jaagt vernieuwing aan door (ontwikkelings-)organisaties binnen en buiten Nederland met elkaar te verbinden. Vorig jaar werd ik voor de eerste keer gevraagd om jurylid te zijn en de inzendingen voor één van de drie uit te reiken Spindle Awards te beoordelen. Vanuit de hele wereld sturen deelnemers projecten in die de samenleving rechtvaardiger, meer inclusief en duurzamer maken. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: Best Innovation for Development, The NOW-US! Award en Best Humanitarian Innovation.

Bevlogen en betrokken

Samen met vier andere juryleden beoordeelde ik de inzendingen voor de eerste categorie. In een eerste ronde selecteren we tien inzendingen waarbij we kijken naar de waarde van het idee, of het opschaalbaar is en welk team erachter zit. De initiatiefnemers van deze tien beste inzendingen worden vervolgens uitgenodigd om hun idee te komen pitchen. We ontmoeten deze bevlogen en betrokken mensen dan in levenden lijve. Die ontmoeting met mensen uit landen waar mensenrechten veelal niet hoog in het vaandel staan, vind ik het meest indrukwekkend. Je voelt hun drive om te knokken voor het idee waarin zij geloven.

Award for Best Innovation for Development

Als jury kwamen we unaniem tot een top-3 voor de Award for Best Innovation for Development. Solar Freeze werd derde. Dit project uit Kenia helpt boeren op het platteland om meer ondernemingen op te starten. Dat doen ze met behulp van een koelsysteem en door te onderhandelen over de marktprijzen. Tweede werd Right2Change 2.0, een initiatief van Chance for Childhood uit Uganda. Via een bewezen interventie en samenwerking zorgt dit project voor sociale reïntegratie van kinderen die een strafbaar feit hebben gepleegd. En dan tot slot de winnaar: Infiuss. Deze online bloedbank uit Kameroen ontving de eerste prijs; een geldbedrag en coaching, maar ook de aandacht van Nederlandse NGO’s, potentiële investeerders en geldschieters.

Erebaan

Die aandacht is één van de redenen waarom ik dit zo’n mooie erebaan vind. Door hieraan bij te dragen, kan ik de verbinding leggen tussen deze mooie projecten en de fondsenwervende instellingen en filantropen die klant bij ons zijn. Ook biedt het kansen om mijn eigen ideeën over samenwerking met Partos te bespreken. Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als we volgend jaar nog meer Nederlandse maatschappelijk betrokken bedrijven aan het Innovation Festival kunnen verbinden? Het festival is een uitgelegen mogelijkheid om met elkaar te brainstormen over innovatie, inclusie en andere belangrijke thema’s.

Inspirerende ontmoetingen

Niet iedereen won een award, maar alle innovatieve ideeën om onze wereld een beetje mooier te maken, zijn natuurlijk prijzenswaardig. Ik neem al die inspirerende ontmoetingen mee terug naar de bank om te delen met de Relatiemanagers in mijn team. We kijken in ons eigen netwerk welke mensen en partijen we aan elkaar kunnen koppelen. Dat is goed voor onze klanten, voor filantropen met een geefwens en voor organisaties zoals Partos die een effectieve ontwikkelingssamenwerking nastreven. En wellicht ook voor u? Neem vooral contact met mij op als u als bedrijf of maatschappelijke organisatie geïnteresseerd bent en een bijdrage wilt leveren aan deze of andere bijzondere initiatieven.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.