Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

De beslissende vuistslag van een topkok

Erik van Loo is inmiddels een van de bekendste en succesvolste sterrenchefs van Nederland. Maar helemaal vanzelfsprekend was dat niet.

0-SLEUTELMOMENT Erik van looWat was het sleutelmoment in jouw loopbaan?

De overname van restaurant Parkheuvel. Het duurde dertien maanden.

Vertel…

Ik ben dertien maanden bezig geweest met de overname. Ik, dat wil zeggen: mijn team. Een advocaat. Een notaris. En een zakelijk adviseur. Gelukkig waren het allemaal goede vrienden van mij.

Maar wát was het sleutelmoment in dat sleutelmoment?

Dat moment vond helemaal aan het einde van de onderhandelingen plaats. Op het advocatenkantoor sloeg ik met mijn vuist op tafel en zei tegen mijn team: ‘Kappen! Nu móet de overname binnen een week rond zijn!’.

Waarom pik je dat moment eruit?

Het was het make-or-break-moment. Het had mis kunnen gaan. De verkopende partij had kunnen afhaken en dan was de kans om op een van mijn favoriete plekken Champions League te gaan spelen, verkeken geweest.

Vanwaar toen die vuistslag?

Het was een optelsom. Eén: het onderhandelingsproces zat me tot hier. Twee: dat proces begon te veel energie weg te trekken bij mijn dagelijkse werkzaamheden in mijn toenmalige restaurant ‘De Zwethheul’. En drie: ik wilde het elementaire gevoel terug dat ik baas was over mijn eigen toekomst. Al die ingrediënten bij elkaar, stonden niet meer toe dat we nog maanden door zouden modderen.

Kon je het scheiden? Aan de onderhandelingstafel zitten en koken?

Het moest wel. Zolang je uitzicht hebt op het overnemen van Parkheuvel, de hoofdprijs, is het ook vol te houden. En verdeel je naar beste kunnen je aandacht. Maak je je hoofd leeg en begin je, na de zoveelste onderhandelingsronde, gewoon weer na te denken over ideeën voor de nieuwe menukaart. Al is het op je tandvlees. Je gaat door.

Hoe kijk je nu terug op die vuistslag van toen?

Als een bevrijding.

Was de vuistslag moeilijk voor jou?

De vuistslag zelf niet. Maar wél het proces dat eraan vooraf gaat. Lang geloof je namelijk dat je de controle hebt. En dat de deal op een haar na rond is. Maar dan komt het moment dat je in de spiegel kijkt en moet erkennen dat je die controle niet hebt. En dat het onderhandelen nog maanden kan duren. Dát is moeilijk! Er dreigt een dubbele nederlaag. Geen deal én dertien maanden steggelen voor niets geweest. Een nachtmerrie.

De nachtmerrie bleef uit.

Gelukkig wel! Dat ik de zaak met die vuistslag onder zware druk zette, pakte meesterlijk uit. Een week erna kwamen beide partijen tot een akkoord en werden, inderdaad, de handtekeningen gezet.

Erik van Loo blogt voor Financial Focus over gastheerschap, toewijding, duurzaamheid en teamspirit. Lees zijn blog over de kick van een nieuwe Michelin-ster – en de frustratie als een klant niet tevreden is.

 

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus