Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Ik dacht meteen: hier moet ik op solliciteren!’

In januari publiceren we een aantal artikelen die afgelopen jaar in ons magazine zijn verschenen. Omdat we vinden dat ze meer dan de moeite waard zijn om te lezen en het jammer zou zijn als u het artikel eerder hebt gemist. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in Financial Focus #3 2018.

Kitty van Weezenbeek (61) is directeur van het KNCV Tuberculosefonds, de organisatie die internationaal bekend staat als één van de grootste expertisecentra op het gebied van tbc-bestrijding. Tbc is een ziekte die jaarlijks tien miljoen mensen treft en nog altijd de dodelijkste infectieziekte op aarde is: ‘jaarlijks sterven er 1,7 miljoen mensen aan, terwijl het goed te behandelen is. Onacceptabel!’. Samen met lokale autoriteiten introduceert KNCV Tuberculosefonds succesvolle bestrijdingsprogramma’s, die vooral gericht zijn op kwetsbare risicogroepen in landen waar tuberculose nog veel voorkomt.

Sleutelmoment: 1981 – Het oppakken van een verdwaalde krant in Belgische treincoupé

Toen pakte ik die krant, las die advertentie en dacht in één keer: dit wil ik doen.

Kitty van Weezenbeek is directeur KNCV Tuberculosefonds. KNCV Tuberculosefonds is in 1903 opgericht als de Nederlandsche Centrale Vereeniging ter bestrijding van tuberculose (NCV). In 1953 verkreeg de organisatie het predicaat ‘Koninklijk’.

Wat is het sleutelmoment in jouw loopbaan?

Een treinreis van België naar Nederland, in 1981. Ik zag een verdwaalde Volkskrant liggen, bladerde die door en stuitte op een advertentie van de provincie Noord-Brabant, die een provinciale tuberculose-arts zochten. Ik dacht meteen: hier moet ik op solliciteren.

Waarom wist je onmiddelijk zo zeker ‘hier moet ik op solliciteren’?

Tegen het einde van mijn studie Geneeskunde in Gent vroeg ik me af of ik ruim veertig jaar dezelfde wachtkamer wilde bedienen. Ik was 24, vond patiëntenzorg heel erg leuk, maar zocht ook naar afwisseling en avontuur. Toen ik de tekst van die advertentie las, zag ik een aantrekkelijke oplossing voor mijn dilemma.

Is het zo spannend om TBC-arts in de provincie te zijn?

In ieder geval afwisselend. Als tuberculose-arts ben je op diverse fronten actief. Je combineert patiëntenzorg met onderzoek, organisatie en beleidsontwikkeling. Het ene moment beoordeel je longfoto’s en het andere moment behandel je patiënten of ben je met een school of daklozenopvang in gesprek rondom een besmettelijke patiënt. Omdat ik naast mijn medische belangstelling ook graag organiseer, was die rol van tuberculose-arts op mijn lijf geschreven. Ik houd niet van een strak keurslijf.

En? Is het gelukt dat keurslijf op afstand te houden?

Ik ben een eind gekomen. Voor mijn dertigste kreeg ik de kans internationaal werk te gaan doen. Eerst als consulent in landen als Benin en Vietnam, later wereldwijd. Dankzij mijn promotie over resistente vormen van tuberculose heb ik diverse bestuursfuncties en posities bij de Wereldgezondheidsorganisatie mogen bekleden. Allemaal – in zekere zin – terug te voeren op die Nederlandse krant in die Belgische treincoupé.

Waarom was jouw eerste baan zo speciaal voor jou?

Het gaat veel verder dan een eerste baan. Mijn ouders hebben beiden tuberculose gehad. Mijn vader had een ernstige longtuberculose en mijn moeder had als kind tuberculose. Zodra mijn oma dat wist, sloot ze een levensverzekering voor haar dochter af om de begrafenis te kunnen betalen.

Nu is tbc hier niet meer dodelijk…

Dat klopt. Dat de Nederlandse jeugd niet eens meer weet wat ‘de tering’ is, is mede te danken aan de strijd van het KNCV Tuberculosefonds die we in 1903 zijn begonnen. Vanwege dat succes, het verregaand terugdringen van tuberculose, zijn we in de jaren 80 onze grenzen gaan verleggen en het internationale avontuur aangegaan.

Is het bestrijden van tbc een avontuur?

Tuberculose treft vooral de zwakkeren in de wereld. Het brengt je naar sloppenwijken, vluchtelingenkampen, gevangenissen. Naar afgelegen gebieden en overbevolkte wereldsteden. Er is dus veel ruimte voor creativiteit.

Wat is het nadeel van jullie succes in Nederland?

Het gevolg is dat Nederlandse media nog maar zelden geïnteresseerd zijn. Heel onterecht! Maar liefst een kwart van de wereldbevolking is geïnfecteerd, waarvan uiteindelijk 5 procent de ziekte zal ontwikkelen. Vooral de verspreiding van zeer resistente vormen baart ons grote zorgen. Als we niet internationaal ingrijpen volgt er een humanitaire en economische ramp die uiteindelijk iedereen treft.

En niemand die ons daarop wijst?

Jawel, maar uiteindelijk heb je politiek commitment nodig. Gelukkig tonen recente artikelen in het internationale magazine ‘The Economist’ enwetenschappelijke publicaties aan dat investeren in tbc bestrijding een ‘no brainer’ is, met 30 tot 40 dollar opbrengst per geïnvesteerde dollar. Voor het eerst in het bestaan van de Verenigde Naties wordt dit jaar een speciale sessie aan de mondiale dreiging van tuberculose gewijd. Een maand daarna brengen KNCV en de stad Den Haag de tbc-wereldconferentie naar Nederland. Hopelijk helpen deze bijeenkomsten om de ‘tering’ terug op de agenda te krijgen.

Naar welk doel werkt KNCV Tuberculosefonds toe?

Simpel gezegd: tbc de wereld uit. Ons kortere termijn doel is om in de ruim 25 landen waar we werken zoveel mogelijk patiënten te voorkomen, op te sporen en te genezen. Dat doen we hand in hand met de autoriteiten en met nadruk op innovatie en opbouw van capaciteit.

Die ene infectieziekte staat na al die jaren bij u nog altijd op nummer één?

Jazeker. Dat lijkt saai, maar mijn afwisselende loopbaan bewijst het tegendeel. Tbc moet de wereld uit. Dat is nu al 37 jaar mijn persoonlijke missie en daarom ben ik trots dat ik de KNCV mag leiden. We maken een verschil.

Wilt u het werk van KNCV Tuberculosefonds steunen?

Wilt u KNCV Tuberculosefonds steunen in haar wereldwijde strijd tegen deze sluimerende maar dodelijke infectieziekte? Ga dan naar www.kncvtbc.org

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...