Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Ik kreeg 31 kinderen uit de Bijlmer toegewezen’

Harrie Postma heeft vanaf zijn vroegste jeugd al oog voor de zwakkeren in de samenleving. In 1997 ontplooide hij, los van zijn reguliere werk in de jeugdbescherming, een geheel eigen initiatief: het Jeugdeducatiefonds. Als voogd/gezinsvoogd van 31 kinderen ‘in een bedreigende situatie’, vielen hem namelijk de schellen van de ogen: ‘Bij de ouders van àlle kinderen kwam geen fatsoenlijk inkomen binnen. Ik dacht: wat kunnen die kinderen daaraan doen? En hoe onrechtvaardig is het dat ze buiten hun schuld zo moeten opgroeien.’

Sleutelmoment

2015: oprichting Jeugdeducatiefonds

Postma richt op 1 april 2015 het Jeugdeducatiefonds op. Het stelt zich ten doel snel, effectief en op laagdrempelige wijze, zo veel mogelijk kinderen uit minimagezinnen te helpen hun talenten optimaal te benutten.

Meer weten over het Jeugdeducatiefonds? En hoe kunt u steunen?

Op de site van het Jeugdeducatiefonds vindt u alles over de doelstellingen en projecten van het fonds. En hier leest u alles over mogelijkheden dit werk financieel mogelijk te maken.

Wat is het sleutelmoment in jouw loopbaan?

Mijn aanstelling als voogd/gezinsvoogd bij Bureau Jeugdzorg in de Bijlmer in 1997.

Waarom is dat voor jou het sleutelmoment?

Tot dan toe had ik allerlei functies bekleed in de sociale sector. Ik was druk met allerlei projecten. Kortom, ik marcheerde uitstekend. Tot dit moment…

Wat maakte dit moment, wat voor jou dus het sleutelmoment is, dan zo impactvol?

Ik kreeg een snoeiharde klap in mijn gezicht. Tenminste, zo voelde het. Zo’n klap had ik nog nooit gehad. Ik werd er stil van.

Waar werd je precies zo stil van?

Van de duidelijkheid. Van de niet te ontkennen relatie tussen inkomen en de problematische situatie van kinderen die mij werden toegewezen. Alle 31 kinderen, niet één uitgezonderd, hadden ouders met betalingsproblemen. Bij niet één van de huishoudens kwam een fatsoenlijke geldstroom binnen. Nergens. Het leek alsof ik met een natuurwet werd geconfronteerd, net zo sterk als de wet van de zwaartekracht.

Wat gebeurde er vlak nadat je die klap kreeg? En, zoals jezelf zegt, stil viel?

Mijn rechtvaardigheidsgevoel beukte tegen mijn hersens. En spoorde me aan tot actie. Ik dacht: deze natuurwet verwoest kinderen. Dat moet gestopt worden. Van nature ben ik een bezig baasje. Dus ging ik onmiddellijk aan de slag om het lot van die kinderen te verbeteren. Niet alleen van die 31 kinderen die ik onder mijn hoede had, maar ook van alle andere kinderen in een soortgelijke situatie.

Wat ging je doen? Je kon moeilijk al die kinderen bezoeken.

Ik ben me vanaf dat moment serieus met politiek en met geldstromen gaan bemoeien. Ik was tot het keiharde inzicht gekomen dat geld niet gelukkig maakt, maar dat je van chronisch geldgebrek wel óngelukkig wordt.

Waar leidde die bemoeienis toe?

Eerst heb ik met steun van anderen het Jeugdsportfonds opgericht, omdat ik zag hoe hard kinderen van arme ouders het nodig hebben om te sporten. Later bedacht ik ook nog het Jongerencultuurfonds en het Jeugdcultuurfonds. Ik zag dat muziek maken of op een andere manier creatief bezig zijn de cruciale mogelijkheid biedt even aan de ellende te ontsnappen, energie te krijgen, nieuwe inspiratie op te doen.

Genoeg gedaan, zou je zeggen. Maar je hebt daarna nóg een fonds opgericht.

Klopt. Ook weer met steun van anderen heb ik drie jaar terug het Jeugdeducatiefonds opgericht. Leraren en schoolleiders uit het primaire onderwijs kunnen met dit fonds bijvoorbeeld een laptop of bijles financieren. Als ze zien dat een kind potentie of interesses heeft, maar daar wegens geldgebrek van de ouders niet in door kan groeien, komt dit fonds in beeld.

Waarom is het Jeugdeducatiefonds het zo enorm waard om gesteund te worden?

Met een klein bedrag kan dit fonds enorm veel verschil maken voor kwetsbare kinderen. Dankzij ons hoeft de leraar niet machteloos toe te kijken hoe een leerling, ondanks zijn of haar talenten, langzaam wegzakt. Maar kan hij of zij met ons geld een positieve wending geven aan een kinderleven. En daarmee aan een kwetsbaar gezin. Als je ziet hoe dankbaar zo’n laptop of een serie bijlessen in ontvangst wordt genomen, wat zoiets betekent voor een kind en zijn omgeving, hoef je niet meer na te denken. Dan laat je jouw hart spreken.

 

 

 

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus