Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Informal investment: wat is uw rol?

In Vermogens in Nederland vertelt Marco Aarnink dat hij het lastig vond om als ex-ondernemer opeens investeerder te worden. Dat had met name te maken met zijn nieuwe rol. Niet meer aan het stuur maar meer aan de zijlijn. In welke rol kunt u als informal investor het meeste uit uw investering halen?

Starten met informal investment

Start-ups, innovatieve bedrijven, jonge ondernemers. U kent die wereld, maar hoeft er niet meer fulltime mee aan de slag te zijn. Uw kennis en ervaring deelt u graag met een jongere versie van uzelf. Waar begint u? Waar en wanneer stopt u? En wie zit er aan de knoppen?

Heeft u ook interesse in informal investment?

Wilt u verder praten over uw plannen en op welke manieren ABN AMRO MeesPierson kan helpen bij informal investment?

Informal investors lopen risico…

Wie start met informal investment is bereid om met een deel van zijn vermogen een relatief hoog risico te lopen. Daarmee creëert u de kans op een aanzienlijk hoger rendement. Want de realiteit bij investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen waarbij een minderheidsbelang wordt verkregen (de formele definitie van informal investment), is dat als een bedrijf eenmaal begint te lopen, het rendement de huidige spaarrentes laat verbleken.

…Maar je hebt bij informal investment niet veel successen nodig

Daar tegenover staat dat de kans op géén succes bij een investering ook groot is. Elk jaar zien veel, heel veel nieuwe bedrijven het levenslicht. Gefinancierd met informeel kapitaal. Nee, niet al die bedrijven worden succesvol. Maar in de wereld van informal investment geldt ook: van de vier of vijf investeringen die een informal investor doet, hoeft ‘maar’ één het op termijn echt goed te doen om zijn vermogen te laten groeien.

Wat wordt uw rol als informal investor?

Een van de belangrijke vragen voordat u aan de slag gaat als informal investor is of u nagedacht heeft over uw eigen rol in het project. Want informal investment lijkt misschien een beetje op ondernemen, maar het is niet hetzelfde. In plaats van ondernemer bent u nu vooral investeerder. De vragen die u uzelf dus moet stellen:  1) hoeveel tijd wilt u investeren? en 2) hoeveel kennis kunt u inbrengen?

De betrokkenheid bij een investering kan op vele manieren worden ingevuld. Welke rol past bij u – anders dan die van geldschieter met de formele status van mede-eigenaar?

1. Investeerder

Niets meer. Niets minder. U investeert een bedrag omdat u vertrouwen heeft in de ondernemer, de markt of het product. En verder hoort u wel op de formele aandeelhoudersvergadering hoe het gaat met uw informal investment.

2. Klankbord

Deze is al een stuk minder vrijblijvend. U bent er voor de ondernemer. Op zijn of haar verzoek bent u beschikbaar. Misschien is dat wekelijks. Misschien nauwelijks vaker dan eens per kwartaal, als er een uitdaging op het bordje van de ondernemer ligt waarover hij of zij graag even wil sparren.

3. Commissaris

Is de rol van klankbord vooral een informele, als commissaris hebt u een formele plek in het besturingsmodel van het bedrijf(je). In ‘ruil’ voor uw belang neemt u plaats in de raad van commissarissen. Een goede plek om toezicht te houden. En: om invloed uit te oefenen.

4. Coach

Een klankbord-plus. De rol van coach is vaak een stuk structureler. Op vaste tijden, bijvoorbeeld eens per maand, neemt u de tijd om ‘uw’ ondernemer vanuit uw eigen ervaring te coachen.

5. Ondernemer

U was ondernemer-af. Maar toch niet helemaal. In sommige gevallen wil de ondernemer dat er iemand met meer ervaring of specifieke vaardigheden (u dus) náást hem zit. Wellicht spreekt u dat erg aan. Maar het is tijdrovend. En pas op: het gevaar van ‘twee kapiteins’ ligt op de loer.

Informal Investment Services

Bij informal investment komt een heleboel kijken. Naast het vastleggen van uw rol binnen het project is natuurlijk het vastleggen van de manier waarop de investering plaatsvindt van groot belang. En uiteraard bent u op zoek naar een investering waar u een klik mee heeft.

De dienstverlening van Informal Investments Services (IIS) is erop gericht potentieel interessante investeringsproposities te selecteren. IIS matcht die vervolgens met de persoonlijke investeringscriteria van ex-ondernemers die een deel van hun vermogen op deze wijze willen investeren. Ook brengt IIS informal investors met elkaar in contact om ervaringen te delen en wellicht samen te kunnen investeren. Het netwerk bestaat uit ex-ondernemers en bestuurders. Zij krijgen via het netwerk – veelal innovatieve – ideeën voorgelegd.

Is informal investment wellicht iets voor u? Neem dan eens contact met ons op.

De Daily Focus ontvangen?

Schrijf je in voor de Daily Focus en ontvang een update met het laatste nieuws, blogs en artikelen direct in jouw inbox.

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus