Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Pas dán doe ik mijn werk goed’

‘Een kick krijgen van een extra ster. Misschien. Maar mijn echte kick ligt per definitie in de hand van mijn gasten’, blogt tweesterrenchef Erik van Loo.

Erik van Loo runt samen met zijn vrouw Anja restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Hij heeft twee Michelin-sterren. Erik blogt over gastheerschap, toewijding, duurzaamheid en teamspirit.

Natuurlijk is het prettig als je je werk in de keuken heel intens beleeft, geïnspireerd bent, en die intensiteit en inspiratie vervolgens samenvalt met de erkenning van, bijvoorbeeld, een extra Michelin-ster. Dat zou je inderdaad een kick kunnen noemen.

Maar ik vind ‘kick’, eerlijk gezegd, een beetje een gevaarlijk woord.

Het is me iets te modieus, te vluchtig en uiteindelijk te ik-gericht. De kunst van het gastheerschap en het topkok-zijn zit voor mij niet in mijn eigen kick, maar in het feit dat ik mijn kicks – áls je dat woord al wilt gebruiken – in handen leg van mijn gasten.

Ik kan nóg zo opgewonden raken over een nieuw gerecht dat ik gemaakt heb, ik kan er nóg zo van overtuigd zijn dat iets helemaal de bom is, als mijn gast na één hap een vies gezicht trekt en zijn bord wegschuift, vind ik dat ik gefaald heb. En is de kick niets waard. Sterker nog: dan is de kick in één klap omgeslagen in een vervelend gevoel van tekort schieten.

Waarom? Ik zie het als mijn taak, en misschien wel als de essentie van mijn gastheerschap, om met al onze gasten goed te communiceren. Direct of indirect een inschatting te maken over wat zei willen, of belangrijker nog: wat ze niet willen.

Dat hoef ik niet allemaal in mijn uppie te doen. Dat is een samenspel tussen mij en het team van de bediening, al houd ik persoonlijk wel een logboek bij over mijn gasten. Wanneer de communicatie op rolletjes loopt en ik zie dat mijn gasten zich met smaak, en liefst met overgave, storten op wat er op hun bord ligt, dán pas heb ik het gevoel dat ik bezig ben mijn werk goed te doen. Maar dat zou ik geen ‘kick’ noemen, meer ‘het beheersen van gastheerschap’. Dat laatste smaakt mij beter.

En past, denk ik, beter bij deze tijd, waarin de duurzaamheid van je succes steeds belangrijker wordt.

Erik van Loo is chefkok en eigenaar van tweesterrenrestaurant Parkheuvel. De volgende keer blogt Erik van Loo over leiderschap.

Lees ook het interview met Erik van Loo over zijn sleutelmoment: ‘Het zat me tot híer!’

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Erik van Loo
Erik van Loo
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus