Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Recept voor een topondernemer

Begin deze zomer ging Financial Focus in gesprek met een aantal topondernemers. Wat maakt iemand een topondernemer? Wat beweegt hem of haar? En waarom zijn topondernemers zo succesvol?

Uzelf blijven

Uit het interview met Janneke Niessen – dit jaar uitgeroepen tot de meest innovatieve IT-leider van Nederland, oprichter en Chief Innovation Officer van Improve Digital – blijkt onder andere dat u een topondernemer kunt zijn door uzelf te blijven. Misschien wel hét recept voor een topondernemer.

Gympen

Natuurlijk komt het u niet aanwaaien, het topondernemerschap. Heel hard werken – knallen! –  vooral als u jong bent. Enorm ambitieus zijn, het hoort er allemaal bij. Focus aanbrengen, goed analyseren ook. En als u dan succesvol bent als ondernemer, dan past het dat u uzelf blijft, ook als u uw bedrijf goed hebt verkocht. ´Hoe voelt dat?´, vroeg Financial Focus interviewer Ronnie Overgoor aan Janneke Niessen. ´De eerste seconde is leuk, maar de volgende dag gaat de wereld gewoon weer verder´, was het antwoord. Onlangs verkocht deze topondernemer – tijdens dit interview op witte gympen – alle aandelen in het door haar en haar zakenpartner opgebouwde bedrijf Improve Digital, een platform voor de verkoop en veiling van online advertentieruimte.

Maserati

Sommige ondernemers gaan na de bedrijfsoverdracht als eerste iets geks doen, bijvoorbeeld een Maserati kopen, prikte de interviewer. Maar dat heeft Janneke Niessen niet gedaan. Hoewel ze van mooie spullen houdt, zet ze een budget op spullen en niet op ervaringen. Zij organiseerde een volledig verzorgd topweekend met vriendinnen.

Juridische desinteresse

Hoewel het proces van een bedrijfsoverdracht afleidt van de business die gewoon doorgaat, is het belangrijk om dit goed aan te pakken. ´Overnamekandidaten willen met de founders praten, die weten immers het meeste over hun bedrijf.´ Maar het is verstandig om daarnaast deskundige adviseurs om u heen te hebben, waarop u niet moet bezuinigen maar waarmee u beter vooraf een prijsafspraak maakt. Juridische structuren schijnen het laatste onderwerp te zijn waarin een ondernemer is geïnteresseerd. Ondernemers willen immers ondernemen. Maar het is wel belangrijk om alles goed geregeld te hebben en vast te leggen. Fiscale gevolgen moeten in beeld zijn om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen. Dat onderstreept des te meer het belang van het hebben van de juiste sparringpartners en adviseurs.

Netwerk

En natuurlijk bouwt een topondernemer een goed netwerk op. Daardoor kunt u ook de juiste mensen vinden. ´Een netwerk is goud.´ Handig om andere ondernemers te kunnen bellen die het traject van een bedrijfsoverdracht al eerder hebben afgelegd en die objectief en belangeloos tegen uw situatie kunnen aankijken.

Slaaf

Tijdens het proces van de bedrijfsoverdracht is het onder andere belangrijk om goed na te denken over de kpi’s, de kritieke prestatie-indicatoren. Zijn het in alle scenario’s nog de beste kpi’s? Bijvoorbeeld als de aandeelhouders en bestuurders verschillende belangen hebben. En hoelang moet u als voormalige eigenaar nog aan boord blijven? Het is belangrijk om u geen slaaf te voelen. Mensen worden er nu eenmaal vaak ongelukkig van als ze om het geld moeten blijven.

Topondernemer

Natuurlijk komen er nog meer zaken kijken bij een succesvolle bedrijfsoverdracht, zowel ervóór als erna. Wat gaat u bijvoorbeeld doen met de verkoopopbrengst? Misschien beleggen in de bv of in privé? En wat gaat u doen als u zich geen ondernemer meer voelt in uw (verkochte) bedrijf? Veel ondernemers zijn steeds op zoek naar het volgende idee om de wereld weer een beetje mooier te maken. Janneke Niessen gaf in het interview aan dat ze zich ook realiseert dat ze haar succes, naast haar eigen tomeloze inzet, mede heeft te danken aan de omgeving die anderen voor haar hebben gecreëerd. Daarom geeft ze anderen ook kansen. Iets terugdoen voor de maatschappij. Misschien is dat eigenlijk al niet meer ‘gewoon’. Alleen dat al maakt haar voor mij een topondernemer.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Peter Pleijsant
Peter Pleijsant Fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht

Studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte als belastingadviseur bij Deloitte. Sinds 2006 werkt hij bij ABN AMRO MeesPierson. Peter Pleijsant houdt zich bezig met fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus