Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

5 tips voor een soepele bedrijfsoverdracht

Uw bedrijf overdragen aan een ander. U denkt er nu misschien nog niet over na, maar de kans is groot dat uw onderneming ooit een nieuwe eigenaar krijgt. Bijvoorbeeld uw partner, (klein)kinderen of een derde partij. Als u uw bedrijf schenkt of nalaat, moet de nieuwe eigenaar vaak veel belasting betalen. U kunt die belastingdruk verlagen door slim gebruik te maken van gunstige fiscale regels. Wij geven u de 5 belangrijkste tips. Bedrijfsoverdracht is een proces dat voor iedereen soepel moet verlopen, tenslotte.

Tip 1. Begin op tijd met bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht is meestal niet iets wat u overkomt, maar wat u zorgvuldig kunt plannen. Mits u op tijd begint. Het is vooral belangrijk dat u zorgt voor een flexibele bedrijfsstructuur. Als uw bedrijfsonderdelen makkelijk los te koppelen zijn, houdt u alle opties open voor het moment dat u het bedrijf overdraagt. Uw bedrijf flexibel maken, kost tijd. Daarnaast heeft u tijd nodig om de balans op te schonen en een opvolger te zoeken. Ga ook in een zo vroeg mogelijk stadium met de juiste adviseurs om de tafel, zodat u zeker niets over het hoofd ziet. Wilt u meer weten over op tijd beginnen? Lees dan het artikel ‘Verkoop uw bedrijf in 1000 dagen’.

Tip 2. Denk goed na over uw toekomst

Dit ligt misschien wat voor de hand, maar toch vergeten veel ondernemers om goed na te denken over hun eigen (financiële) toekomst. Bent u bereid om het bedrijf volledig los te laten, of wilt u zelf nog een actieve rol blijven spelen? Ook de toekomst van het bedrijf is relevant. Om te profiteren van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) moet uw opvolger onder andere het bedrijf minimaal 5 jaar helemaal voortzetten en 5 jaar lang alle aandelen houden. Let wel op: u moet de BOR aanvragen bij de Belastingdienst. Dit gebeurt niet vanzelf!

Tip 3. Zet uw opvolgers op de loonlijst

Als u uw bedrijf overdraagt, moet u vaak inkomstenbelasting betalen. Bij zowel schenken als vererven van uw onderneming kunt u die heffing onder bepaalde voorwaarden zoveel mogelijk doorschuiven naar uw opvolger. Uw opvolger betaalt de heffing dan bijvoorbeeld pas op het moment dat hij de bedrijfsaandelen overdraagt. Wilt u gebruikmaken van de doorschuifregeling als u gaat schenken? Dan moet uw opvolger onder andere minimaal 36 maanden op de loonlijst staan direct voorafgaand aan de schenking. Het is dus van belang om hier in een vroeg stadium al aan te denken.

Tip 4. Zorg voor een goede bedrijfsstructuur

De BOR geldt niet voor beleggingsvermogen. Het is dan ook slim om te kijken of vermogensbestanddelen kunnen worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Vooral uw vastgoed kan een groot verschil maken. Als uw onderneming het vastgoed zelf gebruikt, kan er sprake zijn van ondernemingsvermogen, mits u een goede bedrijfsstructuur heeft. Wilt u uw vastgoed verhuren aan uw opvolger? Ook dan kunt u ervoor zorgen dat het wordt gezien als ondernemingsvermogen. Dit kunt u eveneens bereiken met een goede bedrijfsstructuur.

Tip 5. Regel uw papierwerk bij bedrijfsoverdracht

Ook al heeft u alles zo goed uitgedacht en geregeld. Als bijvoorbeeld uw testament, huwelijkse voorwaarden en/of bedrijfsstatuten niet aansluiten op uw gewenste bedrijfsoverdracht, kan dit voor nare verrassingen zorgen. Met een tijdige check en eventuele aanpassingen kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf goed wordt overdragen aan de bedrijfsopvolger(s). Hiervoor kunt u bij ons terecht.

Lees ook:

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Peter Pleijsant
Peter Pleijsant Fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht

Studeerde Fiscaal Recht in Leiden en werkte als belastingadviseur bij Deloitte. Sinds 2006 werkt hij bij ABN AMRO MeesPierson. Peter Pleijsant houdt zich bezig met fiscaliteit, vastgoed en bedrijfsoverdracht.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus