Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Vermogensopbouw voor ondernemers: zo doet u dat

Geld stoppen in uw onderneming klinkt als een slim idee. Maar denkt u als ondernemer ook na over uw toekomst?


Succesvolle ondernemers geven vaak als reden van hun succes aan: heel hard werken, juiste timing, juiste mensen om mij heen, verdiende geld herinvesteren in mijn bedrijf én een beetje geluk. Maar stel nu dat u op een bepaald moment pech heeft. Hoe zorgt u er dan voor dat u op ongeveer dezelfde manier verder kunt blijven leven?

Wilt u eens verder praten over uw pensioenvoorziening?

Wilt u verder praten over uw plannen en op welke manieren ABN AMRO MeesPierson kan helpen bij uw pensioenplanning?

In Vermogens in Nederland vertelt Hennie van der Most dat hij het geld dat hij verdient met zijn onderneming weer herinvesteert in zijn bedrijven. Maar is het slim om al uw geld alleen maar terug in uw bedrijven te stoppen? Of kunt u beter aan een bredere vermogensopbouw werken?

Vermogensopbouw: mijn onderneming is mijn pensioen?

De kreet die u als ondernemer waarschijnlijk bekend in de oren klinkt is: “Mijn onderneming is mijn pensioen”. Maar stel nu dat uw onderneming minder opbrengt dan u dacht. Of het gaat om wat voor reden niet goed met uw onderneming waar u veel tijd en energie in heeft geïnvesteerd.

Plots arbeidsongeschikt: wat zijn de gevolgen voor uw vermogensopbouw?

Arbeidsongeschikt: wat zijn de gevolgen voor u privé?

Uw BV is verplicht u gedurende 2 jaar 70% van uw loon door te betalen. Is uw bedrijf daartoe in staat als u niet meer werkzaam bent? De meeste directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) kunnen na deze 2 jaar geen beroep doen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van de overheid (WIA). U bent dan voor uw levensonderhoud aangewezen op uw vermogen of op dividend uit uw onderneming.

Maar wat nu als u dubbel pech heeft? U raakt arbeidsongeschikt en met de onderneming gaat het niet zo goed (misschien omdat u er niet meer werkzaam in bent)? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan deze risico’s afdekken.

Arbeidsongeschiktheid: wat zijn de gevolgen voor uw onderneming?

Arbeidsongeschiktheid kan ook gevolgen hebben voor uw bedrijf. Bent u tijdelijk afwezig of moet u definitief terugtreden? Wie kan uw taken waarnemen? In een levenstestament kunt u aangeven wie de leiding overneemt. Ook bestaat de kans dat de waarde van uw onderneming daalt omdat u er niet meer werkzaam bent. Een eventuele gedwongen verkoop van uw bedrijf zorgt er vaak voor dat u minder voor de aandelen krijgt dan u verwacht.

Om te voorkomen dat u uw leven lang ondernemer moet blijven is het verstandig om niet uw volledige vermogen te investeren in uw onderneming. Door een deel van uw ondernemingsvermogen naar privé te halen door middel van dividend of loonsverhoging kunt u uw pensioeninkomen veiliger stellen. Wij raden u aan te overleggen met uw accountant of fiscalist voordat u overgaat tot dividenduitkering of loonsverhoging. Met name als u pensioen in eigen beheer heeft.

Vermogen veilig stellen door brede vermogensopbouw

Heeft u een deel van uw vermogen uit de BV gehaald, dan kunt u in privé:

  • Vermogen opbouwen door te sparen
  • Vermogen opbouwen door te beleggen
  • Vermogen opbouwen met behulp van lijfrente

Daarnaast kunt u in uw BV pensioen opbouwen.

Vermogen opbouwen door te sparen

Sparen voor uw pensioen wordt – zeker als u jong bent –  als niet verstandig gezien. Zeker nu de rente zo laag staat. Rekening houdend met inflatie en vermogensrendementsheffing is uw rendement nu zelfs negatief.

Vermogen opbouwen door te beleggen

Het is en blijft uw pensioen. Pensioenfondsen beleggen ook niet erg risicovol. Wat voor u de ideale verhouding risico – rendement is, is onder andere afhankelijk van hoe lang het nog duurt voordat u met pensioen gaat. Een beleggingsadviseur kan samen met u het voor u ideale portefeuillemodel bepalen.

Vermogensopbouw met behulp van lijfrentes

Bij een lijfrente spaart of belegt u op een speciale geblokkeerde rekening. Een deel van uw inleg krijgt u van de Belastingdienst terug omdat uw inleg fiscaal aftrekbaar is. Op een bepaald moment moet u met het gespaarde bedrag lijfrente-uitkeringen aankopen. Over die uitkeringen moet u belasting in box 1 betalen.

Het voordeel is dat het percentage waartegen u de inleg fiscaal kunt aftrekken vaak hoger is dan het percentage waartegen de uitkeringen belast zijn. Daarnaast hoeft u over het gespaarde bedrag geen vermogensrendementsheffing te betalen. Komt u te overlijden? Over het gespaarde bedrag hoeft geen erfbelasting te worden betaald.

U ontvangt natuurlijk ook pensioenuitkeringen

De meeste werknemers bouwen pensioen op bij een pensioenfonds of verzekeraar. U kunt dat ook doen. Uw pensioenvermogen is dan afgezonderd van uw onderneming.

Stel dat u overlijdt; hoe laat u uw nabestaanden achter?

Bij uw overlijden zijn uw nabestaanden afhankelijk van hoe goed het met uw onderneming gaat. Wilt u dat? Als u een overlijdensrisicoverzekering sluit of u heeft  voldoende geld in privé voorkomt u deze afhankelijkheid.

Hoe staat uw vermogensopbouw ervoor?

Wilt u weten hoe u er voor staat op het moment dat u met pensioen gaat of arbeidsongeschikt wordt? Of wilt u de financiële gevolgen van uw overlijden in kaart hebben voor uw nabestaanden? ABN AMRO MeesPierson u hierbij kan helpen. Neem daarom eens contact met ons op.

De Daily Focus ontvangen?

Schrijf je in voor de Daily Focus en ontvang een update met het laatste nieuws, blogs en artikelen direct in jouw inbox.

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Masha Bril
Masha Bril Pensioenen, levensverzekeringen, banksparen, duurzaamheid

Masha Bril studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan dezelfde universiteit. Daarnaast studeerde hij fiscaal pensioenrecht en pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Hij werkt sinds 1999 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies houdt hij zich onder andere bezig met pensioenen en lijfrenten. Daarnaast is hij een docent aan o.a. de Erasmus Universiteit. Hij studeert momenteel fiscaal recht aan Nyenrode Business Universiteit.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus