Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Geen dubbele belastingheffing meer over pensioen voor Nederlanders die in België wonen

In mijn blog van 9 februari jongstleden (Nederlanders in België betalen mogelijk twee keer belasting over pensioen) kon u lezen dat sommige Nederlanders in België soms twee keer belasting moeten betalen over hun pensioenuitkering: een keer in België en een keer in Nederland. Gelukkig voor deze Nederlanders is er vorige week een oplossing gevonden. Wat de oplossing is, leest u hieronder.

Maar één keer belasting betalen over pensioenuitkering

De afspraak die Nederland en België nu zijn overeengekomen, komt er in het kort op neer dat Nederland geen belasting heft over uit Nederland afkomstig pensioen als België het pensioen feitelijk en voldoende belast. In situaties waar dit niet het geval is, zal Nederland kunnen heffen. In die gevallen zal België voorkoming van dubbele belasting verlenen.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de uitwisseling van informatie tussen Nederland en België. Hierdoor weet Nederland in welke situaties het pensioen in België feitelijk en voldoende wordt belast en in welke situaties niet. Met deze afspraken kunnen zowel situaties van dubbele heffing als situaties van dubbele niet heffing worden voorkomen.

Nederland en België werken de gemaakte afspraken op zeer korte termijn uit in een overeenkomst.

Woont u in het buitenland, maar bankiert u in Nederland? Bekijk dan hier onze Internationale Private Banking services.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Masha Bril
Masha Bril Pensioenen, levensverzekeringen, banksparen, duurzaamheid

Masha Bril studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan dezelfde universiteit. Daarnaast studeerde hij fiscaal pensioenrecht en pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Hij werkt sinds 1999 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies houdt hij zich onder andere bezig met pensioenen en lijfrenten. Daarnaast is hij een docent aan o.a. de Erasmus Universiteit. Hij studeert momenteel fiscaal recht aan Nyenrode Business Universiteit.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus