ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Ongeoorloofd onderscheid naar arbeidsvorm?

In augustus publiceren we een aantal eerder geplaatste artikelen opnieuw. Omdat we vinden dat ze meer dan de moeite waard zijn om te lezen en het jammer zou zijn als u het artikel eerder hebt gemist. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 5 april 2017.

Afgelopen weekend sprak ik tijdens een verjaardagsfeestje met twee neven van me over een onderwerp waar ik normaal gesproken tijdens verjaardagen liever niet over spreek: pensioen. Immers daar praat ik de hele week al over. Meestal kan ik wel antwoord geven op een pensioenvraag. Maar nu niet. Wat is het geval?

Mijn ene neef is DGA, mijn andere neef is ZZP-er en ik ben “loonslaaf”. Mijn ZZP-neef spaart voor zijn pensioen bij een bank (lijfrentebanksparen). Mijn DGA-neef spaart via zijn BV voor zijn pensioen (pensioen in eigen beheer). Hij heeft besloten zijn pensioen in eigen beheer om te zetten in de oudedagsverplichting (spaarpotje waarmee je te zijner tijd periodieke uitkeringen mee moet aankopen). Ikzelf bouw mijn pensioen op bij het ABN AMRO Pensioenfonds.

Mijn ZZP-neef heeft met zijn “pensioengeld” veel flexibiliteit. Hij mag het tijdelijk laten uitkeren of levenslang. Hij mag het laten ingaan wanneer hij wil (tot uiterlijk na 5 jaar zijn AOW gerechtigde leeftijd). Kortom levenslang hoeft niet mag wel. Deze flexibiliteit hebben ongeveer 1.000.000 van zijn “soortgenoten”.

Maar het kan nog gekker. Mijn DGA-neef: hij heeft dezelfde opties als onze ZZP-neef. Hij moet dan wel het geld laten uitkeren door een verzekeraar of bank. Maar hij kan ook zijn BV het geld laten uitkeren. De laatste uitkering moet dan 20 jaar na zijn AOW leeftijd zijn uitgekeerd. De komende jaar mag hij zelfs zijn pensioen met korting (!) afkopen. Kortom: de eis levenslang laten uitkeren hoeft niet. Ongeveer 140.000 DGA’s met hem hebben deze opties ook.

Ikzelf moet een levenslange uitkering aankopen. Geen afkoop met korting. Geen tijdelijke uitkering. De eerste paar jaar iets meer en de jaren daarna wat minder (of vice versa) mag. Maar dan houdt het ver op. Waarom? Dat kun je in de parlementaire geschiedenis terugvinden. De overheid wil voorkomen dat de werknemer op een bepaald moment in de bijstand komt en een beroep moet doen op sociale voorzieningen. Daarom levenslang.

En nu de vraag van mijn twee neven: waarom moet een gewone werknemer zijn pensioengeld wel levenslang laten uitkeren en wij niet? Ik weet het niet.

Er zijn immers voldoende argumenten om er voor te pleiten om ook de werknemer meer flexibiliteit te geven. Met name bij de werknemer die zijn hypotheek heeft afgelost of die veel overig vermogen heeft. Het tegenovergestelde: de ZZP-er die nauwelijks (ondernemings)vermogen heeft, moet je die uit zelfbescherming en bescherming voor de maatschappij zo veel keuzemogelijkheid geven? Onderzoek van Netspar wijst uit dat te veel of juist te weinig sparen negatief uitwerkt op onze welvaart.

Hoe dan wel?

Flexibiliteit met je pensioengeld waar het kan en zekerheid waar het moet. Houd er wel rekening mee dat de regeling nog uitvoer- en betaalbaar moet zijn. Oplossing is dat je flexibel met je pensioengeld mag omgaan onder de voorwaarde dat je kunt aantonen, dat je levenslang geen beroep hoeft te doen op maatschappelijke voorzieningen, als bijstand en huursubsidie.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Masha Bril
Masha Bril Pensioenen, levensverzekeringen, banksparen, duurzaamheid

Masha Bril studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan dezelfde universiteit. Daarnaast studeerde hij fiscaal pensioenrecht en pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Hij werkt sinds 1999 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies houdt hij zich onder andere bezig met pensioenen en lijfrenten. Daarnaast is hij een docent aan o.a. de Erasmus Universiteit. Hij studeert momenteel fiscaal recht aan Nyenrode Business Universiteit.

Van gedachten wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
Ongeoorloofd onderscheid naar arbeidsvorm?
5.0/5 score (3 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus