ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Voorkom een verloren pensioen

Afgelopen week was in het nieuws dat er in Nederland honderden miljoenen euro’s aan niet opgehaalde pensioenen bij met name pensioenfondsen liggen. Hoe zorgt u ervoor dat pensioen waar u recht op heeft bij u terecht komt?

Zelf opvragen hoeft niet

Heeft u recht op uw pensioenuitkering? In de regel bent u dan in de afgelopen jaren al geïnformeerd door middel van het UPO (Uniform Pensioen Overzicht). Dit is de wettelijk voorgeschreven informatie die iedereen met een pensioenaanspraak ontvangt. Ongeveer een half jaar voor de ingangsdatum van het pensioen wordt u benaderd door de betreffende pensioenuitvoerder(s) om u nader te informeren over de ingang van het pensioen.

Mist u pensioen? Dan moet u er wel zelf achteraan. Het kan zijn dat er pensioenaanspraken zijn geregistreerd die niet aan u zijn gekoppeld; een zogenaamd vergeten pensioen. Wat dan?

Wat doet het pensioenfonds om u te vinden?

Een pensioenfonds of verzekeraar zal zijn uiterste best doen om u te vinden. Dat gaat tegenwoordig gemakkelijk aan de hand van uw burgerservicenummer (BSN). Maar aan oude opgebouwde pensioenaanspraken (jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw) “hangt” soms nog geen BSN. Dan wordt zoeken voor het pensioenfonds lastiger. Met name als u in het buitenland woont.

Vindt het pensioenfonds u niet, dan blijft het geld bij het pensioenfonds staan als een zogenaamd vergeten pensioen.

Hoe voorkomt u dat uw pensioen verloren gaat?

Het is van belang te weten of u pensioen heeft opgebouwd en zo ja bij welk pensioenfonds of –verzekeraar. Het kan uitdagend zijn deze pensioenuitvoerder te vinden. Een stappenplan om uw verloren pensioen te vinden:

Stap 0: ga voor uzelf na bij welke werkgevers u mogelijk pensioen opgebouwd zou kunnen hebben.

Stap 1: kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier behoren al uw pensioenaanspraken te staan vermeld.

Stap 2: u denkt recht te hebben op een pensioen, maar dit staat niet op mijnpensioenoverzicht.nl? U kunt dan contact opnemen met uw vroegere werkgever of diens rechtsopvolger. Wellicht weet die of en zo ja waar u ooit pensioen heeft opgebouwd. Contact opnemen met een oud collega behoort ook tot de mogelijkheden.

Stap 3: Levert stap 2 geen succes op? U kunt een mail sturen naar info@mijnpensioenoverzicht.nl. Het pensioenregister heeft een afdeling die u kan helpen met het vinden van uw pensioen. Aan de hand van de beschrijving van de werkgever helpen zij om de betreffende pensioenuitvoerder te vinden.

Stap 4: Uiteindelijk moet u contact opnemen met de pensioenuitvoerder waar u pensioen opgebouwd zou kunnen hebben. Deze pensioenuitvoerder heeft dan wel bewijs van het dienstverband nodig en zal u vragen naar loonstroken of bankafschriften of andere bewijsstukken. Dat is soms lastig. Maar het kan ook niet zo zijn dat een pensioenfonds een pensioen uitkeert zonder bewijs van deelname. Dat is te fraude gevoelig.

Weet u nog bij welke verzekeraar u pensioen heeft opgebouwd, maar bestaat de verzekeraar niet meer? Klik dan hier.

Mogelijk heeft u geen pensioen opgebouwd

Het zou kunnen dat u denkt dat u pensioen heeft opgebouwd, maar dat dat niet het geval is. Vroeger was het gebruikelijk dat je pas pensioen opbouwde vanaf 25-jarige leeftijd. Gehuwde vrouwen bouwden vroeger vaak geen pensioen op. Ook bouwden parttimers vaak geen pensioen op. En in veel gevallen is het pensioen al overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder of tussentijds afgekocht, maar bent u dat misschien vergeten.

Gevonden en dan?

Als u na een zoektocht de pensioenuitvoerder heeft gevonden waar uw pensioen op u staat te wachten, dan dient de uitvoerder met terugwerkende kracht uw pensioen uit te keren. Ook al meldt u zich 10 jaar “te laat”.

Met dank aan Lucienne van Paassen (manager uitvoeringsorganisatie van mijnpensioenoverzicht.nl)

 

 

 

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Masha Bril
Masha Bril Pensioenen, levensverzekeringen, banksparen, duurzaamheid

Masha Bril studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan dezelfde universiteit. Daarnaast studeerde hij fiscaal pensioenrecht en pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Hij werkt sinds 1999 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies houdt hij zich onder andere bezig met pensioenen en lijfrenten. Daarnaast is hij een docent aan o.a. de Erasmus Universiteit. Hij studeert momenteel fiscaal recht aan Nyenrode Business Universiteit.

Van gedachten wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus