Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Ik voelde me als een astronaut die naar de maan mag’

 

Dr. Niek Exalto is zijn leven lang bezig, voorheen als gynaecoloog en nu als oprichter van ‘Fonds ‘Gezond Geboren’, om kinderen zo gezond en daarmee kansrijk mogelijk ter wereld te brengen.

Wat was het Sleutelmoment in uw loopbaan?

Het moment dat ik al wat later in mijn carrière gevraagd werd om in Rotterdam te gaan werken, in het Erasmus Medisch Centrum.

Waarom was dat voor u het Sleutelmoment?

Omdat ik in het Erasmus MC de kans kreeg onderzoek te gaan doen in de zogenaamde I-Space, een laboratorium voor 3D-Virtual Reality. En daarmee een revolutionaire manier kreeg aangereikt om echoscopische beelden van embryo’s te onderzoeken. Maar ook op een afdeling terechtkwam waar die 3D-techniek onmiddellijk verbonden was aan de verloskundige praktijk.

Er maakte zich een euforisch gevoel van u meester? Zoiets?

Nogal. Ik weet nog dat ik tegen intimi zei: ‘Ik voel me als een astronaut die net het sein heeft gekregen dat hij naar de maan mag.’

Was het dan zó zeldzaam, wat u kon gaan doen?

Er zijn zo’n tweehonderd plekken op de wereld waar een I-Space staat. Maar er zijn – let op! – maar twee plekken op de aardbol waar deze 3D-techniek is geïntegreerd in het praktisch medisch handelen. Het Erasmus MC is er daar één van.

En wat gebeurde er toen u, figuurlijk dan, op de maan landde?

Als je voor het eerst naar een embryo van tweeënhalve centimeter kijkt, maar dan voor je geprojecteerd in de vorm van een hologram, als een zwevend object van een meter doorsnede, dan weet je niet wat je meemaakt!  Er ontvouwt zich een totaal nieuwe wereld. Ineens zie je details die je nooit verwacht had ooit te kunnen waarnemen. Op het moment zelfs ben je totaal overweldigd door de techniek zelf.

En daarna?

Daarna adem je uit en ga je je realiseren wat 3D-VR echoscopie kan betekenen voor het vakgebied. Voor al die zwangerschappen die tot dusver moeizaam, angstig of ronduit slecht verlopen, maar in de toekomst misschien zorgeloos kunnen eindigen.

Kwam u als ‘astronaut’ ineens vrolijker thuis dan normaal? Of heeft uw vrouw niets gemerkt?

Ik ben, geloof ik, altijd wel goed gehumeurd. Maar de mogelijkheden van 3D-echoscopie laten me niet meer los. Het is een voorbeeld van een nieuwe techniek die voor de verloskunde heel erg veelbelovend is.

Met als gevolg?

Dat ik nu weliswaar met pensioen ben, maar dat mijn vrouw nog steeds voornamelijk tegen mijn rug aankijkt. Of me nogal eens helemaal moet missen.

Hoe dat zo?

Als oprichter van ‘Fonds Gezond Geboren’ ben ik veel onderweg. Of zit ik achter de computer. Dat móet ook wel. Want door de  overheidsbezuinigingen kan de financiering van ons wetenschappelijk onderzoek  in de knel komen. En dat mag niet gebeuren. Ik ben, kortom, minstens zo intensief met mijn vak bezig als tijdens mijn werkende leven.

 

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus