ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Op een goede manier goed doen, het is zo makkelijk nog niet

Beschamend vind ik de verdachtmakingen van radioprogramma Argos én opinieweekblad de Groene Amsterdammer aan het adres van Joop van den Ende. De onderzoeksjournalisten wekken de indruk dat hij met semi-publiek geld vooral zijn zakelijke eigenbelang dient.

“Totale openheid van zaken hoort erbij als je als vermogensfonds de ANBI-status hebt.” Zo luidde de eerste zin van deze blog die ik bijna twee jaar geleden schreef. De stichting waarvan ik in mijn vrije tijd penningmeester ben, werd toen zeer kritisch door het ANBI-team van de Belastingdienst onder de loep genomen. Ik kan dus, wat dat betreft, goed met Joop van den Ende meevoelen. Waar ik geen ervaring mee heb, zijn de insinuaties waar de familie Van den Ende mee te maken heeft gekregen. Die zijn – en hier kunt u lezen dat anderen er ook zo over denken – naar mijn mening volkomen onterecht.

Doelredenering

Voor wie het gemist heeft: op 3 februari werd in een radio-uitzending van Argos gesteld dat zeker 65% van de donaties van de VandenEnde Foundation terecht zouden zijn gekomen bij familie en het eigen netwerk. Onder meer ter aflossing van de hypotheek op het DeLaMar Theater. Ook werd beweerd dat de Belastingdienst een oogje dichtknijpt. Ik werd door een collega getipt en heb de uitzending tijdens een turnwedstrijd van mijn dochter, met een oortje in, beluisterd. Daar in die turnzaal heb ik me behoorlijk zitten opvreten. De hele uitzending kwam op mij over als een doelredenering; er werd van alles bijgehaald om maar de suggestie te wekken dat wat Van den Ende en de VandenEnde Foundation doet, niet in de haak is. Maar feitelijk bewijs ontbreekt of rammelt aan alle kanten. Wat houden we dan over? Een moreel-ethische discussie.

ANBI-status

De VandenEnde Foundation heeft de ANBI-status en dat betekent dat dit vermogensfonds zich aan de bijbehorende regels moet houden. Belangrijk is dat ten minste 90% van de uitgaven het algemene nut dienen. Zo niet, dan kan de ANBI-status met terugwerkende kracht worden ingetrokken. Ik kan u uit ervaring zeggen dat de Belastingdienst hier zeer streng op controleert. Edwin Venema, hoofdredacteur van De Dikke Blauwe, legt in dit artikel helder uit hoe de regels voor fondsen met een ANBI-status zijn en hoeveel familieleden er in het bestuur van het vermogensfonds mogen plaatsnemen. Daarover zei Van den Ende overigens dat hij op aandringen van de Belastingdienst een procedure voor twee nieuwe bestuursleden is gestart. Dat er familieleden in het bestuur zitten is echter logisch; juist zij willen meer doen dan alleen geld geven en erop toezien dat het geld terechtkomt waar hun hart ligt. In dit geval de culturele sector. Die vaart daar wel bij. Zeker sinds de overheid zich wat subsidies betreft, voor een groot deel uit die sector heeft teruggetrokken.

Verliezers

Persoonlijk vraag ik me af wie er baat bij heeft de familie Van den Ende zo te besmeuren. Welk maatschappelijk belang dient dit onderzoek van Argos en de Groene? Worden u en ik als belastingbetaler benadeeld? Van den Ende trekt de giften ongetwijfeld af van de inkomstenbelasting. Is dat verboden? Nee. U en ik mogen dat ook. Worden er andere partijen in de culturele sector benadeeld? Via de Foundation heeft de familie miljoenen in de sector geïnvesteerd. Ik zie slechts een mecenas die goed wil doen en die erachter komt dat dat nog niet zo makkelijk is. Het zou mij niet verbazen als andere filantropen hierdoor beslissen dat in stilte geven wellicht toch beter is. Of erger nog: dat je je geld maar beter niet aan de maatschappij kunt geven. Want je doet het kennelijk nooit goed genoeg. En zo kent dit verhaal alleen maar verliezers.

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus