Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Bancaire kunst

Banken hebben al honderden jaren een traditie van het kunstpatronaat. Wat heeft ABN AMRO MeesPierson met kunst? Waarom verzamelen we het? Waarin adviseren wij over kunst?

In de Middeleeuwen hielp het kunstpatronaat bankiersfamilies om de zonde van de bankierspraktijken weg te wassen. Het was een tijd waarin geld uitlenen met rente door Christenen als zondig werd beschouwd. Je kon onthoofd worden als je niet aan je verplichtingen kon voldoen. Bankieren was een ongrijpbaar beroep, kunst daarentegen heilig en zichtbaar handwerk.

Kunstcollectie

Een minder grimmige reden voor banken om kunst aan te kopen was sociale status. Bankiersfamilie De Medici wedijverde via kunst met de adel en de rijke geestelijke orde. Banken en kunst gaan dus al vele jaren terug. Gingen de banken misschien kunst kopen – en vooral etaleren in hun kantoren – om te laten zien dat uw geld veilig is? Sinds de uitvinding van de wissel staat geld immers synoniem voor vertrouwen. Het zou zomaar kunnen! Maar ik denk niet dat Jan Roelof van den Brink, toenmalig lid van de Raad van Bestuur, hieraan dacht toen hij in 1977 begon met het opbouwen van de kunstcollectie van ABN AMRO.

Kunst als belegging

Van den Brink was zelf schilder maar hij vond het ook belangrijk om klanten én personeel uit te dagen om over kunst na te denken. “Een goede bankier moet nieuwsgierig zijn naar wat er gaande is in de wereld en kunstenaars spelen een leidende rol bij het uiten van actuele ideeën,” aldus Van den Brink. Ik vermoed dat om die reden altijd hedendaagse kunst werd aangekocht. De bank, midden in de samenleving, wetend wat er speelt. Door die consequente kunstkeuze blijkt de bank in de loop van de tijd een ‘kunstbelegger’ te zijn geworden. En voor veel van onze klanten is kunst ook een belegging. Natuurlijk, kunst moet je eerst en vooral kopen om van te genieten. Maar niet zelden is het de fiscus die u erop wijst dat die kunstverzameling toch ook écht een belegging is.

‘Art Advice en Finance’

En dat brengt me op het onderwerp ‘art advice en art finance’. Wat nu als u een interessante kunstcollectie heeft die u veilig wilt stellen voor de volgende generatie? Of stel dat er geen nazaten zijn, hoe krijgt u die collectie dan bij een geschikt museum? Bij Private Wealth Management adviseren we onze klanten ook als het om kunst gaat. Dat kunnen we dankzij onze nauwe samenwerking met onze Franse bank Neuflize OBC. Zij zijn gespecialiseerd in advies bij aan- en verkoop van uw kunst, taxaties en het beheer van kunstcollecties. Dat kan gaan over schilderijen en beeldhouwwerk, maar ook over oldtimers, juwelen en meubels. Onze Franse collega’s zijn onafhankelijk en objectief en werken samen met de beste veilinghuizen, kunstexperts en musea. Zo kunnen we voor u ook bemiddelen voor u als verzamelaar en verkopers en kopers bij elkaar brengen. In uitzonderlijke gevallen spelen we een rol bij de financiering op basis van een kunstverzameling. Discreet en in vertrouwen.

Expertise

Dat we dit als bank doen, vind ik heel bijzonder maar is nog niet heel bekend. Het zegt ook iets over de bankier die wij voor onze klanten willen zijn. Bankieren lijkt een eenvoudig vak, maar het is eigenlijk ook een kunst. We investeren in kunst, we hebben een geschiedenis met kunst en het is voor ons de kunst om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat betekent dat we van heel veel zaken iets willen en moeten afweten. Dat kunnen we dankzij de expertise die we in huis (en over de grens) hebben. Heeft u behoefte aan advies of wilt u in contact komen met experts die maatwerkoplossingen voor uw kunstcollectie kunnen bieden? Ik nodig u van harte uit om het gesprek met ons aan te gaan.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Marianne Verhaar
Marianne Verhaar Directeur Private Wealth Management

Een groot vermogen geeft u veel vrijheid, maar vraagt ook om discretie en maatwerk. Marianne Verhaar is directeur Private Wealth Management bij ABN AMRO MeesPierson, dé dienstverlening voor zeer vermogenden.

Voorheen schreef Marianne artikelen als directeur Relatiemanagement Goede Doelen en directeur Filantropie Advies.

 

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...