Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Controle: kwestie van wantrouwen of betrokkenheid?

Is de vermogensstrategie van uw vermogensfonds een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bestuur? Wie bepaalt waarin belegd wordt? En hoe is het betalingsverkeer geregeld? Drie vragen voor bestuurders van vermogensfondsen die nooit kwaad kunnen om over na te denken. Ik ga u uitleggen waarom.

‘De controle van de facturen zou de onderlinge chemie beschadigen’. Dat waren de woorden van een penningmeester die samen met de bestuursvoorzitter naar schatting een kleine 9 miljoen euro van vier vermogensfondsen verduisterde. Saillant detail is dat die voorzitter een topfiscalist en voormalig partner van één van de meest gerenommeerde advieskantoren van ons land was. Ze controleerden elkaar niet en werden evenmin door andere bestuursleden gecontroleerd. Beide ex-bestuursleden zijn onlangs tot zware straffen veroordeeld.

Bevoegdheid van bestuurders

Is controle een kwestie van wantrouwen of juist een teken van betrokkenheid? Wat mij betreft dat laatste. Besturen is iets waar je tijd voor moet vrijmaken.Governance en controle horen daar bij. Dat brengt mij vanzelf op de bevoegdheid van bestuurders. In de praktijk zien wij dat veel vermogensfondsen één bestuurder – vaak de penningmeester – autoriseren om alle bancaire zaken te regelen. De gedachte daarachter? Het is vaak zo’n gedoe als een tweede bestuurder ook een bankpasje moet aanvragen of moet inloggen om via Internet Bankieren een betaling goed te keuren. Wat zo’n bestuur zich echter niet realiseert, is dat alle bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk zijn, ook als zij nooit naar de bankzaken omkijken.

Alles behalve wenselijk

Bij Instituten & Charitas houden we momenteel alle contracten van Internet Bankieren tegen het licht. We controleren of de bevoegdheden van de bestuurders overeenkomen met die van de Kamer van Koophandel en de statuten. Dat blijkt niet altijd zo te zijn. Door wat ik hierboven geschetst heb, begrijpt u vast dat wij dat alles behalve wenselijk vinden. Daar komt bij dat de digitalisering doorzet. Er komt een moment dat onze klanten via Internet Bankieren akkoord kunnen geven op bijvoorbeeld een (aangepaste) vermogensbeheerovereenkomst. Dat is een juridische handeling waar normaliter twee handtekeningen voor nodig zijn. Dat maakt gezamenlijke bevoegdheid dus noodzakelijk.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Die gezamenlijke bevoegdheid zien we natuurlijk wel degelijk in de praktijk. Echter, als het om bancaire zaken gaat, is één van de twee bestuurders vaak zelfstandig bevoegd. Als bestuur kunt u zich afvragen of u de bevoegdheid van die andere bestuurder echt wilt weggeven. Ik zou daarom ook de aanbeveling willen doen om kritisch te kijken naar de vermogensstrategie van uw vermogensfonds. Maak daar een gezamenlijke verantwoordelijkheid van en nodig met enige regelmaat de vermogensbeheerder of bankier uit om aan het voltallige bestuur toe te lichten hoe het vermogen beheerd wordt. Ook qua beleggingen is het raadzaam om serieus af te wegen of u dat echt aan één bestuurslid overlaat. Wat als die persoon het op zijn heupen krijgt als de koersen dalen?

Vierogenprincipe

In de grote fraudezaak waarin die topfiscalist en zijn vriend de penningmeester tot behoorlijk zware straffen zijn veroordeeld, is ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen van twee vermogende mensen die veel geld aan die stichtingen hadden geschonken. Maar vergis u niet. Ook penningmeesters die bijvoorbeeld zelfstandig bevoegd zijn tot een relatief klein bedrag van 500 euro, kunnen een scheve schaats rijden. En juist de fraudes binnen beperkte zelfstandige bevoegdheid blijven vaak lang onopgemerkt. Controle is geen kwestie van wantrouwen maar van betrokkenheid! Dat vierogenprincipe kunt u dus maar beter toepassen.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...