Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Dit zijn de duurste kunstwerken ter wereld

Althans: van het meest recente veilingjaar! De website Artprice.com houdt alle transacties in de kunstwereld keurig bij.

De website Artprice.com is een van de initiatieven die illustreren dat kunst letterlijk een miljardenbusiness is. De database voor kunsttransacties maakt jaarlijks rankings die er niet om liegen.

top10-DuurstekunstwerkenDe tien duurste moderne beeldhouwwerken die bijvoorbeeld in 2014 werden geveild, behaalden een gezamenlijke prijs van maar liefst 540 miljoen dollar.

Vier werken van Alberto Giacometti waren goed voor de helft van dit bedrag, twee Modigliani’s haalden 109 miljoen dollar en drie werken van Jeff Koons waren samen goed voor 112 miljoen dollar.

Vorig jaar was het beeldhouwwerk ‘Chariot’ uit 1950 van Alberto Giacometti het duurste moderne kunstwerk dat werd verhandeld. Sotheby’s in New York tikte het af voor 90 miljoen dollar.

In de lijst van tien duurste kunstwerken van 2014 (zie de illustratie hieronder) staan verder vooral moderne schilders als Barnett Newman (75 miljoen), Andy Warhol (73 miljoen), Francis Bacon (72 miljoen) en Mark Rothko (58 miljoen).

Veilingjaar 2014 was zowel voor kunstliefhebbers opmerkelijk als voor hen, die er met het oog van de belegger naar keken. Het ‘aandeel Barnett Newman’ schoot immers ook voor alle andere bezitters van zijn werken omhoog. Tot het moment dat zijn ‘Black Fire I’ uit 1961 voor 74 miljoen van de hand ging, lag zijn record op 39 miljoen.

Bezitters van een Cy Twombly mochten zich ook in de handen wrijven: zijn ‘topprijs’ verdrievoudigde van 19 miljoen naar 62 miljoen.

Deel deze pagina

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus