Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Een votum van vertrouwen

Ik begrijp het volledig en wat gaat er nu gebeuren? Dat is wat ik dacht toen ik vernam dat er geen ‘Algemeen Verbindend Verklaring’ (AVV) voor het Validatiestelsel voor vermogensfondsen komt.

Even terug naar ruim een jaar geleden. Toen schreef ik al eens over de overheid die de druk op de filantropische sector geleidelijk aan opvoerde. Het toezicht bij de overheid neerleggen was voor de sector geen optie, maar er was wel behoefte aan een betere governance en bijbehorende richtlijnen. De FIN (de Vereniging van Fondsen in Nederland) ging daarin haar eigen weg en werkt sindsdien aan de oprichting van een onafhankelijke ‘Stichting Toezicht Vermogensfondsen’. Deze gaat als toezichthouder in het Validatiestelsel optreden. Let wel: voor de leden van de FIN! Prima idee, zei de overheid, dan koppelen wij daar een AVV aan, zodat het toezicht ook voor vermogensfondsen met ANBI-status geldt als zij geen FIN-lid zijn.

Hoe identificeer je al die vermogensfondsen?

Maar, vroeg ik mij toen al af: als die AVV er komt, dan moet die voor alle vermogensfondsen gelden, ook als ze geen ANBI-status hebben. Want anders is het een wassen neus. Echter, hoe identificeer je die? Voor uw beeldvorming: de FIN heeft nog geen 400 leden en ik heb ongeveer 800 vermogensfondsen als klant. Ongeveer een derde daarvan heeft geen ANBI-status. En niet alle leden van de FIN zijn klant van mij. U begrijpt mijn kritische houding. Het is heel makkelijk om te zeggen dat de AVV voor alle ANBI’s geldt, maar dan blijft er dus wel een grote groep vermogensfondsen die zich aan het Validatiestelsel kan onttrekken.

Het braafste jongetje van de klas

Enfin, dat probleem is nu dus opgelost. De overheid heeft een votum van vertrouwen gegeven dat de FIN op de goede weg is als het gaat om zelfregulering. Er komt geen AVV en de FIN is weer aan zet. Aankomende donderdag (24 november) vindt de algemene ledenvergadering van de FIN plaats en ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren. De behoefte aan een soort van toezicht is er namelijk nog steeds. En dat blijft me verbazen. Want vermogensfondsen beheren privaat geld. Zij hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn. Sterker nog, zij moeten er juist voor zorgen dat hun geld op de goede plek terecht komt en dat ze daarmee zoveel mogelijk impact realiseren. Ze zijn niet opgericht om te kijken of wat ze doen binnen de regels van een of ander keurmerk past.

En nu?

Wordt het toezicht puur iets van de leden van de FIN? Ik ben bang van wel. En dat roept bij mij dan weer een vervolgvraag op. Hoe voorkom je dat vermogensfondsen een lidmaatschap van de FIN uit de weg gaan om niet te worden lastiggevallen met ongewenst toezicht? Ik blijf het kritisch beschouwen. En ik blijf u er langs deze weg over informeren. Wordt vervolgd!

 

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus