Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Fraude vermogensfondsen: gelegenheid maakt de dief

Babbeltrucs, factuurfraude en misbruik van bevoegdheden; fraude komt niet alleen van buitenaf maar ook van binnenuit. Risicopreventie is voor ons dan ook regelmatig onderwerp van gesprek.

Tijdens ons jaarcongres voor Religieuze Instellingen werd door collega’s van onze afdeling Security and Intelligence Management – zeg maar onze interne recherche – een lezing over fraude gegeven. Een serieus onderwerp voor niet alleen kerkelijke klanten, maar ook voor mijn klanten, de bestuurders van vermogensfondsen. Juist mensen die actief zijn op filantropisch of maatschappelijk gebied, lopen misschien wel extra risico om slachtoffer van fraude te worden. En erger nog: er zijn ook bestuurders die zelf over de schreef gaan.

Fraude vermogensfondsen: interne ‘checks and balances’

Misbruik van bevoegdheden in het bestuur van een vermogensfonds, we maken het in onze dagelijkse praktijk zeker mee. Gelegenheid maakt de dief, kan ik u vertellen. Denk aan een bestuurder of medewerker die volledige bevoegdheid heeft om bij de geldautomaat te pinnen, bijvoorbeeld omdat er contant geld aan een bepaald doel wordt uitgegeven. Iedere keer een klein bedrag extra voor jezelf pinnen, kan na verloop van tijd fors oplopen. Daarom breng ik de interne ‘checks and balances’ op gezette tijden bij mijn klanten ter sprake. Vaak is de reactie: ‘Ach, zo’n vaart zal het bij ons niet lopen’. Maar is dat verstandig?

De fout in

Want dat dachten ze waarschijnlijk ook bij de stichtingen waar belastingadviseur René V. bij betrokken was. Deze (inmiddels ex-)partner van advocaten- en advieskantoor Loyens & Loeff wordt ervan verdacht in vijf jaar tijd € 6,6 mln bij die stichtingen te hebben verduisterd. De fraude kwam aan het licht toen de Belastingdienst boekenonderzoek deed. Een gerenommeerde adviseur die ook nog eens partner was van een gerenommeerd kantoor. En toch ging hij blijkbaar de fout in. Voelde hij zich onbespied? Of werd hij te veel vertrouwd?

En wat dacht u van de zus van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb? Zij had als enige de bankpas van de stichting waarvoor zij werkte. En zij was als enige bevoegd om via internet voor de stichting te bankieren. Op die manier zou ze ruim €60.000 uit de stichtingkas hebben weggesluisd. De FIOD deed er onderzoek naar en inmiddels is er drie maanden gevangenisstraf tegen haar geëist. De rechter doet 30 juni uitspraak.

Bedragen wegmoffelen

Met een paar eenvoudige maatregelen is fraude van binnenuit te voorkomen. Het valt of staat bij de beperking van zelfstandige bevoegdheden en controle via het vier-ogen-principe. Als penningmeester van een stichting heb ik bijvoorbeeld een zelfstandige bevoegdheid met een beperking tot een bepaald bedrag. Bovendien is er een extern bureau dat onze jaarrekening opstelt. De kans dat ik – als ik dat al zou willen – bedragen kan wegmoffelen is dus bijzonder klein. Maar stichtingen zonder publicatieplicht schakelen lang niet altijd een externe partij in om de jaarrekening op te maken. Juist dan zou het bestuur van de stichting zelf die interne controle moeten doen.

Slinkse wijze

En dan nog factuurfraude. Stel dat u als bestuurslid van een stichting een landgoed beheert of om andere redenen contact hebt met leveranciers. Hoe alert bent u als u een factuur ontvangt? Is het een bedrag dat u inderdaad verwacht? Klopt het e-mailadres van de afzender? Herkent uw adresboek in internetbankieren het rekeningnummer? Check double check is mijn devies! Want fraudeurs worden steeds spitsvondiger. Bedenk bijvoorbeeld dat uw persoonlijke gegevens als bestuurslid op de website van de stichting staan. Fraudeurs kunnen die informatie op een hele slinkse wijze tegen u gebruiken.

Tot slot

Over kennis delen via onze jaarcongressen gesproken: de voorbereidingen van het programma van ons jaarcongres voor vermogensfondsen op maandag 25 september zijn zo goed als afgerond. Heeft u nog geen ‘save the date’ ontvangen? Dan staat u mogelijk niet op onze verzendlijst. Laat het mij weten als u erbij wilt zijn, dan zorg ik dat u de definitieve uitnodiging ontvangt.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus