Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Hoe technologie kan bijdragen aan een duurzamere wereld

Wat hebben de nieuwste film van Al Gore, de hypes rond blockchain, bitcoin en elektrische auto’s én duurzame ambities met elkaar te maken? Heel veel.

De tweede film van Al Gore – An Inconvenient Sequel – is af. We bekeken de film onlangs met een grote groep collega’s, als start van de campagne duurzaam beleggen die op maandag 16 april live is gegaan. De film is indrukwekkend. Eén zin, van een Amerikaanse president, blijft echt hangen. Vrij vertaald luidt die: ‘Het kan wel zijn dat duurzaamheid belangrijk is, maar onze economie moet ook groeien en onze auto’s moeten wel blijven rijden.’

Wellicht is dit wel de fase waar wij nu inzitten? We weten al heel veel. We zien al veel om ons heen veranderen en ook misgaan. En toch, echt werk maken van duurzaam leven (ondernemen, beleggen, investeren, politiek, privé) dat komt heel veel mensen gewoon niet zo goed uit. Het geeft gezeur en het is gedoe. Eerst zullen we dat punt voorbij moeten zijn. Pas dan kunnen we echt grote stappen zetten.

Ik las recent een artikel over blockchain-bitcoin-elektrische auto’s-grondstoffen-software-bloeddiamanten-smartphones en wat die met elkaar te maken hebben. Blockchain is een manier om transacties te vrijwaren van fraude. Blockchain is ontstaan als de technologie achter de bitcoin. De blockchainsoftware fungeert als een soort openbare administratie doordat veel computers onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat komen. Deze technologie is het nieuwe wapen in de strijd tegen zogeheten ‘bloeddiamanten’. Dit zijn diamanten die worden gebruikt om gewapende conflicten, meestal in Afrika, te financieren. Maar ook om mensonterende omstandigheden in kobaltmijnen en wolfraammijnen tegen te gaan. Kobalt is een belangrijke grondstof voor accu’s en wolfraam voor smartphones.

Door middel van blockchaintechnologie kan nagegaan worden onder welke omstandigheden grondstoffen gewonnen zijn en welke weg de grondstof heeft afgelegd. Hierdoor wordt het voor de eindklant helder hoe het product tot stand is gekomen. De bijvangst van deze technologieën is dus dat een duurzamere en vooral eerlijker wereld kan worden gerealiseerd. Laten dat nou dé doelen zijn die wij ook als bank steeds duidelijker nastreven.

Het is mooi om te zien dat ‘duurzaam’ als thema al lang niet meer alleen het uitsluiten van tabak betreft. ABN AMRO MeesPierson is al langer bezig om op zeer korte termijn het multi-manager mandaat ‘tabakvrij’ te maken. Daarnaast gaat het de aanscherping van de koers ook over innovatie en technologie. En vooral over de vraag hoe nieuwe technologie bij kan dragen aan een betere wereld. Een duurzamere wereld is niet een kwestie van uitstellen omdat het ongemakkelijk is. Het gaat om keuzes maken. Als bank willen we die keuzes gemakkelijker maken.

Onze visie op duurzaam beleggen 
Windmolens

Volgens ons is duurzaam beleggen investeren in ondernemingen die voorop lopen bij het vinden en behouden van de balans tussen mens, maatschappij & milieu.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Jan Willem Hofland
Jan Willem Hofland Hoofd Investment Centre ABN AMRO MeesPierson

Na zijn studie Bedrijfskunde op Universiteit Nijenrode in Breukelen is Jan Willem begonnen als vermogensbeheerder bij MeesPierson.

Vanaf 1 januari 2004 was hij verantwoordelijk voor het aandelenbeleid voor de vermogensbeheerportefeuilles van MeesPierson Nederland. Tevens was hij verantwoordelijk voor het beheer van een aantal individuele mandaten en de bijbehorende cliëntcontacten.

Van 2007 tot en met 2017 was Jan Willem managing director van Triodos MeesPierson. Sinds 1 januari 2018 geeft Jan Willem leiding aan het Investment Centre van ABN AMRO MeesPierson.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus