Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Jonge bestuurders cruciaal voor continuïteit vermogensfondsen

Voor de continuïteit van vermogensfondsen zijn ze cruciaal: dertigers en veertigers die op vrijwilligersbasis in het bestuur van een stichting willen plaatsnemen. Maar de jongere generatie lijkt andere prioriteiten te hebben.

Het was 1996 toen ik mijn eerste bestuursfunctie vervulde. Zo werd ik me op mijn 29e bewust van een besloten sector die in alle stilte veel goed werk doet. Een sector waarbij je pas betrokken raakt als je er onderdeel van bent. Heeft het mijn leven verrijkt? Jazeker. Want de ervaring van hoe een bestuur werkt, de dynamiek die er heerst en alle andere aspecten zoals notuleren en een jaarrekening opstellen, helpen mij in mijn dagelijkse werk. Maar nog belangrijker natuurlijk is de bijdrage die je kunt leveren aan de impact van zo’n vermogensfonds. Want als je voor een stichting werkt, zie je op een hele tastbare manier veel goede dingen gebeuren.

Met een frisse en kritische blik

Bij deze doe ik een oproep aan alle jongeren die maatschappelijk betrokken willen zijn, om in hun leven ten minste één bestuursfunctie te vervullen. Niet alleen omdat het cruciaal is voor de continuïteit van de vermogensfondsen in Nederland. Er komt nog meer bij. Want jongeren zijn vaak ondernemend, professioneel en ‘to the point’. Ze voelen de maatschappelijke tendens, begrijpen de roep om transparantie en zijn in staat om meer buiten de grenzen van het vermogensfonds te kijken. En ze kijken met een frisse én kritische blik naar zo’n stichting en durven de gevestigde orde te ‘challengen’ met de waarom-vraag. Waarom volgen we deze strategie? Waarom doen we dit? Is dit het beste voor ons fonds?

De brug naar de nieuwe generatie

Let wel, ik wil de ‘oudere’ generatie bestuurders absoluut niet te kort doen! Want de zestigers en zeventigplussers dragen een schat aan kennis en (levens)ervaring met zich mee. En maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel komt nu eenmaal met de jaren. Maar laten we eerlijk zijn, ze zijn misschien ook wat minder veranderingsgericht. En juist in deze razendsnel veranderende wereld is het misschien wel belangrijker dan ooit om aangehaakt te blijven bij de ontwikkelingen anno nu. Ik realiseer me dat de brug naar de nieuwe generatie voor met name lang bestaande vermogensfondsen moeilijk te slaan is. Want als je een opvolger in het bestuur zoekt, dan ga je toch eerst te rade in je eigen netwerk. Dat zijn mensen die je kent en vertrouwt en waarvan je weet over welke kennis ze beschikken. En ja, dat zijn vaak de mensen die al met pensioen zijn.

Bestuursopvolging is echt wel een ding

Ook ik krijg regelmatig de vraag of ik nog iemand weet om een vacature in te vullen. En ik moet zeggen: veel van onze klanten willen wel degelijk die jongere generatie aan zich binden. Ze kunnen ze echter eenvoudigweg niet vinden. En dat past in de trend die blijkt uit het onderzoek ‘Geven in Nederland 2017’ van de VU. Deed in 2002 nog 45% van de Nederlanders onbetaald werk voor een maatschappelijke organisatie, vorig jaar was dat nog maar 36%. Ook het aantal uren dat vrijwilligerswerk wordt gedaan, daalde. Die bestuursopvolging, dat is dus echt wel een ding. Maar bij Instituten & Charitas zijn we natuurlijk geen bemiddelingsbureau voor bestuurders. Wel denken we met onze klanten mee en gaan we in ons netwerk te rade. Waar zijn ze, die dertigers en veertigers die via een vrijwillige bestuursfunctie hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen? Als u ze kent of het zelf bent, dan weet u me te vinden!

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus