Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

7 tips om keuzestress bij 20-ers en 30-ers met vermogende ouders te voorkomen

In Vermogens in Nederland vraagt Bertram van Munster zich af hoe hij zo goed mogelijk voor zijn kinderen kan zorgen én zorgen dat ze niet verwend worden. ‘Tot nu toe is het me goed gelukt’, besluit hij. Omdat kinderen van vermogende ouders meer mogelijkheden hebben dan anderen, kan keuzestress ontstaan. Ze kunnen kiezen tussen een goed betaalde baan bij een multinational of het starten van een eigen goed doel. Of hun vader trekt zich binnenkort terug uit het familiebedrijf. Volgen ze hem op omdat ze dat willen of omdat ze zich verplicht voelen?

Wat doe je? Als twintiger en dertiger heb je mogelijkheden en doelen te over. Maar hoe ga je om met al deze keuzes en ervaar je daarbij keuzestress? In mijn blog sta ik stil bij het fenomeen 20’ers en 30’ers dilemma’s en geef ik 7 tips om keuzestress te voorkomen. Doe er je voordeel mee.

Maar beslis eerst maar eens of je deze blog wel verder gaat lezen …

Hoe ontstaat keuzestress bij 20’ers en 30’ers?

De 20’ers en 30’ers dilemma’s zijn voor velen een bekend fenomeen. Maar hoe ontstaan die dilemma’s? In vergelijking met vroeger zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden om je doelen te bereiken. Zo is er een oneindige hoeveelheid informatie beschikbaar gekomen en is de hele wereld goed bereikbaar geworden. Je kunt nu dus het ‘perfecte’ levenspad bewandelen (net als al die mensen op social media). Maar wat is het ‘perfecte’ leven en hoe leef je dat? Dit dilemma kan tot stress, keuzestress lijden.

Ook last van vermogensdilemma’s?

Wil je eens verder praten over de mogelijkheden die voor je open liggen?

Er is een aantal bronnen dat aan deze keuzestress ten grondslag ligt. Die bronnen zijn:

1. Wie ben je en wat wil je?

Tot nu toe volgde je voor grote beslissingen waarschijnlijk de mening van je ouders. In deze fase ga je zelfstandig grote beslissingen nemen. En dat is niet altijd even makkelijk. Wie ben je en wat wil je eigenlijk?

2. De wereld ligt aan je voeten

Als twintiger en dertiger heb je opties te over. Zeker als je over ruime financiële middelen kunt beschikken. Dat kan een verlammend effect hebben op het nemen van eigen initiatief en besluiteloosheid tot gevolg hebben.

3. Verwachtingen van je ouders

Of je ouders deze verwachting nu expliciet maken, of dat ze zeggen dat je het zelf mag bepalen… Je weet dat er bepaalde verwachtingen van jou zijn. Of het nu gaat om je carrière, partner of geldbesteding. Hoe ga je hier mee om?

20’ers en 30’ers dilemma’s bij keuzestress

Ieder mens loopt wel tegen dilemma’s aan gedurende z’n leven, maar voor twintigers en dertigers dienen ze zich toch wel in een hoge concentratie aan. Je staat op deze leeftijd op een kruispunt vol opties, en bepalen wat dan de juiste weg is, is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Grofweg kun je de dilemma’s in twee groepen verdelen:

1. Emotionele dilemma’s

Deze dilemma’s gaan over hoe je in het leven wil staan. Wie ben je, wat wil je? Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wil je een samenlevingscontract of trouwen met je partner?
  • Wil je wel of geen kinderen?
  • Wil je actief of passief bijdragen aan een betere wereld?

2. Vermogens-dilemma’s

Met vermogen kun je invulling geven aan de emotionele dilemma’s. Dat kan op heel veel manieren.  Maar hoe doe je dat het beste? Vragen die hier kunnen spelen zijn:

  • Blijf je huren of ga je een huis kopen?
  • Leen je de koopsom voor het huis bij de bank of je familie?
  • Mag je partner weten van en dan meedelen in je vermogen en/of inkomen?
  • Ga je na je studie reizen, of begin je meteen met werken?
  • Zet je je vermogen op een spaarrekening of ga je beleggen?
  • In aandelen of fondsen?

7 tips voor 20’ers en 30’ers ter voorkoming van keuzestress

Je zult dus regelmatig beslissingen moeten nemen over zaken die (grote) invloed hebben op je leven. Naar de gevolgen daarvan is veel onderzoek gedaan. Uit die onderzoeken volgen 7 tips die je houvast bieden bij jouw proces van beslissen. Pas ze toe. Ze helpen echt!

1. Stel prioriteiten

Maak een prioriteitenlijstje van de keuzes die je moet maken. Welke zijn voor jou het belangrijkst of het meest dringend? En waarom? Als je er energie van krijgt, zullen ze vaak ook lukken.

2. Streep af

Bedenk of je keuzemogelijkheden kunt afstrepen, of dat het echt nodig is dat je alle opties openhoudt en onderzoekt.

3. Maak onderscheid tussen korte en lange termijn

Maak een onderscheid in keuzes die je voor de korte termijn en voor de lange termijn maakt. Alle kleine stappen (keuzes) dragen bij aan je weg naar geluk. Verkeerde keuzes bestaan niet. Die kennis neem je weer mee naar de volgende beslissing.

4. Zijn er terugkerende valkuilen?

Ga bij jezelf na of je moeite hebt met het maken van bepaald soort keuzes en of er terugkerende valkuilen zijn als je knopen moet doorhakken.

5. Zorg voor de juiste argumenten

Zorg dat je de keuzes die je maakt voor jezelf kunt beargumenteren. Dit helpt je ook als deze keuzes afwijken van wat je ouders voor je in gedachten hadden. Door weloverwogen beslissingen te maken is de kans groter dat anderen (zoals je ouders) hun verwachtingen bijstellen en achter je keuze staan en deze respecteren.

6. Keuze gemaakt? Dan ook tevreden zijn

Als je eenmaal een (goeddoordachte) beslissing hebt gemaakt, wees er dan tevreden mee. Positief denken en vertrouwen in jezelf zijn hierbij de sleutel. Deel je beslissing ook met de mensen in je omgeving. Zij kunnen je dan stimuleren en helpen in de uitvoering van je keuze.

7. Maak er geen studie van

Het belangrijkste; maak er geen uitgebreide studie van. Pak de kansen die zich voordoen en blijf niet te lang wikken en wegen. Zo blijft er tijd en energie over om de dingen te doen die je belangrijk en –vooral- leuk vindt!

Keuzestress? Roep tijdig hulp in

Voor jou als 20’er of 30’er valt er dus veel te kiezen. En dat is positief. Hou controle over deze keuzes en daarmee over je leven. En als je toch keuzestress voelt opkomen volg dan de 7 tips. Als de stress blijft, neem dan contact op met mensen die verstand hebben van emotionele en/of de vermogensdilemma’s. Neem bijvoorbeeld eens contact met ons op. Wij kunnen je helpen bij het scherp krijgen van jouw dilemma’s en de mogelijke oplossingen.

De Daily Focus ontvangen?

Schrijf je in voor de Daily Focus en ontvang een update met het laatste nieuws, blogs en artikelen direct in jouw inbox.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Gordon Doull
Gordon Doull Bedrijfsopvolging, familierecht, internationaal erfrecht

Gordon Doull is na zijn studie Notarieel recht een aantal jaren werkzaam geweest als kandidaat-notaris. Daarna maakte hij de overstap naar private banking. Na enkele jaren als vermogensstructureerder gewerkt te hebben, is hij 6 jaar geleden begonnen als specialist estate planning bij ABN AMRO MeesPierson. Als specialist op het gebied van schenken staat hij voor u klaar om te adviseren bij complexere vraagstukken.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus