ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Een leuke week voor duurzame investeerders, of toch niet?

Afgelopen week was er veel aandacht voor duurzaamheid, in Nederland en daarbuiten. Ik bracht veel tijd door in de trein, niet alleen omdat we recentelijk van Amsterdam naar Den Haag verhuisd zijn en ik nu dagelijks in de trein zit maar ook omdat Parijs deze week de locatie van een wereldwijd duurzaamheidspodium was. Daarnaast zorgde (ondanks klimaatverandering) een prachtig pak sneeuw deze week voor enige logistieke uitdagingen. Een week met hoogte- en dieptepunten.

December is altijd een drukke maand met veel conferenties, (kerst)borrels, etentjes en rapportageverplichtingen. Daarnaast presenteerden wij in oktober samen met onze kwartaalcijfers onze duurzaam beleggen ambitie en daar komt nog steeds een hoop werk uit voort. Vanaf 2018 gaan we duurzaam beleggen namelijk als standaard aan klanten aanbieden met als doel duurzaam beleggen te verdubbelen voor 2020. Fantastisch nieuws natuurlijk. Dat we daarmee inzetten op recente ontwikkelingen werd deze week duidelijk. Maar vooral werd ik weer geconfronteerd met de noodzaak om dit te doen.

Maandag sprak ik samen met mijn collega Lea Zeemans namelijk met Amnesty International. Een indrukwekkende organisatie die ook steeds meer aandacht heeft voor financiële instellingen en hun activiteiten. Als het om dit soort onderwerpen gaat lopen meetings al snel uit waardoor ik de laatste treinen voor de sneeuw miste.

Mensenrechtenconferentie

Vanwege het winterse weer doe ik er meer dan 5 uur over om thuis te komen en bestaat het diner die avond uit een van de laatste broodjes die te vinden zijn op het station. Dat ik toch geen recht van klagen heb, wordt dinsdag weer eens duidelijk. Wij organiseerden onze 4e mensenrechtenconferentie en vanzelfsprekend was het 70 jarige bestaan van de universele verklaring van de rechten van de mens onderwerp van gesprek.

Onder andere waren Kate Gilmore, “Deputy High Commissioner for Human Rights” van de Verenigde Naties (VN) en Siddharth Kara, docent aan de Harvard Kennedy School of Government aanwezig met als resultaat een muisstil publiek na confronterende feiten over moderne slavernij en mensensmokkel. Dit doet wederom beseffen wat voor verantwoordelijkheid wij allen hebben, als financiële sector maar ook met onze keuzes als consument. Daarna snel weer in de trein.

Van mensenrechten gaan we naar klimaat want deze week spreek ik ook de mensen van Generation Investment Management, het beleggingsfonds van Al Gore. Hij is in Amsterdam voor het vertonen van zijn nieuwste film waarna het publiek vragen kan stellen. Het doet mij goed om te zien dat onze CEO Kees van Dijkhuizen aanwezig is en stalend op de foto staat met deze voorvechter voor het klimaat. Jammer dat ik daar niet bij aanwezig ben, want … ik zit dan in de trein.

One Planet Summit

Dinsdag stond vooral in het teken van de “One Planet Summit” klimaattop in Parijs, georganiseerd door president Macron in samenwerking met de VN en de wereldbank. Naast regeringsleiders waaronder Mark Rutte, waren ook veel bedrijven aanwezig. Na de conferentie presenteerde twaalf financiële instellingen, waaronder onze bank, een methodologie om carbon emissies te meten. Dit moet een standaard bieden voor Nederlandse en mogelijk ook internationale institutionele investeerders.

Ook wij hebben hieraan meegewerkt en Joop van Gennip, directielid van onze bank in Frankrijk, presenteert het rapport met een trotse blik tijdens een bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Parijs. De dag na de conferentie is er een bijeenkomst van Europese institutionele beleggers die samenkomen om ervaringen uit te wisselen op gebied van duurzaam investeren. Omdat veel partijen toch al in Parijs zijn voor de klimaattop zijn grote “asset owners” zoals ABP, AXA en het Noorse oliefonds aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst vertellen zij waarom zij overwegen te stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen. Wie had gedacht dat het Noorse oliefonds dit bespreekbaar zou maken. Grappend wordt er opgemerkt dat als Saudi Arabië het staatsoliebedrijf “Aramco” verkoopt, beleggers ook niet te lang moeten wachten omdat je niet de laatste wilt zijn die gaat verkopen. In de Thalys terug ben ik hoopvol vanwege alle ontwikkelingen, al doet het verkeer in Parijs beseffen dat zelfrijdende elektrische auto’s hier voorlopig nog vast staan tussen de ronkende diesel auto’s.

Duurzaam beleggen

Donderdag is het weer vroeg dag. We hebben een bijeenkomst voor medewerkers om onze duurzaam beleggen ambitie toe te lichten in het auditorium op ons hoofdkantoor. In de zaal zijn ruim 200 collega’s aanwezig om te horen over de marktontwikkelingen rondom duurzaam beleggen en om in discussie te gaan met collega’s die over de beleggingsdiensten gaan.

Tijdens de discussie staat ook private banker Karin Peetjens op het podium. Karin legt uit dat duurzaam beleggen vooral een kwestie van “gewoon doen” is. Ter afsluiting vertelt Eric Buckens over ons eigen social impact fonds en houdt hij met passie een pleidooi over wat er moet veranderen in de “corporate wereld”. Zo’n volle zaal en veel passie op het podium is prachtig om te zien.

Na de conferentie lunch ik even met Sara Bernow die partner is bij consultant McKinsey & Company en op kantoor is vanwege de conferentie. Ze heeft veel feiten paraat. Op basis van meer dan 2000 studies laat zij ook zien dat duurzaam beleggen slechts in 8% van de gevallen financieel negatief uitpakt. In alle andere gevallen is het gelijk aan traditioneel beleggen of beter.

Het is duidelijk dat we op de goede weg zijn: duurzamere bedrijven hebben vaak betere performance, minder risico en lagere kosten om zichzelf te financieren. Daarnaast zijn we de markt vooruit want het is duidelijk dat duurzaam beleggen de standaard gaat worden. Met onze ambitie spelen we daar goed op in.

‘We zijn de strijd tegen klimaatverandering aan het verliezen’

Waar anders dan in de trein is het tijd de week te evalueren. Ondanks goed nieuws moet ik ook aan de woorden van Emmanuel Macron van eerder deze week denken: “We zijn de strijd tegen klimaatverandering aan het verliezen”. Daarnaast denk ik terug aan de mensenrechtenconferentie en vooral aan de voorbeelden van mensensmokkel waar kinderen bij betrokken zijn.

Het is goed om te beseffen dat het een mooie week was aan de Amsterdamse Zuidas en het 9e en het 12e arrondissement van Parijs, maar niet voor de meerderheid van de wereldbevolking die problemen rondom armoede, mensenrechten en klimaatproblematiek dagelijks ervaren. De meerderheid van de wereldwijde beleggers houdt hier nog geen rekening mee, vaak met als argument dat het zou conflicteren met financieel rendement. McKinsey toont aan dat het tegendeel waar is. Duurzaamheid zou juist onderdeel moeten zijn van fiduciaire verantwoordelijk.  Dus mocht u beleggen en een afspraak hebben met uw beleggingsadviseur, vraag dan eens naar de mogelijkheden om zonder verwacht verlies van rendement duurzaam te beleggen.

Ik wens u fijne kerstdagen en een voortreffelijk 2018!

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Vincent Triesschijn
Vincent Triesschijn
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus