Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Maakt u zich zorgen over uw digitale veiligheid?

U maakt zich zorgen over uw digitale veiligheid. Dat blijkt althans uit onderzoek dat we elk kwartaal doen onder onze klanten. Na pensioen en spaarrente is het uw grootste zorg. Let wel: u noemt dit vóór de toekomst van uw kinderen en vóór het verlies van uw baan.

Bij verder doorvragen blijkt dat u zich met name zorgen maakt over valse e-mails (phishing), computervirussen en de veiligheid van uw persoonlijke gegevens. Kortom, u maakt zich zorgen over hackers.

Maar hoe komt het dat u zich daar zorgen over maakt? Ik geef de schuld aan twee dingen:

  • We snappen niets van al dat computergedoe.
  • Films geven een verkeerd beeld van de werkelijkheid.

Geloof niet alles wat je in films ziet

Hoe wordt een hacker in een film afgebeeld? Een donkere ruimte, liefst met wat rood licht. Een jonge gozer zit in de garage van zijn moeder achter een bureautje omgeven door schermen en kabels. Het is overduidelijk: dit is een echte hacker.

En het moet wel een goede zijn. Kijk eens hoe snel hij typt, en kijk eens hoeveel programmavensters er door het scherm vliegen! Vanzelfsprekend is er een computerspelachtig schermpje dat laat zien in hoeverre de hacker al succesvol is. En daar is het lachende doodshoofd: het computervirus is binnen, game over!

Zo’n voorstelling van zaken is natuurlijk allemaal onzin uit Hollywood. Het beeld wordt geschetst dat het hacken een spel is, en dat u machteloos bent terwijl een hacker zich uw computer binnen typt.

Het klopt dat hackers allemaal slimme manieren hebben om software op uw computer te krijgen die dingen doen waar u niet blij van wordt. Maar u bent weldegelijk poortwachter en gelukkig kunt u dus zelf simpel maatregelen nemen. Ik heb een aantal tips voor u op een rij gezet:

1. Ga zorgvuldig om met wachtwoorden van uw computerprogramma’s en wifi(routers)

  • Maak uw wachtwoorden sterk door verschillende tekens, cijfers en hoofdletters te gebruiken. Gebruik nooit persoonlijke gegevens. Namen van kinderen, familie, huisdieren en geboortedata zijn van internet te halen. Misschien staan ze openbaar op uw LinkedIn of Facebook en anders wordt dit wel buitgemaakt bij een hack. Extra tips voor sterke wachtwoorden schreef de Consumentbond voor u op.
  • Gebruik een ander wachtwoord voor ieder programma en applicatie. Als een wachtwoord van één applicatie wordt buitgemaakt, dan blijft het risico beperkt. Meestal kan men niet zoveel met een account bij uw webwinkel, vaak zijn ze op zoek naar een breder profiel van u. Door verschillende wachtwoorden te gebruiken maakt u het een stuk moeilijker een profiel van u op te bouwen.
  • Wissel wachtwoorden periodiek. Mochten uw wachtwoorden buitgemaakt worden, dan beperkt u het tijdsbestek waarin een hacker er nog iets mee kan doen.

2. Behandel e-mails met gezonde argwaan

En al helemaal als er bestanden zijn bijgevoegd. Krijgt u een .exe, een .zip of een Word- of Excel-bestand van iemand die u niet kent? Krijgt u een bijlage als u dat niet verwacht of nodig heeft? Open deze dan nooit!

Meer tips? Kijk het online seminar over valse e-mail terug via abnamromeespierson.nl/veiligheid.

3. Installeer je updates van computerprogramma’s altijd en zo snel mogelijk

Hackers maken gebruik van ontdekte zwaktes in computerprogramma’s. Denk aan programma’s als browsers (bv. Internet Explorer), besturingssystemen (bv.Windows) en plug-ins (zoals Java en Adobe Flash). In updates worden zwaktes in die programma’s weer opgelost waardoor de hacker tijdelijk weer achter staat.

Om updates altijd en snel te installeren kunt u per programma instellen om dit automatisch te laten doen. U kunt op Google vinden hoe u dit kunt instellen of vraag iemand om u te helpen.

4. Installeer een virusscanner

Virusscanners zijn bekend met veel kwaadaardige programma’s die hackers gebruiken en kunnen deze herkennen en tegenhouden. Zorg dat u er een op uw computer installeert en installeer uiteraard eventuele updates.

Uitnodiging: Bekijk de video over valse emails

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over hackers. Daarom heeft ABN AMRO MeesPierson op 6 oktober 2016 een seminar gehouden. Hierin behandelen mijn collega Ireen Lammerts en ik wie die hackers zijn en wat ze doen. Ook bespreken we wat ABN AMRO doet tegen hackers en wat u zelf kunt doen.

Terugkijken? U kunt de video vinden op abnamromeespierson.nl/veiligheid

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Guus Steegmans
Guus Steegmans Specialist Veilig Bankieren, Betalingsverkeer

Studeerde Communicatie- en Informatie Wetenschappen in Utrecht en werkte sinds 2006 bij ABN AMRO in verscheidene functies gerelateerd aan betalingsverkeer. Sinds 2015 houdt hij zich specifiek bezig met Veilig Bankieren waarbij hij zich richt op awareness en klantbeleving.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus