Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Moeten we bang zijn voor technologie?

Vanaf het moment dat de papieren handelswissel de plaats innam van fysiek geld – we schrijven omstreeks 1555 in Lyon – hebben banken technologie ingezet om uw leven veiliger, makkelijker en goedkoper te maken. Maar welke veranderingen brengt die technologie allemaal teweeg? Hoe zit het met onze privacy? En moeten we er bang voor zijn?

Nederlandse financiële instellingen hebben een rijke geschiedenis aan innovaties. Wij hadden het eerste aandeel (de VOC), de eerste obligatie (Lekdijk Bovendams, die nog steeds rente betaalt) en het eerste beleggingsfonds (Eendragt maakt Magt). Het is precies honderd jaar geleden dat de Gemeentegiro Amsterdam de particuliere girorekening introduceerde. Die girorekening werd een succes en dat kwam ongetwijfeld ook doordat de enveloppen gratis verstuurd konden worden. We zijn en blijven Nederlanders.

Nieuwe technologie

De vrije ruimte op de cheque werd trouwens óók gebruikt voor onderlinge communicatie, bijvoorbeeld over schaakzetten. Chatten ‘avant la lettre’ dus! Daarmee wordt meteen duidelijk dat mensen nieuwe technologie accepteren als het nuttig is. En die technologie schrijdt voort. We denken na over innovatie en verandering en gebruiken technologie om betere producten te maken.

Denkt u maar eens aan iDEAL, wereldmarktleider en betaalplatform Adyen en ABN AMRO’s ‘Tikkie’. De digitale transformatie zet door, niet alleen bij banken maar in de hele maatschappij. Reden genoeg voor ABN AMRO MeesPierson om voor haar Private Wealth Management relaties een seminar over dit thema te organiseren.

Moeten we bang zijn?

Volgens professor Bob de Wit van Nyenrode, één van de sprekers, staan we aan de vooravond van een ware revolutie. “Als we niets doen, loopt het tijdperk van de mens op zijn einde”, zei hij. Superintelligente computers worden een soort ‘humanoïden’. Hij beschouwt de concurrentiepositie van de mens als zwak. De traditionele strijd tussen arbeid en kapitaal is niet meer relevant en eist ander strategisch management. Hoe bang moeten we zijn voor technologie? In 1839 waren we erg bang voor de eerste stoomtrein in Nederland en zagen we allerlei obstakels. Nu zie je diezelfde angst voor de zelfrijdende auto: dat kán niet goed gaan, kijk maar naar de ongelukken.

Goed of slecht?

Zoals voor zoveel dingen geldt, kan technologie goed of slecht worden toegepast. Als mensen hebben we een opvallende houding ten opzichte van technologie. Eerst wijzen we het af om het vervolgens met volle teugen te omarmen als het iets oplevert. U kent vast het beroemde filmpje van Frans Bromet uit 1998 waar hij op de pont aan mensen vraagt of zij behoefte hebben aan een mobiele telefoon. Nee, was toen het veelgehoorde antwoord. En nu, twintig jaar later? Niet meer weg te denken uit de maatschappij. Zo snel gaat het, zo snel past de mens technologie toe.

Mens of computer?

Heeft professor Bob de Wit gelijk? Loopt het tijdperk van de mens op zijn einde als we niets doen? Zijn en blijven wij nog wel de baas over technologie? In de prachtige serie ‘Door het hart van China’ is te zien dat een persoon die vijf keer door rood loopt, sociaal wordt uitgestoten. De overtreding wordt door camera’s met gezichtsherkenning gesignaleerd. Het wordt daarbij niet echt duidelijk wie de databases ‘bestuurt’: is het de mens of is het de computer? Het Chinese voorbeeld maakt ook een ander dilemma duidelijk. Wat is belangrijker: privacy of security?

Dilemma

Daarover sprak mijn collega Jacoba Sieders op het seminar over digitale transformatie. Veiligheid op straat, thuis en geldzaken: we willen het allemaal. Maar hoeveel privacy bent u bereid op te geven? Niemand mag aan uw geld komen of aan dat van de familie voor wie u het vermogen beheert. Maar wát als wij straks, door de maatschappij of door de overheid, gedwongen worden aan anderen dan de fiscus te rapporteren over inkomen en vermogen? Zet dat onze belangen totaal op losse schroeven? Het is een gevoelig onderwerp. Onze absolute kerntaak is privacy. Als bank zijn we poortwachter maar is het ook onze taak om de privacy van onze klanten te beschermen. En tegelijkertijd moeten we witwassen en andere criminele activiteiten (helpen) voorkomen. In hoeverre geven we toe aan de eisen die aan financiële instellingen gesteld worden? Het is een reële vraag en een dilemma. Privacy en security zijn geen bijzaak maar hoofdzaak. Iets om verder over na te denken!

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Marianne Verhaar
Marianne Verhaar Directeur Private Wealth Management

Een groot vermogen geeft u veel vrijheid, maar vraagt ook om discretie en maatwerk. Marianne Verhaar is directeur Private Wealth Management bij ABN AMRO MeesPierson, dé dienstverlening voor zeer vermogenden.

Voorheen schreef Marianne artikelen als directeur Relatiemanagement Goede Doelen en directeur Filantropie Advies.

 

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Wellicht is dit ook interessant...