Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor optimaal beheer van religieus vermogen

Hoe beheer je religieus vermogen optimaal? Dat was het thema van de Religieuze Jaardag voor religieuze instellingen die ik dit jaar voor het eerst als nieuwe Directeur Relatiemanagement mocht voorzitten. Met een heel speciale gastspreker en levendige presentaties en discussies over het beheer van religieus vermogen, was het een sfeervol en nuttig congres.

Religieuze instellingen, ik vind het een mooie klantgroep. Samen met mijn team wil ik voor hen bij Instituten & Charitas (I&C) het verschil maken. Ik ben dan ook van plan om vanaf nu met regelmaat te bloggen over wat wij doen voor onze klanten in deze sector. Ik omschrijf mezelf wel eens als een maatschappelijke bankier. Als je voor deze klanten werkt, moet je namelijk niet alleen inhoudelijk verstand van de business hebben, maar ook vanuit jezelf maatschappelijk betrokken zijn. Echt iets kunnen betekenen, dat is voor mij belangrijk.

Religieus kapitaal staat onder druk

De Religieuze Jaardag is meteen een mooi voorbeeld van hoe wij het verschil willen maken. Met dit jaarlijkse congres verbinden we kerkbestuurders met elkaar en geven we richting aan een optimaler beheer van het religieus vermogen. Zij zoeken immers een verantwoorde rendementsopbouw waarbij de religieuze overtuigingen tot hun recht komen.

Op zo’n congres gaan we met elkaar in gesprek en geven we nuttige tips waarmee de kerkbestuurders op hun beurt het gesprek met hun bestuur kunnen aangaan. Veelgestelde vragen die aan de orde kwamen waren: hoe breng ik mijn bestuursverantwoordelijkheid in kerkelijk verband in de praktijk? En hoe realiseer je vanuit je overtuigingen in deze veranderende wereld je vermogensdoelstelling? Daarover discussieerde mijn collega Hans Meijer (Directeur Beleggen bij I&C) met deskundige panelleden en met het publiek.

Onze speciale gast Zijne Eminentie Willem Jacobus kardinaal Eijk hanteerde daarbij een andere invalshoek: ‘We leven in een tijd waarin het religieus kapitaal van de kerk onder druk staat.’ Ik vond het fantastisch dat wij hem het podium mochten bieden om te spreken over het vermogen om in deze veranderende tijden kerk te zijn. Tijden waarin steeds minder mensen naar de kerk gaan en waarin de kerkelijke inkomsten dalen.

De kracht van het collectief

Voor kerkelijke instellingen is geld vooral een middel dat hen in staat stelt om hun missie uit te voeren. Bij I&C investeren we daarom graag in innovatieve ideeën om hen bij die missie te helpen. Dat de kracht van het collectief werkt, blijkt bijvoorbeeld uit de crowdfundingcampagnes die we voor drie religieuze instellingen in een pilot begeleid hebben. Er werd circa 110.000 euro opgehaald.

Zo is het gelukt om een financiële oplossing te vinden voor de hele specifieke behoeftes van drie verschillende klanten. Dat vind ik het mooie aan dit vak. Maar ik denk ook dat het nog beter en nog efficiënter kan. Daarom gaan we met ons ‘Innovation Center’ bekijken hoe we met crowdfunding een stap voorwaarts kunnen maken.

Natuurlijk blijven we ook in alle zorgvuldigheid zoeken naar nieuwe mogelijkheden, rekening houdend met de richtlijnen waaraan onze klanten zich moeten houden. En dat kan zo maar het onderwerp zijn voor één van mijn volgende blogs in het nieuwe jaar.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Rian Vens-Hagting
Rian Vens-Hagting ‎Directeur Relatiemanagement Instituten & Charitas

Rian Vens-Hagting is ‎Directeur Relatiemanagement Instituten & Charitas. Ze adviseert, samen met haar team, maatschappelijke organisaties op het gebied van governance, betalingsverkeer en duurzaam vermogensbeheer. Haar focus segmenten zijn religieuze-, onderwijs- en financiële instellingen.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus