Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Situatie Syrië: wat kunt u doen?

De afgelopen maanden beheerst de vluchtelingenproblematiek prominent het nieuws. De grootsheid van wat er op dit moment gaande is in de wereld, is niet te ontkennen. Het is dan ook de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Al weken speelt de vraag in mijn hoofd: wat kan ik doen? De ellende is verre van abstract en komt zelfs heel dichtbij huis, met de duizenden vluchtelingen die ook in Nederland worden ondergebracht in geïmproviseerde opvanglocaties. Wellicht vraagt u zich ook af wat u kunt doen voor deze vluchtelingen. Wat ik in ieder geval kan doen, is enkele handvatten bieden. Hieronder vindt u een overzicht van de hulporganisaties die zich inzetten voor de vluchtelingen en de acties die voor vluchtelingen in Nederland zijn georganiseerd.

Cijfers & feiten

Op dit moment zijn er volgens de laatste metingen bijna 60 miljoen mensen op de vlucht voor conflicten en geweld. De meeste vluchtelingen komen uit het door oorlog geteisterde en verscheurde Syrië, waar de helft van de bevolking (12 miljoen mensen) op de vlucht is geslagen. 8 miljoen is vluchteling in eigen land, de overige 4 zijn naar buurlanden als Libanon en  Jordanië gevlucht (bron: UNHCR). Honderdduizenden vluchtelingen op zoek naar veiligheid besluiten, vaak met hun hele gezin, de levensgevaarlijke boottocht richting het vaste land van Europa te maken.

Hulpacties

De hulpacties schieten als paddenstoelen uit grond. Burgers die vluchtelingen als logees in huis willen opnemen, kledinginzamelingsacties, steden die vluchtelingen verwelkomen met welkomstpakketten enzovoorts.

U kunt zelf in actie komen om de vluchtelingen in Nederland te helpen. Hieronder vindt u een aantal acties waar u aan kunt deelnemen.

 • Het Rode Kruis coördineert sinds een aantal dagen alle giften en acties voor vluchtelingen in Nederland. In de buurt van opvanglocaties openen zij ‘welkomwinkels’ waar u spullen voor de vluchtelingen kunt afgeven. Op de website hulpvoorvluchtelingen.nl van het Rode Kruis kunt u lezen aan welke spullen behoefte is.
 • U kunt vrijwilliger worden bij de ‘welkomwinkels’
 • Neem contact op met één van de opvangcentra bij u in de buurt https://www.coa.nl/nl/opvanglocaties om uzelf als vrijwilliger aan te bieden. Soms kan een luisterend oor, of een potje voetbal spelen met de kinderen al veel betekenen.
 • Op de website gastgezinvoorvluchteling.nl kunt u u opgeven als gastgezin voor een vluchteling. Deze pagina kunt u ook delen op social media, zodat nog meer gastgezinnen een logeerplek kunnen aanbieden.

Financiële steun

Er zijn ook veel hulporganisaties die zich inzetten voor de vluchtelingen. U kunt deze organisaties financieel ondersteunen. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke spelers in dit veld.

 • Artsen zonder Grenzen: Artsen zonder Grenzen vaart met reddingsschepen op de Middellandse Zee en biedt medische noodhulp in Griekenland en Italië. Ook bieden zij medische hulp aan vluchtelingen en oorlogsgewonden binnen en buiten Syrië.
 • Cordaid: Cordaid Mensen in Nood zorgt er samen met haar zusterorganisaties Caritas Griekenland en Caritas Servië voor dat de duizenden vluchtelingen die dagelijks in Servië en op de Griekse eilanden aankomen voorzien zijn van slaapzakken, matrassen, voedsel en hygiënepakketten.
 • Rode Kruis: Het Rode Kruis biedt noodhulp zoals water, voedsel, medische zorg en onderdak. Ook helpen zij vluchtelingen met het opsporen van familieleden die zij in alle chaos zijn kwijtgeraakt.
 • Save the Children: Save the Children biedt kinderen, waaronder minderjarigen zonder begeleiding, bescherming in aankomst- en opvangcentra in Italië. Ze bieden opvang, bescherming, psychosociale en juridische ondersteuning. Ook zet Save the Children zich in voor de kinderen in Syrië en in de vluchtelingenkampen in de Syrische buurtlanden.
 • SOS Kinderdorpen: SOS Kinderdorpen zet in Macedonië en Servië kindvriendelijke centra op waar kinderen professioneel worden opgevangen en zij onderdak, voedsel, kleding, medicijnen en psychische hulp krijgen.
 • Stichting Vluchteling: Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden (vluchtelingen in eigen land). Ook coördineren zij de noodhulp voor de duizenden vluchtelingen die aankomen op de Griekse eilanden.
 • Vluchtelingenwerk Nederland: Vluchtelingenwerk Nederland biedt hulp aan vluchtelingen in Nederland. Zij helpen onder andere met het herenigen van vluchtelingen met hun achtergebleven families.

Ik hoop dat het bovenstaande overzicht u een idee geeft over wat u kunt doen voor de vluchtelingen. Het probleem is gigantisch, maar onthoud dat iedere bijdrage, in welke vorm dan ook, een groot verschil kan maken in het leven van een vluchteling.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Kayleigh Boerjan
Kayleigh Boerjan Specialist Filantropie

Kayleigh heeft Cultuur, Organisatie en Management aan de VU in Amsterdam gestudeerd. Daarna heeft zij een studie International Development Studies afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Als filantropie adviseur adviseert zij klanten die hun geld willen inzetten voor een betere wereld. Kayleigh helpt bij het selecteren van en schenken aan goede doelen die passen bij de interesses van de klant. Ook helpt zij bij het oprichten en professionaliseren van familie- of corporate foundations.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus