ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Een ton van pa én een ton van ma … Mag dat?

Sinds 1 januari 2017 is de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verruimd tot € 100.000. En deze vrijstelling geldt niet alleen tussen ouders en kinderen. De vrijstelling geldt voor iedereen, mits in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar. Maar dat is lang niet de enige bijzonderheid. Er zijn veel juridische en fiscale aspecten aan deze vrijstelling voor de schenkbelasting verbonden.

Algemene regels schenkbelasting

Bij het benutten van de vrijstelling moet u ook rekeninghouden met de algemene regels voor de schenkbelasting. Voor u het weet, ziet u een bepaling over het hoofd en maakt u een uitglijder.

1. Verruiming voor iedereen

Een belangrijke verruiming is dat per 1 januari 2017 de vrijstelling voor iedereen geldt. Dus niet alleen in de verhouding ouders-kinderen. Ook bijvoorbeeld een neef kan een belastingvrije ton van zijn oom ontvangen. Of van de buurman. De vrijstelling geldt verder per schenker. Deze neef kan dus én een belastingvrije ton van zijn oom én van zijn buurman ontvangen.

2. Leeftijd verkrijger is essentieel

Een belangrijke voorwaarde is dat (in ons voorbeeld) neef minimaal 18 jaar en jonger dan 40 jaar moet zijn. Of anders gezegd: hij moet in de leeftijd zijn van 18 tot en met 39 jaar. Wat als neef ‘over de datum’ is? Dan moeten we kijken of hij een partner heeft voor de schenkbelasting en hoe oud die partner is. Heeft zijn partner wel de goede leeftijd voor deze vrijstelling? Dan heeft neef alsnog de vrijstelling als ook aan de andere voorwaarden is voldaan. Partners voor de schenkbelasting worden als één gezien en daardoor geldt voor de schenkbelasting: ‘je bent zo oud als je partner’.

3. Samen met partner maar één keer de vrijstelling

Stel dat oom wel 2 ton kan missen en ook erg gesteld is op de partner van neef. Kan oom ook een belastingvrije ton schenken aan de partner van neef? Dat lukt niet. De regel dat partners voor de schenkbelasting als één worden gezien, zit ons hier in de weg. Neef en zijn partner hebben voor schenkingen van oom maar één keer de vrijstelling. Over het meerdere moeten neef en/of zijn partner schenkbelasting betalen. Het tarief voor de schenkbelasting zou in dit voorbeeld 30% zijn.

4. Nog geen partner? Let dan op terugwerkende kracht

Wat nu als neef en zijn partner nog geen partner zijn voor de schenkbelasting? Bijvoorbeeld omdat zij nog niet (lang genoeg) samenwonen. Dan kan oom wel twee keer een belastingvrije ton schenken. Maar pas op! Als neef en zijn partner binnen een jaar trouwen, dan zijn zij (met terugwerkende kracht) alsnog partners van elkaar op het moment van de schenking en verliezen zij dus een vrijstelling. Dat kost dan in dit voorbeeld € 30.000 (30% x € 100.000). Dat zou dan een heel dure bruiloft worden!

5. Slechts één keer vrijstelling van ouders

Stel nu dat niet oom de gulle gever is, maar dat de ouders dat zijn. En stel ook dat zowel vader als moeder een ton kunnen missen. Kan deze zoon twee belastingvrije schenkingen ontvangen van zijn ouders? Ook dat lukt niet. De regel dat partners voor de schenkbelasting als één worden gezien, werkt ook hier. Zoon wordt geacht van één schenker te krijgen. Dat geldt zelfs als zijn ouders zijn gescheiden.

6. Andere situatie bij gescheiden grootouders

Dit ligt anders voor bijvoorbeeld de grootouders. Zolang die zijn getrouwd, zijn ze (ook) een ‘koppeltje’ voor de schenkbelasting. Maar na een scheiding van de grootouders geldt dat niet meer voor een schenking aan hun kleinzoon. Kortom, kleinzoon zou zijn grootouders kunnen verblijden met de mededeling dat zij hem onbelast een ton mogen geven. En dat het twee ton is nadat ze zijn gescheiden! Welke grootouder wil dat nou niet, zo’n meedenkende kleinzoon?

7. Afspraak maken mag niet

Stel dat vader zijn zoon met een belastingvrije ton in de watten legt. Op een verjaardag vertelt vader dit aan zijn broer en die raakt ook enthousiast. Ze bedenken zelfs een creatief plan. “Als ik nou niet alleen aan mijn kinderen schenk, maar ook aan die van jou, en jij schenkt hetzelfde aan mijn kinderen. Hebben ze dubbelop.” De vraag is natuurlijk of dit goed gaat. Dat is niet het geval. De schenkingen aan de kinderen van de ander zijn geen schenkingen. Er ligt een afspraak onder. Feitelijk schenkt elke ouder 2 ton aan zijn eigen kind en dat kind heeft maar voor één ton de vrijstelling.

8. BV verandert de zaak niet

Wat nu als vader een BV heeft. Kan die BV zoon met een belastingvrije ton in de watten leggen? Dat kan wel, maar het is in fiscale zin eerst een belaste dividenduitkering vanuit de BV aan vader en vervolgens een schenking van vader aan zoon. En dit is dus geen mogelijkheid om twee keer de vrijstelling te hebben.

Ziet u nog andere valkuilen of heb ik een ‘creatieve’ gedachte gemist? Dan hoor ik graag van u.

Heeft u een vraag?

Gaat u ook een ton schenken? En wilt u zeker weten dat dit in úw situatie leidt tot de gewenste vrijstelling? Als u uw vraag en gegevens achterlaat, nemen wij contact met u op.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Tjarko Denekamp
Tjarko Denekamp Schenken, erven, zorg

Studeerde Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is hierna als Estate Planner aan de slag gegaan bij ABN AMRO MeesPierson. Momenteel is hij werkzaam als Specialist Estate Planning.

Van gedachten wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
Een ton van pa én een ton van ma … Mag dat?
3.5/5 score (2 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus