Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Transparantie – waarom eigenlijk?

Waarom moeten vermogensfondsen eigenlijk transparant zijn? Ze beheren toch geen publiek geld? Die twee vragen stonden aan het slot van mijn vorige blog. Belofte maakt schuld en dat betekent dat ik antwoord ga geven op mijn eigen vragen.

Over transparantie gesproken

Over transparantie gesproken; laat me u eerst even meenemen naar mijn rol als bestuurslid van een vermogensfonds. Laat ik nou niet zo lang geleden gebeld worden door de Belastingdienst. Die wil weten of het vermogensfonds waarvan ik bestuurslid ben, terecht de ANBI-status heeft. Ik kreeg twee weken de tijd om alles op tafel te leggen: vermogenspositie, baten en lasten, beleidsplan, notulen, noem maar op. Kortom, totale openheid van zaken. Was ik verbaasd? Nee, maar wel verrast. Want niet alleen was dit telefoontje onaangekondigd, het werd ook gepleegd vanuit de lokale belastingdienst in Amsterdam. Terwijl het ANBI-team in Eindhoven is gehuisvest. Dat team is dus blijkbaar taken aan het delegeren naar lokale belastingkantoren.

Zie het als een kans

Maak ik me zorgen over het boekenonderzoek? Totaal niet. Als je als vermogensfonds de ANBI-status aanvraagt, dan weet je dat daar een eis tot volkomen transparantie naar de overheid bij hoort. Dat is je eigen keuze en je krijgt er iets voor terug, namelijk alle fiscale voordelen. Naar de maatschappij valt die transparantie van ANBI’s in verhouding mee. Je moet via een website een verkorte staat van baten en lasten laten zien, een beleidsplan, en je moet vertellen wie je bestuursleden zijn.

Er zijn vermogensfondsen die bewust geen ANBI-status hebben en alleen transparant willen zijn naar hun oprichter of diens nagedachtenis; het is immers privaat geld dat uit diens naam beheerd wordt. Maar waarom willen zij niet aan de hele wereld laten zien wat ze met dat vermogen doen? Waar komt die angst vandaan? Ik zou willen zeggen: Zie het als een kans om aan de maatschappij te tonen welke mooie dingen je voor de maatschappij realiseert. En zie het als een zelf opgelegd toezicht om nog efficiënter te willen zijn en nog meer impact te willen realiseren. En daar heeft u dan ook mijn antwoord op de vraag waarom transparantie bij vermogensfondsen wenselijk is.

‘Leap of faith’

Transparant worden vergt wel een forse ‘leap of faith’. Ik vergelijk het altijd met een trapezeartiest, die vliegend de oversteek maakt en op het juiste moment moet loslaten om veilig de overkant te halen. Een tussenweg bestaat niet. En daarmee zeg ik tegen al die vermogensfondsen die geen openheid van zaken willen of durven geven; wees niet bang maar zie het als een kans.

Het telefoontje van de Belastingdienst was voor mijn vermogensfonds trouwens ook een ‘wake up call’. Want ons beleidsplan, een vereiste om de ANBI-status te mogen voeren, kon beter. Daar ben ik dan ook transparant in geweest richting de fiscus. Maar stel dat het hele bestuur ineens wegvalt, dan heeft het ontbreken van een goed beleidsplan ook consequenties voor de continuïteit. Waar zo’n controle al niet goed voor is! Ook dat is iets om eens goed over na te denken.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus