ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Tweede woning in Frankrijk

Als u een tweede woning in het buitenland bezit, heeft dat financiële en fiscale gevolgen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Wat de gevolgen precies zijn, verschilt per land. Ook Frankrijk heeft zo zijn eigen regels. Hier leest u meer over een tweede woning in Frankrijk.

Veel fiscale veranderingen

In Frankrijk hebben de laatste jaren veel fiscale wijzigingen plaatsgevonden. Als u een tweede woning in Frankrijk heeft, hebben sommige maatregelen ook gevolgen voor u.

Verkoopwinstbelasting

Neem bijvoorbeeld de ‘taxe sur la plus-value’, de belasting die u in Frankrijk moet betalen als u uw tweede woning in Frankrijk met winst verkoopt. Deze verkoopwinst is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Waarbij u bij de koopprijs bepaalde kosten mag optellen, bijvoorbeeld de aankoopkosten en kosten voor verbouwingen. Ook van de verkoopprijs mag u bepaalde kosten aftrekken, zoals makelaarskosten. Als inwoner van een EU-land betaalt u momenteel 19% belasting.

Extra belasting

Maakt u meer dan € 50.000,- winst, dan betaalt u extra inkomstenbelasting. Bij een winst tot € 100.000,- bedraagt de extra heffing 2%. Daarboven loopt het tarief stapsgewijs op tot maximaal 6%, als de winst meer dan € 250.000,- is.

Sociale bijdragen

Over de verkoopwinst heft Frankrijk naast inkomstenbelasting ook 15,5% sociale bijdragen. Sinds 2012 legt Frankrijk deze heffing ook op aan niet-inwoners met een tweede woning in Frankrijk. Echter, het Europese Hof van Justitie heeft op 26 februari 2015 beslist dat Frankrijk geen sociale bijdragen mag heffen over inkomsten van personen die onderworpen zijn aan het socialezekerheidsstelsel in een andere EU-lidstaat. Frankrijk betaalt de vóór 2016 onterecht geheven sociale bijdragen nu op verzoek terug. Maar heeft inmiddels zijn wetgeving zodanig aangepast dat het vanaf 2016 toch sociale bijdragen van niet-inwoners kan heffen. Volgens Frankrijk handelt het nu niet langer in strijd met het EU-recht.

Lees meer over de heffing van sociale bijdragen door Frankrijk

Geen heffingen meer na lange bezitsperiode

Heeft u de tweede woning In Frankrijk langer dan 5 jaar in uw bezit gehad? Dan neemt het bedrag waarover u belasting moet betalen jaarlijks met een bepaald percentage af. Tot de heffingsgrondslag uiteindelijk nul is geworden, en u dus niets meer hoeft te betalen.

Sinds de laatste wijziging per 1 september 2013 is de periode waarin de heffingsgrondslag voor de inkomstenbelasting tot nul daalt 22 jaar. Voor de sociale bijdragen duurt het 30 jaar voordat de heffingsgrondslag nul is geworden.

Geen fiscaal vertegenwoordiger meer nodig

Tot 2015 bestond in Frankrijk voor niet-inwoners de verplichting om een fiscaal vertegenwoordiger (représentant fiscal) aan te stellen. Die verantwoordelijk was voor een correcte fiscale afhandeling van de verkoop. Onder druk van ‘Europa’ heeft Frankrijk die verplichting afgeschaft voor alle verkooptransacties die vanaf 1 januari 2015 plaatsvinden. Voor verkopers is dat een financiële meevaller. De vergoeding die voor de diensten van de fiscaal vertegenwoordiger moest worden betaald was niet zelden meer dan 1% van de verkoopprijs van de woning.

Lees ook de informatiekaart tweede woning in Frankrijk (pdf)

Van gedachten wisselen?

Wilt u een keer van gedachten wisselen met een specialist over uw ideeën? Een tweede huis in het buitenland kan een droom zijn die u waarheid maakt. Een beetje ondersteuning is nooit verkeerd. Stel uw vraag over een tweede huis in het buitenland via het formulier.

 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 26 november 2015 en is voor u geactualiseerd.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van René Bruel
René Bruel DGA en BV, internationale belastingen

René Bruel studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg en voltooide de Masteropleiding Financial Planning aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sinds 1993 binnen de Private Banking tak van de bank. Binnen het Kenniscentrum Vermogensadvies & Beleggen houdt hij zich onder andere bezig met internationale vraagstukken op het gebied van vermogensstructurering en estate planning. En de fiscaliteiten rondom de DGA en zijn BV.

Van gedachten wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
Tweede woning in Frankrijk
4.1/5 score (23 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus