Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Verhalen om over na te denken

Vermogensfondsen, tel je zegeningen! Nederland heeft wereldwijd de minst beperkende regels voor filantropie en vermogensfondsen. Verbaast u dat? Voor veel bestuurders van vermogensfondsen die op 11 oktober naar onze bijeenkomst over hun toekomstbestendigheid kwamen, was het ook een ‘eyeopener’.

Dit soort bijeenkomsten organiseren, het blijft bijzonder. Vooral als de opkomst fenomenaal is. De locatie in het midden van het land hielp vast mee, maar de inhoud van het programma gaf waarschijnlijk de doorslag. Er speelt immers veel in deze sector. En onze prikkelende vragen in de uitnodiging moeten onze klanten aan het denken hebben gezet.

Verhalen om te delen

Precies zoals ik zelf regelmatig aan het denken word gezet. Want ik hoor nogal eens verhalen waarvan ik denk: ‘dit moet ik niet voor mezelf houden, dit wil ik delen’. Neem bijvoorbeeld Piet Bil, Managing Director bij IBM voor ABN AMRO. Hij zette mensen aan het denken over hoe de wereld van vermogensfondsen 2.0 er mogelijk uitziet. Maar ik ga nu wel heel snel, dus even terug. Er was een bijeenkomst, er waren vier sprekers en een thema: gaat uw vermogensfonds wel mee met de tijd?

Aan het denken gezet

Concrete oplossingen als het antwoord ‘nee’ is, dat is wat zo’n bestuurder natuurlijk wil horen. Of we volledig aan die verwachting hebben voldaan, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat we onze klanten kennis hebben meegegeven én aan het denken hebben gezet. Directeur Suzette de Boer en voorzitter Joost van Lanschot van de FIN (de Vereniging van Fondsen in Nederland) lieten bijvoorbeeld zien dat de FIN er voor en achter de schermen voor knokt om de sector toekomstbestendig te houden. En dan het verhaal van fiscalist en advocaat Ineke Koele. Deze autoriteit op het gebied van filantropie en vermogensfondsen zet met haar maatschappelijke visie mensen op scherp. In deze blog van juli verklapte ik al dat zij mijn ogen opende met haar kennis over de maatschappelijke betekenis van onder meer vermogensfondsen.

Zorg dat je een centrale missie hebt

Een paar van haar uitspraken: ‘Maatschappelijk vermogen behoeft geen rendement’. En: ‘Vindt u het vervelend dat u cijfers moet publiceren of dat de Belastingdienst in uw nek hijgt? Op het gebied van regelgeving is Nederland wereldwijd het minst gereguleerd.’ Eyeopeners, absoluut. En helaas reikt het te ver haar visie nu uitgebreid toe te lichten. Wat ik wel met u wil delen is het volgende. Ineke benadrukte wat ik al eerder in mijn blogs schreef: zorg dat je als vermogensfonds een centrale missie hebt. Waarvoor is uw vermogensfonds op aarde? Leg dat vast in uw beleidsplan. Daarmee voorkom je discussies over hoe terecht het is dat je de ANBI-status hebt. En daarmee maak je duidelijk hoeveel impact je maatschappelijk wilt realiseren.

Doe er je voordeel mee

Tot slot Piet Bil. Hij sloot de bijeenkomst af met een bijzonder verhaal over Watson, een computerprogramma dat in een overschot aan data verbindingen kan leggen tussen feiten en kennis. Het kan koken als een meesterchef en beschikt zelfs over een artsendiploma! Ik zag direct kansen voor beleggers. Bij beleggen is zoveel informatie beschikbaar dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Zit Watson over vijf jaar in de spreekkamer om onze klanten van advies te dienen? We weten het niet. Maar het zou zo maar kunnen dat Watson vermogensfondsen kan helpen om meer maatschappelijke impact te realiseren. Onze boodschap aan onze klanten: weet dat dit aan de gang is en doe er je voordeel mee.

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus