Chat with us, powered by LiveChat

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

Vermogensfondsen: rentmeesterschap en maximale impact

Ze zijn vaak oud, vooral lokaal bekend, behoorlijk divers en ze hebben een belangrijk doel: het vermogen dat ze beheren in stand houden en er maximale impact mee realiseren. Vermogensfondsen waken over rijkdom en doen dat vaak over hele generaties heen. Dat rentmeesterschap, het intrigeert me.

Een intrigerende groep klanten

Er is zoveel over vermogensfondsen te vertellen dat ik nauwelijks weet waar te beginnen. Het is een intrigerende groep klanten. Vermogensfondsen staan voor een goed doel maar hoeven geen geld te werven. En ze worden vaak bestuurd door ‘amateurbestuurders’ die eenzelfde behoefte aan zorg en aandacht hebben als ‘gewone’ Private Banking klanten. Juist dat maakt het voor mij zo interessant om deze klanten te adviseren bij hun belangrijkste vraagstukken: hoe houd ik het vermogen in stand en hoe voldoe ik aan de missie om een deel van dat vermogen in te zetten voor het goede doel?

Koopmannen, landgoederen en weeshuizen

Die doelen, die zijn heel divers, net als de oorsprong van vaak oude vermogensfondsen. Denk aan giften uit de nalatenschap van een in de 19e eeuw kinderloos gestorven koopman die bepaalde dat er een stichting op zijn naam moest worden opgericht. Of een door een familie bestuurd fonds dat gericht is op het in stand houden van het landgoed dat al generaties in die familie is. Maar ook fondsen die zijn voortgekomen uit opgeheven gasthuizen en weeshuizen en stichtingen uit lang vervlogen tijden met ‘Fundatie’ in de naam. Veel van die vermogensfondsen zijn gericht op behoud van cultuur en op welzijn. En bij Instituten & Charitas zijn we erop gericht om hen (het zijn zo’n 800 vermogensfondsen) te helpen om te doen waarvoor ze zijn opgericht.

Maatschappelijke impact

Goed rentmeesterschap is voor de bestuurders een pré. Ik zie veel betrokkenheid en passie. Zij opereren in de nagedachtenis van de initiator en zoals ik al zei, dat intrigeert me. Want of je nou als particulier een groot vermogen erft of als vermogensfonds een groot vermogen van een familie of van een onderneming beheert, het doel is gelijk. Het moet in stand worden gehouden en er moet rendement op worden gemaakt. Voor een vermogensfonds komt daar nog wat bij. Het ontleent zijn bestaansrecht immers aan het financieel ondersteunen van een maatschappelijk doel. Belangrijke vraag daarbij is of het fonds op korte termijn veel maatschappelijke impact wil creëren of op langere termijn minder jaarlijkse impact. En hoeveel wil het uitgeven aan dat goede doel en hoe groot is het risico dat het dat doel niet haalt?

De juiste oplossing

Het antwoord op deze vragen leidt automatisch naar de vraag of beleggen de juiste oplossing is om maximale impact te realiseren. Een cliffhanger! Want de volgende keer meer over de beleggingstrends anno nu en andere oplossingen om dat vermogens- en uitkeringsdoel te behalen.

 

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Otto Beelaerts van Emmichoven
Otto Beelaerts van Emmichoven Instituten, vermogensfondsen, maatschappelijk vermogen

Otto Beelaerts van Emmichoven heeft na zijn studie Bedrijfsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden functies bij diverse banken doorlopen op het gebied van private banking. In zijn huidige functie van Directeur Instituten & Charitas binnen ABN AMRO MeesPierson combineert hij zijn ruime ervaring als bestuurder van stichtingen en verenigingen met zijn diepgaande expertise op het gebied van financiële advisering.

Vrijblijvend van gedachten wisselen met een specialist?

ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus